You are here: Home » Zdravlje » Najbolji prirodni lekovi za nesanicu

Najbolji prirodni lekovi za nesanicu

Nesanica je jedan od najvećih problema u životu savremenog čoveka.

Nesanica može da se javi u svakom životnom dobu i dovodi do smanjene koncentracije i otežanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Na sreću, postoje mnogi prirodni lekovi koji vam mogu pomoći da rešite ovaj problem.

Najbolji prirodni lekovi za nesanicu

Najbolji prirodni lekovi za nesanicu

Lavanda. Lavanda je biljka koja umirujuće deluje na nerve i mišiće i može da pomogne i bude sjajan prirodni lek ukoliko imate problema sa spavanjem. Od davnina se lavanda koristila za lečenje nesanice, lošeg varenja i bolesti nerava. Najčešće se koristi čaj od lavande koji je veoma lako napraviti. Potrebno je samo da 2 kašičice cvetova lavande prelijete šoljom vrele vode i da pustite da odstoji desetak minuta, a zatim da procedite. Ovaj čaj možete zasladiti medom, a potrebno je da ga pijete dva puta dnevno po jednu šolju, a naročito se preporučuje šolja čaja od lavande pre spavanja. Osim čaja, od lavande možete napraviti i toplu opuštajuću kupku, koja će vam obezbediti miran i kvalitetan san.

Matičnjak. Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, matičnjak ima sposobnost da opušta mišiće i da jača srčani mišić, a deluje i kao antibiotik. Matičnjak može poslužiti za pravljenje opuštajuće kupke koja će umiriti vaše nerve i mišiće. Potrebno je samo da skuvate deset kašika suvih listova matičnjaka u litru vode i da ostavite da odstoji desetak minuta. Procedite čaj, naspite ga u kadu i uživajte u opuštajućoj kupki dvadesetak minuta pre spavanja.

Majčina dušica. Majčina dušica sadrži eterična ulja koja imaju opuštajuća svojstva i zato se naročito preporučuje osobama koje pate od nesanice. Da biste napravili čaj od majčine dušice, potrebno je da 1 kašiku majčine dušice prelijete sa 2 dl ključale vode, a zatim poklopite i pustite da stoji oko pola sata. Pošto sadži isparljive sastojke, veoma je bitno da čaj od majčine dušice spremate u poklopljenoj posudi, da lekovita svojstva ne bi isparila. Nakon što se prohladi, procedite čaj i popijte ga, a po želji možete dodati i kašičicu meda.

Hmelj je takođe jedan od najboljih prirodnih lekova za nesanicu. On deluje kao prirodni sedativ i koristi se za ublažavanje nervoze i stresa. Možete sami veoma lako napraviti čaj od hmelja. Potrebno je samo da 3 kašike mešavine hmelja i odoljena prelijete sa 400 ml vrele vode. Neka ova mešavina odstoji dva sata, a nakon toga je procedite. Preporučuje se da ovaj čaj pijete uveče pre spavanja.

Jagorčevina. Za lečenje nesanice možete koristiti i čaj od korena jagorčevine koji je jedan sjajan prirodan lek. Potrebno je da u 1 dl hladne vode naspete kašičicu sušenog korena jagorčevine i da pustite da provri. Neka čaj odstoji desetak minuta, a nakon toga ga procedite. Da biste rešili problem sa nesanicom, potrebno je da ovaj čaj pijete tri puta dnevno. Takođe, možete napraviti mešavinu od jagorčevine, lavande i kantariona. Potrebno je samo da pomešate 50 g jagorčevine, 25 g cvetova lavande i 10 g kantariona i da prelijete sa pola litra vruće vode. Dovoljno je da čaj odstoji 3 minuta, a zatim ga procedite. Pijte svako veče po jednu šolju ovog čaja, a možete ga zasladiti medom ako vam je previše gorak.

Crveni glog. Čaj od crvenog gloga pomaže u lečenju staračke nesanice. Uzmite jednu kašičicu osušenih cvetova i listova crvenog gloga i prelijte šoljom ključale vode. Pustite da odstoji oko 15 minuta, a zatim procedite. Potrebno je piti 2 šolje ovoga čaja svaki dan.

Osim ovih lekovitih biljaka koje mogu pomoći u lečenju nesanice, važno je da vaša večera bude lagana i da ne jedete neposredno pre spavanja. Prirodnim sedativima se smatraju zelena salata, med i pivo, pa čak i šećer.Zato se često pred spavanje preporučuje kockica čokolade.

Takođe, šetnja nakon večere će doprineti tome da mirno i lako zaspite.