You are here: Home » Blog » Najbolji prirodni lekovi za holesterol i trigliceride

Najbolji prirodni lekovi za holesterol i trigliceride

Mnogi su zabrinuti kada je u pitanju nivo holesterola. Uzimajući u obzir činjenicu da visok nivo holesterola u telu može da dovede do brojnih bolesti, kao što su srčane bolesti, hipertenzija (visok krvni pritisak), angina (bol u grudima), srčani napadi, moždani udari i periferne vaskularne bolesti, najbolje je da se redovno kontroliše nivo holesterola.

Da biste to uradili, pazite na ishranu, a i vežbanje je od suštinskog značaja. Međutim, postoje neke namirnice koje mogu pomoći da održite vaš holesterol pod kontrolom. Ovde je 8 namirnica koje vam mogu biti od koristi.

Holesterol je komponenta koja se normalno sintetiše u telu i prisutan je u većini hrane koju jedemo. Važno je da se održi propustljivost ćelijskih membrana, da se obrade važni hormoni uključujući estrogen, androgen, kortizol i da se metabolišu vitamini rastvorljivi u mastima.

Međutim, kada ukupni nivo holesterola poraste više od 200 miligrama po decilitru, možete biti u riziku od nekoliko drugih povezanih problema, kao što su visok krvni pritisak i srčane bolesti.

1. Ovas

Ovas je bogat izvor vlakna koje sadrži beta glukan; ovo vlakno je rastvorljivo i ima sposobnost da vezuje holesterol koji cirkuliše u krvi. Ovo vezivanje olakšava izlučivanje holesterola iz tela pa zato ako želite da smanjite nivo holesterola, trebalo bi da redovno konzumirate ovas.

Najbolji prirodni lek za holesterol i trigliceride

Lek: Uzimanje oko 5 grama rastvorljivog vlakna dnevno može da smanji vaš LDL ili ,,loš” holesterol za skoro 5%. Najbolja stvar kada je ovas u pitanju je ta što može da se jede sa indijskim jelima ako ne volite da ga uzimate u obliku kaše. Kada pripremate indijska jela kao što su khichadi, pongal ili dosa indijske pogačice, uzmite ovas umesto pirinča i imaćete hranu koja će vas zasititi i koja je dobra za smanjenje nivoa holesterola. Takođe, možete pročitati neke zdrave recepte sa ovsom.

2. Beli luk

Zbog mnoštva antioksidanata koji sadrže sumpor, beli luk ima važnu ulogu u regulisanju nivoa holesterola. Ne samo da smanjuje nivo LDL holesterola, već su studije pokazale i da redovna konzumacija svežeg belog luka može takođe da pomogne da se poveća nivo dobrog ili HDL holesterola.

Lek: Ubacite malo sveže oljuštenog i iseckanog sirovog belog luka u preliv za salatu, stavite ga u sendvič ili garnirajte supe i imaćete ukusno i zdravo jelo.

3. Sojino ulje i kukuruzno ulje

Biljna ulja, kao što je sojino ili kukuruzno ulje, sadrže biljne sterole i fitosterole; oni imaju sposobnost da spreče da telo apsorbuje holesterol koji je prirodno prisutan u namirnicama koje jedete. Takođe je pronađeno da ove komponente poboljšavaju efekte snižavanja holesterola od statina koji se generalno prepisuju u borbi protiv visokog nivoa holesterola.

Takođe, možda volite da čitate o raznim uljima za kuvanje i njihovom uticaju na zdravlje.

Lek: Ovi steroli i stanoli se takođe nalaze u raznom povrću, voću, orasima, zrnevlju, mahunarkama i semenkama, a ako ih dodate vašoj ishrani onda možete smanjiti nivo LDL i ukupnog holesterola.

4. Integralni pirinač

Integralni pirinač odnosi se na pirinač koji nije u potpunosti obrađen, već je samo spoljašnja ljuska uklonjena prilikom mlevenja. Stoga, ovaj pirinač ima donji sloj mekinja netaknut i zbog toga je on bogat izvor ne samo vitalnih minerala i vitamina, već takođe i vlakana.

Lek: Ako želite da smanjite holesterol zdravom ishranom, jednostavno zamenite integralnim pirinčem sve druge vrste belog pirinča koje jedete. Mekinje integralnog pirinča sadrže ulje koje je visoko nezasićeno i to ima važnu ulogu u održavanju niskog nivoa holesterola.

5. Kurkuma

Dosta se zna o odličnim svojstvima kurkume za zarastanje rana kao i o njenim svojstvima za iskašljavanje. Ali neke studije su takođe pokazale da kurkuma ima zaštitnu funkciju za srce. Pokazano je da kurkuma smanjuje nivo LDL holesterola i zbog toga može da pomogne da se smanji nagomilavanje plaka na zidovima arterija.

Lek: Dodavanje prstohvata kurkume u prahu na kari i povrće je jedan od najboljih načina da dobijete svoju dnevnu dozu ove moćne biljke.

6. Brinjal

Brinjal sadrži supstancu koja se zove hlorogenska kiselina koja je moćni antioksidant. Kao rezultat toga, brinjal ima sposobnost da se suprotstavi povećanju LDL holesterola i zato konzumiranje brinjala može biti korisno u borbi protiv visokog holesterola. Mada, potrebna je i reč upozorenja. Brinjali su poznati po tome što su bogati oksalatima i njihova konzumacija može da dovede do zdravstvenih problema kod osoba koje već imaju bolest žučne kese ili bubrega.

Lek: Dodajte brinjal vašim obrocima barem jednom nedeljno.

7. Zeleni čaj

Pošto zeleni čaj nije preterano obrađen, on sadrži veće koncentracije supstance zvane epigalokatehingalat nego crni čaj.

Ova supstanca je veoma jak antioksidant za koji je dokazano da je koristan u borbi protiv visokog nivoa LDL holesterola.

Lek: Uzimajte oko 3-4 šolje zelenog čaja dnevno da biste smanjili nivo holesterola. Ali vodite računa da ne uzmete previše jer zeleni čaj ima i neželjene efekte.

8. List artičoke ili hathichouk

Listovi artičoke sadrže jedinjenje koje se zove cinarin; preliminarna istraživanja pokazuju da ovo jedinjenje ima sposobnost da poveća proizvodnju žuči u jetri. Kao rezultat, dolazi do bržeg izlučivanja holesterola iz tela, čime se sprečava njegovo gomilanje na zidovima arterija i takođe opada nivo holesterola u krvi.

Lek: Dodavanje ekstrakta lista artičoke vašoj ishrani ili konzumiranje artičoke kao dela salate pomaže da se smanji nivo holesterola.

Ovi lekovi mogu da pomognu da se smanji nivo holesterola ali za prave rezultate od suštinskog značaja je da se dijeta kombinuje sa redovnim vežbanjem i zdravim načinom života. Za one koji imaju višak kilograma, gubljenje čak 2 do 5 kg može značajno da smanji nivo holesterola. Ukoliko želite da smanjite nivo holesterola, takođe treba da prestanete sa pušenjem i sa konzumacijom alkohola.