You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Med i cimet kao lek – odlični za mršavljenje, lice, protiv prehlade i kašlja

Med i cimet kao lek – odlični za mršavljenje, lice, protiv prehlade i kašlja

Zdravstvene prednosti meda i cimeta obuhvataju jačanje imunološkog sistema, digestivnog trakta, poboljšanje zdravlja srca, kostiju, kože, zuba i kose, kao i stimulisanje gubitka kilograma.

Takođe smanjuju svrab i ublažavaju simptome artritisa. U ovom tekstu se govori o zdravstvenim benefitima meda i cimeta u kombinaciji.

Sam med ima mnoštvo blagodeti za zdravlje, a što se tiče konzumiranja s drugim namirnicama, najbolje rezultate daje kada se kombinuje sa cimetom, đumbirom i mlekom.

Nutritivna vrednost meda i cimeta

Med i cimet su hranljive namirnice i sadrže vitamine i minerale koji pomažu u očuvanju zdravlja. Takođe sadrže vodu, proteine, vlakna i šećere. Cimet ima vrlo nizak nivo masti.

med i cimet kao lek

Med i cimet su bogati raznim mineralima, u koje spadaju kalcijum, gvožđe, natrijum, kalijum, magnezijum, fosfor i cink. U njima ima vitamina C, B6, folata, B3 i riboflavina. Pored toga, u cimetu se mogu naći i vitamini A, E, D i K.

Zdravstvene prednosti meda i cimeta

Zdravstvene prednosti meda i cimeta su sledeće:

Imunološki sistem: Pasta od meda i cimeta jača imunološki sistem, otklanja hronični umor i produžava životni vek zahvaljujući, između ostalog, antioksidansima prisutnim u obema namirnicama, koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Pored toga kombinacija meda i cimeta je vrlo poznata protiv prehlade i kašlja pa je mnogi koriste i u te svrhe.

Dijabetes: Cimet sadrži antioksidante flavonoide, čije dejstvo podseća na dejstvo insulina, što znači da mogu transportovati glukozu iz krvi u ćelije, kojima je ona potrebna kao izvor energije. Za razliku od mnogih veštačkih šećera, energija koja potiče od prirodnog šećera ne izaziva nagle oscilacije nivoa šećera u krvi. Kombinacija cimeta i meda dovodi do postepenog oslobađanja glukoze i bolje kontrole dijabetesa tipa 2.

Rak: Fitohemikalije koje se nalaze u velikim količinama u medu sprečavaju pojavu raka, dok cimet ima izvesna antitumorska svojstva koja mogu smanjiti rizik od metastaza ili rast tumora. Izvesne kiseline koje se mogu naći u medu blokiraju aktivnost dva enzima, lipoksigenaze i fosfoinozitidne fosfolipaze C, koji proizvode kancerogene tvari u organizmu.

Svrab: Još jedna blagodet meda i cimeta je ublažavanje svraba kod ujeda insekata. Pasta napravljena od meda i cimeta se često koristi kod ujeda insekata za ublažavanje upale. Cimet je antiinflamatorna supstanca, a med je antiseptik i terapeutska komponenta mnogih kozmetičkih proizvoda, tako da je njihova kombinacija efikasna kod svih tipova iritacija kože, među kojima su i one nastale usled ujeda insekata, a u isto vreme štiti od infekcija.

Varenje: Kombinacija meda i cimeta poboljšava rad digestivnog trakta tako što eliminiše gasove iz želuca i creva, ublažava bol u stomaku, popravlja loše varenje i blagotvorno deluje na infekcije žuči. Redovno konzumiranje mešavine meda i cimeta održava optimalno varenje koje štiti gastrointestinalni sistem od mnogih ozbiljnih bolesti.

Artritis: Med i cimet takođe uspešno ublažavaju simptome artritisa. Redovno konzumiranje ove kombinacije održava kosti zdravim i ublažava bol u zglobovima. Ako želite, možete rastvoriti i med i cimet u prahu u toploj vodi i imaćete iste efekte na zdravlje.

Nega kože: Med i cimet takođe imaju blagotvorno dejstvo kada je nega kože u pitanju. Manje infekcije kože i bubuljice se mogu tretirati pastom od ove dve dragocene supstance. Može se naneti direktno na obolelo mesto ili na celu površinu kože zahvaljujući svojim antiinflamatornim, antiseptičkim i antioksidativnim svojstvima, koja mogu smanjiti pojavu staračkih pega i bora jer smanjuju štetan uticaj slobodnih radikala.

Problemi sa srcem: Kombinacija meda i cimeta se koristi za snižavanje nivoa holesterola, zbog čega dodatno doprinosi zdravlju vašeg srca. Visok nivo holesterola (LDL ili „loš“ holesterol) može dovesti do ateroskleroze ili formiranja naslaga na zidovima krvnih sudova, što povećava verovatnoću formiranja krvnog ugruška, koji može dovesti do srčanog udara ili šloga.

Za mršavljenje: Mešavina meda i cimeta rastvorena u toploj vodi se smatra moćnim alatom za mršavljenje. Naravno, kao i svi drugi preparati za mršavljenje, rezultati će se videti jedino ako kombinujete upotrebu ove mešavine sa pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem.

Nega kose: Med i cimet takođe hrane kosu, smanjuju gubitak kose i stimulišu njen rast.

Nega zuba: Med i cimet se pojedinačno koriste za negu zuba. Njihova kombinacija se takođe koristi u ove svrhe, naročito za eliminisanje lošeg zadaha i zubobolje.

Veruje se da kombinacija meda i cimeta leči neplodnost kod muškaraca i probleme sa sluhom, ali potrebno je uraditi još istraživanja da bi se ove tvrdnje dokazale.

Recepti sa medom i cimetom:

Od kombinacije meda i cimeta možete praviti dosta zdravih i koristnih stvari, a najčešće se pravi napitak ili pasta.

Za početak predstavićemo vam napitak.

Sastojci koji će vam biti potrebni za spremanje ovog napitka:

– oko 250ml vode
– 1 kašičica cejlonskog cimet a
– 2 kašičice meda

Postupak pripreme je sledeći:

Za početak prokuvate vodu, a zatim je sipate u šoljicu i u nju dodate 1 kašičicu cimeta. To dobro izmešate i ostavite da stoji oko 15 minuta. Nakon toga dodajte 2 kaišičice meda, dobro izmešajte i možete da pijete jutru i uveče.

To je što se tiče napitka, a sada ćemo vam predstaviti recept za pastu od meda i cimeta.

Potrebni sastojci za pripremu paste:

– mleveni cimet
– med
– maslinovo devičansko ulje

Postupak pripreme je sledeći:

Dobro izmešajte po 1 kašičicu cimeta, meda i maslinovog ulja. Sve to mešajte i dobićete pastu. Ukoliko vam bude delovala previše gusto možete je razblažiti sa malo vode i dobro promešati.