You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Namirnice bogate vitaminom E

Namirnice bogate vitaminom E

Vitamin E je poznat po svom antiokisandsnom dejstvu koje oslobađa ljudski organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala iz spoljašnje sredine.

Vitamin E treba dosta koristiti u ishrani je uspešno suzbija bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa i nekih vrsta tumora, a takođe je odličan u prevenciji ginekoloških tegoba i oboljenja i kožnih bolesti.

Hemijski sastav, upotreba i lekovita svojstva vitamina E

Vitamin E spada u grupu liposolubilnih vitamina koji su rastvorljivi u mastima. Ovaj vitamin taloži se u masnim tkivima ograna kao što su srce, jetra, materica, testisi, štitna i nadbubrežna žlezda. Najaktivniji sastojak je alfa-tokoferol, ulje žute boje koje se rastvara u alkoholu i biljnim uljima, ali ne i u vodi. Tokoferoli su vitamini koji suzbijaju sterilitet i štite plod tokom trudnoće. Oni takođe obezbeđuju pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema i mnogih organa u ljudskom organizmu i sprečavaju štetne procese oksidacije. Tokoferoli su najviše zastupljeni u biljnim uljima pa i vitamina E najviše ima u pšeničnim klicima, ali i u suncokretovom semenu, orašasatim plodovima itd.

Namirnice bogate vitaminom E

Najbolje je uzimati prirodni vitamin E iz svežih namirnica jer sintetski ima duplo slabije dejstvo. Vitamin E je u odnosu na ostale liposolubilne vitamine vrlo otporan na termičku obradu, konzerviranje, oksidaciju i UV zračenje. Vitamin E gubi sva svoja lekovita svojstva zamrzavanjem, dok konzerviranjem gubi oko 65 %. Ako namirnice bogate vitaminom E sameljete uništićete vitamin u potpunosti. Vitamin E oksidira pod dejstvom UV zraka kao i u dodiru sa solima gvožđa i olova. Preporučena dnevna doza prirodnog vitamina E muškarce je 15 mg, za žene 12 mg, za žene u trudnoći 15 mg, za dojilje 18 mg, za bebe od 5 do 7 mg, a za decu od 8 do 12 mg.

Vitamin E ima širok spektar primene i dejstva. On sprečava sužavanje arterija, nastanak arterijskog plaka i ateroskleroze. Takođe, ovaj vitamin podstiče cirkulaciju krvi jer širi krvne sudove i suzbija slepljivanje trombocita i nastanak hipertenzije.Koristi se i kao prevencija spontanih pobačaja, a služi i za održavanje trudnoće, podstiče rad muških polnih žlezda, jača potenciju, reguliše lučenje hormona estrogena i progesterona, podstiče sazrevanje ženskih jajnih ćelija.

Takođe se upotrebljava se za negu i zaštitu kože i kose jer podmlađuje i zateže kožu i jača koren dlake. Vitamin E je jedan od glavnih sastojaka preparata za sunčanje kao i preparata za negu kose upravo iz razloga što nanošenjem pre izlaganja suncu štiti kožu od crvenila, iritacije i osipa, a kosu od krzanja i cvetanja. U tome se izmđu ostalog i ogleda i njegovo antioksidansno dejstvo. Najbolje ga je koristi u obliku ulja zbog toga što je rastvorljiv u mastima. Vitamin E se koristi i za uklanjanje ožiljaka i strija jer uspešno razgrađuje kolagen i elastin kao glavne sastojke koji kožu čine zategnutom i zdravom.

Vitamin E u ishrani i namirnicama

Kao što je već napomenuto vitamin E je najviše zastupljen u biljnim uljima pa ga je najbolje upotrebljavati u vidu nerafinisanih biljnih ulja među kojima su vitaminom E najbogatija: maslinovo, suncokretovo, kukuruzno, laneno, susamovo i ulje pšeničnih klica. Ulja je najbolje koristiti za pravljenje salata od svežeg povrća jer je u kombinaciji sa drugim vitaminima i mineralima dejstvo vitamina E je najpotpunije.

Pored ulja veliki je broj namirnica koje su bogate ovim vitaminom a to su: jaja, maslac, pileće i goveđe meso, riba, orašasti plodovi (badem, orah, lešnik), kikiriki, integralni i beli pirinač, integralni hleb, spanać, celer, brokoli, mladi grašak, blitva, šargarepa, crvene paprike, naše voće – breskve, jagode, kruške, južno voće – avokado, kivi, papaja.

Namirnice bogate vitaminom E i njihova upotreba

Spanać je je jedno od najzdravijeg povrća koje obiluje ne samo vitaminom E već i mnogim drugim vitaminima i mineralima. Najbolje ga je koristiti svežeg u salatama ili sendvičima, kao dodatak drugim jelima ali i termički obrađen bez mnogo ulja ili kuvan na vodi.

Zeleno lisnato povrće – brokoli i blitvu možete koristiti sveže, a najbolje je da ih kuvate na vodi.

Mladi grašak takođe je najbolje jesti kuvan na vodi ili sa blagom zaprškom od nerafinisanog biljnog ulja.

Crvene paprike najbolje je jesti sveže jer predstavljaju bogat izvor vitamina E i C koji imaju širok spektar dejstva. Možete praviti i zimnicu od njih iako tada gube dosta lekovitih svojstava.

Pšenica, integralni i beli pirinač od žitarica najviše imaju vitamina E. Pšenicu je najbolje da ostavite da proklija pa da izvadite klice i koristite ih kao griz, a pirinač možete i termički da obradite kuvanjem.

Koštunjavo voće – badem, orah, lešnik takođe je najbolje jesti sveže. Ono pored vitamina sadrži i mnoge druge hranljive i lekovite sastojke pa se koristi i u raznim dijetama kao i preparatima za jačanje imuniteta.

Tropsko voće – avokado, kivi i papaja su izuzetno bogati vitaminom E. S obzirom na to da imaju vrlo egzotičan ukus najbolje je da napravite voćnu salatu u kombinaciji sa našim voćem (kruške, jabuke, breskve itd.) koje je bogato vitaminom E ali i drugim vitaminima koji zajedno u kombinaciji imaju mnogo jače dejstvo na zdravlje i imunitet.