You are here: Home » Zdravlje » Mažasa stopala – kako se izvodi i koje su njege prednosti

Mažasa stopala – kako se izvodi i koje su njege prednosti

Za većinu nas masaža stopala predstavlja jedan vid opuštanja. Međutim, ako se prepustite rukama stručnjaka, ova masaža bi mogla da vam poboljša zdravlje na više načina.

Iako zvuči neobično, pa čak i neverovatno, na stopalima se nalaze tačke koje su povezane sa određenim organima. Njihovom stimulacijom, odnosno masažom, poboljšava se rad tih organa. Ova veština ili nauka naziva se refleksologija i vekovima se koristi u Kini, a od nedavno i u svim delovima sveta.

Ova praksa se u mnogim kulturama smatra efikasnom terapijom za ublažavanje bolova, stresa i anksioznosti, kao i za oporavak posle povreda i za opšte zdravlje. Zahvaljujući velikom interesovanju i dugom istraživanju nastale su “mape” stopala, koje ilustruju koje tačke imaju vezu sa kojim organom.

Prilikom refleksološke masaže stopala masažer trlja i pritiska rukama određene tačke na stopila kako bi uticao na poboljšanje rada određenih organa ili delova tela. Mada samomasaža kod kuće takođe ima određeni značaj, najbolja je masaža koju obavlja stručno lice.

U nastavku teksta ćemo videti koje blagodeti ima masaža stopala na naše telo.

Mažasa stopala - kako se izvodi i koje su njege prednosti

Koje zdravstvene prednosti ima masaža stopala?

Relaksacija. Za mnoge ljude masaža stopala je efikasnija u ublažavanju stresa i anksioznosti nego obična. Prilikom ove masaže ne samo da se telo opušta i postajete smireniji, već i masažer prenosi energiju na vas, koja, kako refleksolozi tvrde, struji kroz vaše telo. Masaža stopala je nogima pomogla da se oporave posle povreda i bolesti.

Cirkulacija. Masaža stopala takođe poboljšava cirkulaciju, pri čemu se pospešuje prenos kiseonika i telo se brže čisti od toksina. Nasuprot tome, kada je cirkulacija oslabljena, dolazi do grčenja tela, što se loše odražava na celokupno zdravlje. Zbog toga se ovaj vid masaže preporučuje ženama u srednjim godinama i u periodu pred menopauzu. Poboljšanjem cirkulacije se takođe smanjuje osećaj umora.

S obzirom na to da masaža stopala otklanja stres i dovodi telo u stanje opuštenosti, ona vas samim tim štiti od negativnih posledica stresa. Osobe koje se često podvrgavaju masaži stopala imaju jači imunitet i manje su podložne bolestima jer se ovom masažom poništavaju štetni efekti stresa.

Probava. Mnoge osobe tvrde kako im masaža stopala pomaže i da poboljšaju varenje. Tvrde da im samo nakon par minuta masiranja stopala stomak “proradi” i da nekoliko dana posle tretmana nemaju problema sa varenjem hrane. U ovom slučaju posebno je efikasno masiranje unutrašnjeg centralnog dela stopala.

Multipla skleroza. Osobe koje boluju od multiple skleroze takođe mogu imati koristi od masaže stopala. U jednom istraživanju naučnici su se uverili u istinitost ove tvrdnje. Naime, stručnjaci su pacijentima 11 nedelja masirali stopala, ciljajući na odabrane tačke.

Zdravija stopala. Osim svih navedenih blagodeti, ako često masirate stopala, imaćete lepu i nežnu kožu na njima. Unapređena cirkulacija, smanjenje grčeva, ublažavanje bolova, kao i lagani piling imaju blagotvorno dejstvo na svaki organizam.

Stopala možete da masirate i sami svakog dana. Nabavite masažere ili kuglice (rolere) za masažu. Prelazite stopalima preko rolera (masažera) celom dužinom stopala. Ponavljajte više puta u toku dana.

Kako se radi masaža stopala?

Pre masaže treba zagrejati stopala kako bi se poboljšala cirkulacija. U zavisnosti od toga koje organe želite da stimulišete, pritiskaćete određene tačke. Ipak, preporučuje se masaža celih stopala pošto, bez obzira koliko vam je neki organ zdrav, neće mu škoditi još malo stimulisanja. Da bi masaža imala blagotvorno dejstvo na ceo organizam, treba je obavljati u oba pravca: od vrhova stopala prema srcu i obrnuto, prema prstima. Refleksne tačke treba masirati kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu, 10 do 30 sekundi svaku. Ako je neka tačka previše osetljiva, treba skratiti vreme masiranja i ponoviti više puta. Za najbolje rezultate masažu treba započeti tretiranjem tačaka koje utiču na organe koji eliminišu nečistoće iz organizma, kao što su bubrezi, jetra, bešika, žuč i pluća. Stimulacija ovih tačaka se preporučuje čak i ako nemate problema sa navedenim organima. Naime, istraživanja su pokazala da se na nerrvnim završecima stopala nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline kao posledica hodanja, stajanja, neudobne odeće i stresa. Nakon što se završi tretiranje organa za čišćenje, prelazi se na tačku koja stimuliše oboleli organ.

Masaža stopala nikako ne treba da bude bolna, ali se može desiti da određena tačka izazove jak bol, što je često znak nekog skrivenog problema sa određenim organom. Na taj način se otkriva kojim organima treba posvetiti veću pažnju pri masaži stopala. Oštar i prodoran bol ukazuje na akutni, dok tup bol ukazuje na hronični problem.

Ceo tretman traje 15-20 minuta i može se primenjivati svaki dan 10 ili 20 dana, a onda se pravi pauza. Ukoliko se masaža stopala praktikuje radi opuštanja, izvodi se jedno nedeljno. Refleksna masaža stopala pokazuje jednako dobre rezultate i kod dece i kod odraslih. Ne preporučuje se trudnicama, osobama sa povišenom telesnom temperaturom, unutrašnjim krvarenjem, trombozom i ugrađenim pejsmejkerom.