You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Najbolji prirodni sagorevači masti

Najbolji prirodni sagorevači masti

Prekomerno nakupljanje masnih naslaga u organizmu, pored toga što izaziva pojavu viška kilograma, takođe u značajnoj meri otežava životne funkcije. Sa ovim problemom suočava se sve veći broj ljudi, kako na našim prostorima, tako i u svetu.

Osobe koje imaju problema sa viškom masnih naslaga u organizmu su najčešće trome, kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti im je otežano, neretko imaju manjak samopouzdanja i u velikom su riziku od nastanka brojnih problema sa zdravljem. Neki od tih problema uključuju pojavu povišenog nivoa holesterola u krvi, što onda uzrokuje zapušenost krvnih sudova, zatim probleme sa srcem, masnu jetru, dijabetes i mnoge druge.

Zbog svega ovoga potrebno je da što pre uvidite da imate veliki problem i da pokušate da svoju liniju dovedete u normalu. To podrazumeva poboljšanje načina ishrane i i intenziviranje fizičke aktivnosti, ako uopšte postoji.

Najbolji prirodni sagorevaci masti

Kako se osloboditi viška masnih naslaga u organizmu?

Izbegavanje masne i zaslađene hrane i što češća fizička aktivnost su najbitnije stavke kada je reč o gubitku suvišnih masnih naslaga. Ali, osim njih, topljenje suvišnih masnih naslaga u organizmu pospešuju i određene namirnice, koje se svrstavaju u prirodne sagorevače masti.

Koje namirnice spadaju u prirodne sagorevače masti?

Postoji puno prirodnih sagorevača masti. To su namirnice koje su vam lako dostupne i koje su često veoma zastupljene u vašoj ishrani. Hajde da vidimo koje su to namirnice pomoću kojih lako možete dovesti liniju u  red ako ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Limun. Zahvaljujući sadržaju vitamina C i limunske kiseline, koji direktno utiču na razgradnju masti, limun se svrstava u najveće i najefikasnije sagorevače suvišnih masnih naslaga u organizmu. Pored  toga što veoma povoljno utiče na mršavljenje, limun jača imuni sistem. Za najbolje rezultate je potrebno da konzumirate limun sa što manje šećera ili potpuno bez šećera. Limun je savršeno konzumirati posle napornog treninga. Zbog toga treba da obratite pažnju koliko šećera dodajete kada pravite limunadu.

Još jedna sjajna mešavina s limunom koja pospešuje mršavljenje je topla voda sa malo limunovog soka, koju je preporučljivo konzumirati svakog jutra kako bi se postigli najbolji rezultati.

Đumbir. Đumbir je još jedan veoma efikasan prirodni sagorevač masti. Na tržištu se može naći u sirovom obliku, u vidu pasterizovanog proizvoda, kao mleveni đumbir ili u obliku ekstrakta. Takođe ga možete konzumirati kao sok, čaj ili sa medom. Čak postoji i pivo od đumbira. Možete da odaberete bilo koji oblik u kom ćete konzumirati đumbir jer je podjednako efikasan u svakom obliku.

Zbog svojih antioksidativnih i termogenih svojstava, đumbir efikasno sagoreva masne naslage u organizmu. Naime, najveća količina oksidanasa u organizmu se nalazi u masnim naslagama. Svojim antioksidativnim delovanjem, đumbir istovremeno uništava oksidanse i topi masne naslage. Takođe, svojim termogenim svojstvom utiče na povećanje temperature u mišićima i time sprečava formiranje masnih naslaga u njima. Na dodatno topljenje masnih naslaga utiče i povećanje prokrvljenosti mišića i stepena iskorišćenosti kiseonika, do čega dolazi nakon konzumiranja đumbira.

Zeleni čaj. Zeleni čaj je dobro poznat prirodni sagorevač masti, koji ima antioksidativna svojstva i koji veoma brzo sagoreva masti, s obzirom da se konzumira u tečnom stanju. Međutim, ako želite da smršate, najbolje je da pijete potpuno nezaslađen zeleni čaj. Eventualno možete dodati jednu kašičicu meda.

Jabukovo sirće. Jabukovo sirće se možda svrstava u najstarije prirodne sagorevače masti, zbog čega postoje brojne dijete u kojima se ono primenjuje kako bi se masne naslage brzo izgubile. Dejstvo jabukovog sirćeta, odnosno njegove sirćetne kiseline je slično limunu i veoma efikasno topi masne naslage u organizmu.

Grejpfrut. Kada se konzumira u svežem obliku, grejpfrut takođe prirodno sagoreva masne naslage. Zbog visokog sadržaja vitamina C, grejpfrut  razgrađuje masti i vlakana, koja brzo stvaraju osećaj sitosti. Zato se potreba za prejedanjem smanjuje, a suvišne masne naslage se tope.

Voda. Možda niste znali, ali voda je jedan od najboljih prirodnih sagorevača masti, a njena velika prednost leži u tome što je uvek dostupna. Voda ne samo što ispire toksine iz tela, ona takođe podstiče razgradnju i pravilnu iskorišćenost svih unetih hranljivih materija, među kojima su i masti. Time se sprečava njihovo nakupljanje u organizmu.

Ovo su najčešći i najpoznatiji prirodni sagorevači masti. Pored njih, treba spomenuti i cimet, ljutu papričicu, papaju, nanu, zelenu bananu i svežu nanu, koji su jednako efikasni u tom pogledu.

Ako ništa od tga ne pomogne, imate u opciji i savremene tretmane kao što su liposukcija ili zatezanje stomaka.