You are here: Home » Biljni čajevi » Nistatin kapi – upotreba i iskustva

Nistatin kapi – upotreba i iskustva

Jedan od prirodnih stanovnika našeg tela je i kandida, bezopasna ali veoma uporna i dosadna gljivica. Nalazi se na celom telu i prilikom pada imuniteta se množi u velikom broju napadajući naše telo. Osim opadanja imuniteta, veliki uticaj na množenje kandide u organizmu ima i neadekvatna upotreba antibiotika. U organizmu postoji ravnoteža izmedju “dobrih” bakterija i kandide,dok je taj balans dobar, kandida pomaže u radu creva.

Medjutim,  neadekvatnom upotrebom antibiotika, ruši se taj balans, uništavaju se dobre bakterije što omogućava kandidi da se brzo razmnožava.

Osim antibiotika, postoje i drugi faktori zaslužni za njeno širenje a to su: steroidi, pilule za kontracepciju, visok nivo šećera u krvi, ishrana bogata šećerom.

Nistatin kapi – upotreba i iskustva

Pošto traži vlagu i toplotu uglavnom napada sluznice, pa se tako može naći u usnoj šupljini ili polnim organima ali se može naći u crevima, plućima, kao i na koži, gde napada delove pregiba koji su skloni znojenju, prepone, pazuhe… Nije opasna ali izaziva svrab i veoma je uporna kada je na koži, u usnoj šupljini izaziva blagi kašalj a jezik postaje beo, kod vaginalne infekcije izaziva povećan sekret, osećaj tegoba kao pred menstruaciju, bolne menstruacije, nervozu i razdražjivost. Neki od prvih simptoma su i otežano varenje, nadutost, gasovi i dijareja pa ih osobe koje dobiju ovakve simptome retko povežu sa njom jer liči na stomačni virus.

Kako se nalazi u telu odraslog čoveka, tako se može naći i kod male dece pa čak i kod novorodjenčadi. Uvaženo je mišljenje u narodu da se kod devojčica prenosi neefikasnim održavanjem higijene polnog organa, što i jeste do nekle tačno, ali ne potpuno, šta sa onom decom koja je dobiju a roditelji su održavali higijenu? Kao što smo već spomenuli, kandida je stanovnik našeg tela i nalazi se na svim delovima pa se tako  nalazi u debelom crevu. Zid izmedju vagine i debelog creva je inače tanak tako da  stanje izazvano opadanjem  imuniteta omogućava kandidi da prodje kroz zid i proširi se na vaginu i izazove probleme i maloj deci kao i  novorodjenčadima.

Lečenje

Lečenje se sprovodi grupom antimikotina u koje spadaju Nistatin kapi.

Nistatin kapi su namenjene za lečenje kandide koja se nalazi u crevima, jednjaku i u usnoj šupljini.

Primena kapi je veoma jednostavna, mogu se nakapati direktno u usnu šupljinu, zadrže u ustima i progutaju ili se mogu nakapati na kockicu šećera i staviti u usta da se šećer lagano topi, mogu se uneti pomešani sa sokom ili mlekom.  Jedna od prednosti  Nistatin kapi je ta što  nakon nakapanja na šećer ili dodavanja u mleko ili sok , ne gube dejstvo ni posle nedelju dana. Jedino ih ne treba mešati sa hranom koja je kisela. Unose se 3 – 4 puta dnevno.

Prilikom korišćenja kapi mogu se javiti neka neželjena dejstva kao što su mučnina, povraćanje, dijareja ali u veoma blagom obliku i  veoma retko. Takvi simptomi nisu opasni, više su nelagodni i javljaju se izuzetno nežnim i osetljivim osobama.

Nistatin kapi su namenjene isključivo za oralnu upotrebu s toga  nije preporučljivo upotrebljavati ih za otvorene rane, opekotine ili povrede. Nisu štetne za trudnice, dojilje  i malu decu tako da ih mogu koristiti bez bojazni za zdravlje.

Lečenje kandide je dugo, nekada  traje i po nekoliko meseci. Znači, treba biti uporan i strpljiv.

Radi što većeg  i bržeg učinka, nije loše promeniti ili prilagoditi način ishrane.

Iz ishrane treba isključiti ili smanjiti unos šećera i meda jer se gljivice hrane šećerom.

Izbegavati hranu pravljenu od pečuraka, konzerviranu hranu i ostale preradjevine  kao i sve namirnice koje se zasnivaju na procesima varenja.

U ishranu bi trebalo uključiti vitamin B, maslinovo ulje, vitamin C.

Sve ove namirnice se mogu pomešati sa Nistatin kapima radi lakšeg uzimanja.