You are here: Home » Zdravlje » Lečenje ešerihije koli prirodnim putem pomoću čajeva

Lečenje ešerihije koli prirodnim putem pomoću čajeva

Ešerihija koli je jedna vrlo dosadna i podmukla bakterija koja kada se pojavi u našem organizmu izaziva crevne i urinarne infekcije, a često je praćena i upalom pluća ili meningitisom. Problem kod ove bakterije je što je ona jako uporna i obično je dug proces lečenja.

Mali je procenat ljudi koji se uz pomoć antibiotika za kratko vreme izleče. Obično je proces malo duži i često zahteva kombinovanje i prirodnog načina lečenja sa sve antibioticima. Ovo je vrlo čest slučaj pogotovo ako se zna da jedan deo ešerihije je otporan na antibiotike i oni nemaju uticaja na njih.

Koji su simptomi ešerihije koli?

Veliki problem kod ove bakterije je što simptomi skoro i da ne postoji, ili ih je jako teško uočiti i razlikovati. Najčešće se množe u slučaju pada imuniteta, a ispoljavaju se kao malaksalost, zatim kroz povišenu temperaturu ili pak drhtavicu. Ako se ne počne lečiti na vreme dešava se da ešerihija izazove i dijareju, a kada se nadje u mokraćnoj bešici izaziva upalu mokraćnih kanala.

Ukoliko osetite peckanje prilikom mokrenja ili čaj pojavi krvi, velike su šanse da je u pitanju ešerihija. Jako je bitno što pre da reagujete i obratite se lekaru da bi startovali sa lečenjem i tretmanom jer ako se zakasni može doći i do upale bubrega i dodatno se zakomplikovati a proces lečenja odužiti.

simptomi eserihije koli

Kako preventivno možemo delovati da se ešerihija ne javi?

Da bi vam dali odgovor na ovo pitanje, moramo vam prvo reći da se ona prenosi putem prljavih ruku, zatim konzumiranjem zagadjene vode i preko pokvarenih namirnica. Iz toga zaključujemo da je vodjenje dobre higijene i toga šta jedemo i pijemo od ključnog značaja da se sačuvamo od ešerihije koli.

Da bi preventivno delovali, trudite se da pijete što više tečnosti i da s vremena na vreme proveravate svoj urin ne bi li pratili situaciju i u slučaju problema reagovali na vreme.

Ukoliko se ipak desi da vas zakači ova dosadna bakterija, pogledajte koji čajevi vam mogu pomoću da je pobedite.

Koji čajevi su dobri u borbi protiv ešerihije koli?

1) Čaj od kukuruzne svile

Kukuruzna svila je odlična i naširoko poznata kada je u pitanju lečenje upaljenih mokraćnih kanala. Ukoliko imate problema sa kamenom u bubregu, i tu vam može pomoći da se razbije i lakše izbaci mokraćnim putem u vidu sitnijeg peska.

Kukuruzna svila se kuva 3 minuta u već prethodno vreloj vodi, a zatim se ostavlja da se dobro ohladi i pije se 3 puta dnevno a možete je piti i češće.

2) Čaj od breze

Za čaj od breze se koristi njeno lišće jer ono ima najveća diuretička svojstva i najbolji efekat za probleme sa ešerihijom. Pogotovo je efikasan kod uretritisa. Ipak, za ovaj čaj je jako bitno da se pre upotrebe konsultujete sa lekarom.

Ovaj čaj se priprema tako što se voda prokuva a zatim se njom preliju sušeni listovi breze i ostavi se da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga se procedi i konzumira 3-4 puta dnevno.

3) Čaj od brusnice

Možda vam je već poznato od pre da je brusnica sjajan izbor kada su u pitanju upale mokraćnih kanale jer je odličan diuretik. Ipak, još je popularnija postala kada su istraživanja pokazala da je pogotovo dobra za borbu protiv ešerihije koli.

caj od brusnice

Ovaj čaj deluje tako što ne dozvoljava ešerihiji da bude prilepljena za zidove mokraćnih kanala već je odlepljuje i izbacuje putem mokraće.

Čaj od brusnice protiv ešerihije koli se priprema tako što se u polu litre vodi stavi oko 30 grama brusnice i tako se kuva dok ne ostane samo oko 250 ml vode, a ostatak ispari. Preporučuje se da se pije 3 puta na dan, najbolje posle obroka.

4) Uvin čaj

Pored 3 gore navedena, i uva je naširoko poznata po dobrobitima za upale mokraćnih kanala. Ipak, ovde budite obazrivi, i obavezno se pre ispijanja uvinog čaja konsultujte sa doktorom.

5) Čaj od peršuna

Peršun je sjajan izbor za detoksikaciju i izbacivanje viška tečnosti pa može postići jako dobre rezultate i u borbi sa ešerihijom.

Priprema se tako što se sušeni listovi preliju vrelom vodom, ostavi se da odstoji 10 minuta a onda se pije dok je još topa, 3 puta dnevno, nakon svakog glavnog obroka.

Mere opreza

Ne savetuje se da se lečite na svoju ruku, već pre nego što posegnete za bilo kojim oblikom lečenja, prvo se posavetujte sa stručnjakom. Ukoliko želite saznati još korisnih informacija u vezi sa ovom temom pogledajte stranicu ešerihija coli.