You are here: Home » Zdravlje » Lečenje depresije prirodnim putem pomoću čajeva

Lečenje depresije prirodnim putem pomoću čajeva

Depresija je ništa drugo do mentalni poremećaj i stanje psihičke neuravnoteženosti osobe koja je njom zahvaćena. Pacijenti koji pate od depresije su jako lošeg raspoloženja, imaju dosta niže samopouzdanje i veru u sebu u odnosu na prosečnu osobu, a često se osećaju i krivim, beznadežnim i bezvrednim.

Neki od simptoma koji sa velikom sigurnošću ukazuju da neka osoba pati od depresije su: uznemirenost, gubitak želje za bilo čim, osećaj nepripadnosti i bezvrednosti kao i razne halucinacije koje nemaju dodira sa realnom životnom situacijom u kojoj se ta osoba nalazi.

To je što se tiče simptoma koji ukazuju na pojavu depresije, a što se tiče uzroka, jedan od glavnih je svakako genetika i genetska istorija. Pored genetike, na ovu pojavu imaju uticaja i loše detinjstvo, gubitak neke drage osobe, novca ili možda čak neki zdravstveni problemi koji muče tu osobu.

Istraživanja su pokazala da žene u mnogo većem broju podležu i upadaju u depresiju u odnosu na muški pol.

Ukoliko je depresija uzela velikog maha, većina stručnjaka prepisuje pacijentima lekove, ali ukoliko je to primećeno na vreme i nije poodmaklo previše, odlučite se za lečenje depresije prirodnim putem, a u tome vam mogu pomoći zdravi čajevi.

cajevi protiv depresije

Kako čajevi deluju na depresiju?

Čajevi u ovom slučaju deluju tako što jednostavno smiruju osobu i opuštaju njene živce. Sastojci koji se nalaze u čajevima koje ćemo vam preporučiti u nastavku teksta utiču tako što osobu ispunjavaju pozitivnijom energijom i vraćaju joj osećaj sreće.

Koji su čajevi efikasni u borbi protiv depresije?

1) Žen šen čaj

Prednosti čaja od žen šena su velike. On je jako dobar radi preventivnog delovanja na pojavu raka, zatim kontrološe nivo šećera u krvi, i ono što nas najviše zanima u ovom slučaju – ima sposobnost da poveća otpornost organizma na stres, i pritom poboljša cirkulaciju i mentalno funkcionisanje.

Bilja žen šen ima dugu istoriju isceljenja i lečenja, pogotovo u ajurvedskoj medicini, gde se već dugo vremena koristi za borbu protiv anoreksije i za probleme sa usporenim varenjem

Upravo čaj od ove biljke je jedan od najefikasnijih u borbi protiv napada depresije jer poboljšava cirkulaciju celog tela dajući organizmu veću količinu energije što može rezultirati većom željom za životom i poboljšanjem raspoloženja osobe zahvaćene depresivnim ponašanjem.

Ovaj čaj se priprema tako što jednu kašičicu iseckanog korena žen šena kuvate 20 minuta. Zatim ostavite da se ohladi do sobne temperature a onda procedite. Vrlo je gorak pa se mora zasladiti sa medom ili šećerom. Preporučuje se da se pije oko 20 minuta pre obroka za najbolji efekat.

Iako je čaj od žen šena jedan od najboljih ako ne i najbolji za lečenje depresije, hajde da se ukratko upoznamo sa još nekim čajevima koji mogu pomoći kod ovog problema.

caj od zensena za depresiju

2) Čaj od kamilice

Pošto u sebi sadrži sastojak krisin, radjena su istraživanja i pokazalo se da ovaj čaj ublažava anksioznost kod miševa. A već od ranije nam je poznato da kamilicin čaj može ublažiti razne probleme u našem organizmu, pa tako može i stanje depresije. Pored toga odličan je izbor i ako patite od nesanice.

3) Čaj od kantariona

Kantarion je jedna od najpoznatijih biljaka koje se koriste kao antidepresiv, pa može biti sjajan izbor i za depresivne osobe. Koristi se za pojave blage do umerene depresije, a ukoliko je depresija u mnogo ozbiljnijem i gorem stadijumu, obratite se svom doktoru.

Mere opreza

Depresija može biti ozbiljan poremećaj i bolesti pa zato iz tog razloga nemojte to olako shvatati i lečiti se na svoju ruku, već se prvo obratite svom lekaru.

Još informacija o temi depresije možete pročitati ovde: http://www.medihelp.co.rs/blog/stres-depresija-u-ulozi-naglih-promena-raspolozenja/