You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Liker od jaja – lekovitost i recepti

Liker od jaja – lekovitost i recepti

Verovatno mnogi od vas još nisu čuli da postoji liker od jaja i da je pritom veoma zdrav i ukusan.

Liker od jaja se pravi od žumanaca koja sadrže brojne hranljive sastojke, tako da je ovaj liker višestruko koristan za zdravlje.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o lekovitosti likera od jaja, a pokazaćemo vam i neke recepte kako sami da napravite ovaj liker.

Liker od jaja – lekovitost i recepti

Lekovita svojstva

Već svi znaju koliko su jaja zdrava u ishrani jer sadrže gotovo sve esencijalne minerale, vitamine i ostale hranljive sastojke koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. Liker od jaja takođe može biti veoma koristan i pomoći u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba, naročito zato što se pravi od žumanaca. Žumanca pomažu da se smanji rizik od nastanka dijabetesa i sadrže karotenoide koji su veoma bitni za zdravlje očiju.

Takođe, liker od jaja može imati povoljan uticaj na rad bubrega, jetre, želuca, ali i moždanih funkcija. Zahvaljujući antioksidantskim svojstvima jaja, ovaj liker pomaže i u jačanju imuniteta i u borbi protiv infekcija.

Recept 1

Sastojci:

10 žumanaca

½ kg šećera u prahu

0, 5 l vinjaka

250 ml slatke pavlake

2 vanilin šećera

Način pripreme:

Stavite žumanca u posudu, pa dodajte šećer u prahu i mutite 3 minuta mikserom, sve dok ne dobijete kremastu smesu. Zatim, dodajte slatku pavlaku i vanilin šećer i sve sastojke izmešajte kašikom. Nakon toga, dolivajte po malo alkohola uz neprekidno mešanje. Sledeći korak je da dobijenu smesu procedite kroz gazu 3-4 puta i onda da tečnost naspete u odgovarajuću posudu. Držite posudu u frižideru u toku noći, a sutradan još jednom procedite. Zatim, naspite liker u čiste staklene flaše i držite ga u frižideru. Ovako napravljen liker od jaja može u frižideru stajati najviše dve nedelje.

Recept 2

Sastojci:

6 žumanaca

1 l mleka

300 g šećera

2 dl alkohola (96%)

1 bočica arome vanile

1 bočica arome ruma

Način pripreme:

Prokuvajte mleko, a pred kraj kuvanja u njega dodajte aromu vanile. Na drugoj strani mutite žumanca sa šećerom. Umućena žumanca pomešajte sa mlekom kada se ohladi. Izmutite mikserom smesu, pa dodajte alkohol i aromu ruma. Izmešajte dobro sve sastojke i vaš liker od jaja je gotov. Naspite ga u flašu i čuvajte u frižideru.

Recept 3

Sastojci:

3 žumanca

250 g šećera

300 ml mleka

100 g mleka u prahu

300 ml vodke

1 ekstrakt od vanile

Način pripreme:

Uzmite oko 150 ml mleka i razmutite sa mlekom u prahu, ali pazite da se ne naprave grudvice. Preostalih 150 ml mleka skuvajte sa 200 g šećera, pa dodajte mleko u prahu koje ste razmutili. Kuvajte smesu još neko vreme uz neprekidno mešanje, pa onda ostavite da se prohladi.

Na drugoj strani pomešajte žumanca sa 50 g šećera pa naspite u šerpu i mešajte na tihoj vatri oko 7-10 minuta. Zatim, preko žumanaca naspite mleko i vanilu, pa promešajte sve. Ostavite da se smesa hladi pa onda procedite i nalijte 300 ml vodke. Kada ste sve sastojke pomešali, naspite liker u flašu, zatvorite je i čuvajte u frižideru.