You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Med i orasi – zdrava hrana odlična za imunitet, recept

Med i orasi – zdrava hrana odlična za imunitet, recept

Lekovite osobine meda i lekovite osobine oraha, od davnina su poznate. Konkretno, otkriveno je da je još u Drevnom Egiptu med korišćen u svrhu nege, ali i u svrhu isceljivanja organizma od različitih vrsta bolesti.

U periodu od pre više od hiljadu i dvesta godina, rimski car Karlo Veliki, izdao je naređenje da se na teritoriji njegove vladavine posade stabla oraha.

Svest o lekovitosti ove dve namirnice, održala se sve do danas i to je rezultiralo činjenicom da se mešavina ove dve kombinacije koristi kao preparat narodne medicine, namenjen za očuvanje zdravlja, ali i za poboljšanje brojnih vitalnih funkcija u organizmu i za lečenje mnogih bolesti.

Med i orasi zdrava hrana za imunitet i recept

Na koji način na organizam deluje mešavina meda i oraha?

Svaka od komponenti ove blagotvorne mešavine, dakle i med i orasi, pojedinačno u svom sastavu sadrže izobilje korisnih i zdravih materija. Kada se od meda i oraha napravi mešavina, snaga delovanja tih korisnih i zdravih materija na organizam, postaje duplo snažnija i efikasnija.

Kako bi ste precizno bili upućeni u činjenice o tome šta tačno sadrži mešavina meda i oraha, otkrićemo vam najpre sastav meda, a zatim i sastav oraha.

Ovo su sastojci meda:

– Vitamin B1,
– Vitamin B2,
– Vitamin B3,
– Vitamin B6,
– Vitamin C,
– Gvožđe,
– Kalijum,
– Kalcijum,
– Magnezijum,
– Mangan,
– Hlor,
– Bakar,
– Silicijum,
– Fosfor,
– Fruktoza,
– Saharoza,
– Glukoza,
– Maltoza,
– Mnoštvo enzima,
– Glukonska kiselina,
– Ćilibarna kiselina,
– Mravlja kiselina,
– Jabučna kiselina,
– Limunska kiselina,
– Sirćetna kiselina,
– Mlečna kiselina,
– Mnoštvo drugih korisnih materija.

Ovo su sastojci oraha:

– Vitamin B1,
– Vitamin B2,
– Vitamin B6,
– Vitamin B9,
– Kalcijum,
– Kalijum,
– Bakar,
– Cink,
– Mangan,
– Gvožđe,
– Fosfor,
– Bakar,
– Trans masti,
– Mati,
– Ugljeni hidrati,
– Proteini,
– Vlakna.

Na koji način se mešavina meda i oraha priprema i kako se koristi kao lek?

Za pripremu mešavine meda i oraha potrebno vam je:

– Jedan kilogram meda,
– Jedan kilogram mlevenih ili seckanih oraha,

Tome možete dodati i dve pune supene kašike cimeta.

Postupak pripreme je sledeći:

Navedene sastojke što bolje sjedinite mešanjem, tako da dobijete kompaktnu mešavinu. Pripremljenu mešavinu, sipajte u sterilisanu teglu koju ćete moći hermetički da zatvorite i čuvajte u frižideru.

Svakodnevno, po tri puta dnevno, konzumirajte po jednu ravnu supenu kašiku ove mešavine. Najbolje je mešavinu konzumirati ujutru pre obroka, zatim posle ručka i posle večere.

Mešavinu meda i oraha možete konzumirati u čvrstom stanju (direktno iz kašike), ali i u vidu rastvora sa vodom, čajem ili mlekom.

U prisustvu kojih stanja u organizmu mešavinu meda i oraha možete koristiti kao lek?

Ovo su stanja koja mogu biti prisutna u vašem organizmu, a u prisustvu kojih mešavinu meda i oraha možete koristiti kao lek:

Anemija:

Nakon samo nekoliko nedelja svakodnevnog konzumiranja mešavine od meda i oraha, kvalitet vaše krvne slike će se nemerljivo popraviti i rešićete se problema sa trenutnom ili hroničnom anemijom. Samim tim, vaše celokupno zdravstveno stanje će se značajno popraviti.

Trenutni ili hronični pad imuniteta:

Ukoliko vas muči pad imuniteta i samim tim smanjena otpornost organizma, takođe u trajanju od nekoliko nedelja u kontinuitetu svakodnevno konzumirajte mešavinu meda i oraha. Iz ove mešavine, vaš organizam će iscrpeti mnoštvo minerala, vitamina i drugih hranljivih materija neophodnih za jačanje i funkciju imuniteta.

Povišeni krvni pritisak:

Povišen krvni pritisak je veoma čest zdravstveni problem koji ukoliko se ne drži pod stalnom kontrolom i ukoliko se ne sanira, može izazvati ozbiljne posledice (slabljenje funkcije srca ili infarkt miokarda).

Zato, ukoliko vas muči ovaj zdravstveni problem, u trajanju od 45 dana, svakodnevno konzumirajte po dvesta grama mešavine meda i oraha (pritom, obratite pažnju na to da u toj mešavini bude jednaka količina meda, kao što je slučaj sa količinom oraha (100 grama meda + 100 grama oraha).

Erektivna disfunkcija:

Kod prisustva problema sa postizanjem i održavanjem erektivne funkcije, mešavina meda i oraha takođe može poslužiti kao lek. U tom slučaju, koristite po tri supene kašike ove mešavine dnevno.

Prisustvo čira na želucu:

Ukoliko imate problem sa prisustvom čira na želucu, med i orahe koristite na sledeći način kao lek:

Dvadeset grama mlevenih oraha, prelijte sa sto do sto pedeset mililitara vrele vode. Tu mešavinu dobro promućkajte i sačekajte da se prohladi. Zatim, procedite mešavinu i u njen tečni deo dodajte jednu do dve supene kašike meda. To dobro promešajte i podelite na tri jednake količine. Svaku od ukupno tri jednake količine popijte pre jednog od tri dnevna obroka.

Smanjene ili otežane mentalne sposobnosti:

Ukoliko ste primetili da vam je oslabila moć pamćenja, koncentracije ili brzine racionalnog donošenja zaključaka, u dužem vremenskom periodu, tri puta dnevno konzumirajte po supenu kašiku mešavine meda i oraha.

Psihička razdražljivost, nervoza, depresija:

Ukoliko ste psihički razdražljivi, depresivni ili nervozni, upotrebite mešavinu meda i oraha tri puta dnevno kao lek. Ubrzo ćete primetiti da se osećate znatno bolje.