You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Mladi sir – nutritivna vrednost, sastav, lekovita svojstva i recept

Mladi sir – nutritivna vrednost, sastav, lekovita svojstva i recept

Mladi sir se dosta razlikuje od svih ostalih mlečnih proizvoda.

On sadrži mnogo manje kalorija, masti i ugljenih hidrata od drugih vrsta sira, bilo da su u pitanju kravlji, kozji ili ovčji sirevi.

Zato se naročito preporučuje osobama koje vode računa o ishrani, ali i osobama koje imaju neke zdravstvene probleme.

Mladi sir - nutritivna vrednost, sastav, lekovita svojstva i recept

Lekovitost mladog sira

Mladi sir je deo programa ishrane u velikom broju dijeta.  Zbog niskog nivoa mlečnih masti i ugljenih hidrata, mladi sir je dobar za osobe koje žele da izgube kilograme jer ne dovodi do stvaranja masnih naslaga i pruža osećaj sitosti. Takođe, mladi sir je niskokaloričan pa na 100 g ima samo 90 kalorija. Mladi sir sadrži i velike količine proteina, koji su neophodni za stvaranje mišićne mase, pa je veoma pogodan za ishranu sportista. Mladi sir pomaže da se eliminišu toksini koji se iz organizma skupljaju u jetri.

Takođe, mladi sir se preporučuje osobama koje imaju problema sa disanjem i koje boluju od neke plućne bolesti. Pošto sadrži nizak nivo soli, mladi sir je naročito dobar za zdravlje srca, krvnih sudova i bubrega. Mladi sir je bogat izvor kalcijuma pa povoljno utiče i na zdravlje kostiju. Mladi sir se preporučuje i trudnicama, dojiljama i deci.

Mladi sir ima blag i neutralan ukus i miris, pa se može kombinovati sa drugim namirnicama. Može se jesti sam, a često se kombinuje sa suhomesnatim proizvodima u raznim predjelima. Takođe, može biti odličan dodatak salatama i obrocima od povrća. Može se konzumirati i sa mesom, a posebno je ukusan ako se jede sa piletinom. Mladi sir se može jesti i sa raznim pecivima i testeninama, a mnogi ga konzumiraju i u kombinaciji sa voćem ili umesto pavlake na pečenom krompiru.

Mladi sir se brzo kvari i treba ga iskoristiti najviše 7 dana od dana kupovine. Međutim, mladi sir možete i sami napraviti kod kuće.

Recept za pripremu mladog sira

Mladi sir se pravi od delimično obranog pasterizovanog mleka, koje ima smanjen sadržaj mlečne masti i soli.

Da biste sami pripremili mladi sir kod kuće biće vam potrebno 5 l mleka od 3, 5% mlečne masti. Dodajte u mleko jednu kašiku sirišta, odnosno maje, i dobro promešajte, a zatim zagrejte do neke srednje temperature. Nakon toga, ostavite mešavinu da odstoji na sobnoj temperaturi oko 2h.

Posle toga, mešavina će se pretvoriti u kiselo mleko. Tada će vam biti potrebna oklagija ili gaza. Gazu vežite za krajeve oklagije i spojite ka sredini, a zatim u tu gazu stavite zgusnuto mleko. Umesto gaze vezane za oklagiju možete koristiti i cediljku, a preko nje stavite čistu gazu. Ostavite da se surutka cedi nekoliko minuta u posudu koju ste postavili ispod gaze. Ono što ostaje u gazi je mladi sir. Stavite sir u posudu i poklopite ga nečim teškim i ostavite da se još malo iscedi. Posolite ga odozgo i već ga možete konzumirati, ali često se preporučuje da ga ostavite da odstoji preko noći da bi se u potpunosti iscedio. Ujutru ga isecite na komade, servirajte i uživajte u njegovom prijatnom ukusu.