You are here: Home » Zdravlje » Najbolji prirodni lekovi za afte

Najbolji prirodni lekovi za afte

Afte su male bolne rane na sluzokoži usne duplje, na desnima ili na jeziku. Može se pojaviti jedna ili više afti i obično su bele, žute ili sive boje. Bol postaje jači prilikom govora ili žvakanja.

Uzroci pojave afti mogu biti različiti. Najčešće je u pitanju pad imuniteta, ali i nedostatak vitamina i minerala u organizmu, kao i osetljivost na određene vrste namirnica.

Takođe, afte mogu biti posledica problema sa varenjem, stresa i psihičke napetosti, virusne ili gljivične infekcije, alergije, hormonskih poremećaja, loše ishrane itd. Nekada su u pitanju i genetske predispozicije ili kožne bolesti. Najbolja prevencija kada su u pitanju afte je svakako jačanje imuniteta, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i dovoljno sna.

Međutim, kada se afte već pojave u ustima, potrebno ih je lečiti na vreme. Postoje mnogi prirodni lekovi koji vam u tome mogu pomoći, a lečenje u proseku traje od dve do tri nedelje.

Najbolji prirodni lekovi za afte

Najbolji prirodni lekovi za afte

Beli luk. Jedan od najboljih domaćih lekova za afte u ustima je beli luk. Potrebno je samo da komad belog luka stavite na aftu i da pritisnete jezikom. Pre toga zagrizite beli luk kako bi izašli sokovi iz njega. Osećaj nije prijatan, ali će pomoći da se rešiti akni za 3-4 dana.

Crni luk. Redovno konzumiranje crnog luka može da spreči pojavu afti i da bude sjajan prirodni lek. On poseduje antiseptička svojstva i može da spreči upalne procese u organizmu i da pomogne u lečenju afti.

Čaj od žalfije. Čaj od žalfije se često koristi za ispiranje usta u slučaju afti. Potrebno je da 3 kašičice žalfije prelijete sa 1 dl tople vode. Pustite da odstoji oko 15 minuta, a zatim procedite. Mućkajte čaj u ustima 2-3 puta u toku dana i obavezno uveče pred spavanje. Pola sata nakon ispiranja usta žalfijom, nemojte piti tečnost.

Čaj od žalfije i nevena. Čaj od žalfije i nevena je takođe dobar lek za afte u ustima. Žalfija je prirodni antiseptik, a neven blagotvorno deluje na sluznicu. Potrebno je da pomešate 1 kašiku žalfije i 1 kašiku nevena, pa da prelijete sa 2 dl tople vode. Poklopite i pustite da odstoji.  Mućkajte čaj u ustima nekoliko puta dnevno.

Soda bikarbona je čuveni prirodni lek za mnoge probleme pa tako može pomoći i za problem afti. Potopite 1 kašičicu sode bikarbone u 1, 5 dl vode. Isperite usta ovim rastvorom, a zatim obavezno ispljunite. Možete i direktno naneti sodu bikarbonu na aftu.

I med može da pomogne u slučaju afti. Stavljajte ga na afte 2-3 puta dnevno i bol i otok će se postepeno smanjiti.

Aloe vera. Ako je vaša afta veoma bolna, gel od aloe vere može biti od velike pomoći.

Kanadska žutika. Ova biljka se u tečnom obliku može naneti direktno na bolnu ranicu i pomoći u njenom izlečenju. Nanosite je 3 puta dnevno na afte i nemojte jesti sat vremena nakon toga.

Jabukovo sirće. Jabukovo sirće je još jedan od efikasnih prirodnih lekova za afte. Nanesite ga na ranu ili ispirajte usta ovim sirćetom. Malo će vas peckati, ali pomoći će vam da rešite problem.

Ljuta rakija. Jedan od najboljih lekova za afte je svakako i ljuta rakija. Umočite vatu u rakiju i držite je na afti desetak sekundi.

Vitamini i minerali. Pored ovih prirodnih lekova, potrebno je da unosite dovoljne količine vitamina i minerala u organizam. Pre svega, uzimajte vitamin C, koji će ojačati vaš imunitet i izlečiti sluzokožu usta. Takođe, moguće je da osobe kod kojih se pojavila afta imaju nedostatak vitamina B, pa bi bilo dobro da uključite ovaj vitamin u svoju ishranu. Osim toga, za lečenje afti se preporučuje redovno uzimanje multivitaminskih i multimineralnih preparata.

Ukoliko i pored svih ovih prirodnih lekova afte i dalje ne prolaze, obratite se vašem lekaru, koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.