You are here: Home » Zdravlje » Produžena menstruacija – uzroci i lečenje

Produžena menstruacija – uzroci i lečenje

Svaka žena je verovatno nekada u svom životu imala problema sa menstrualnim ciklusom, a on je odličan pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja žene. Produžena menstruacija ili hipermenoreja (lat. hypermenorrhoea) predstavlja krvarenje koje traje duže nego što bi trebalo i koje je uglavnom veoma obilno. Zapravo, u pitanju je menstruacija koja traje duže od 7 dana i kod koje je gubitak krvi veliki.

U nastavku možete saznati nešto više o uzrocima produženog krvarenja i o načinima lečenja ovog poremećaja.

Produžena menstruacija – uzroci i lečenje

Uzroci

Postoje žene kojima su obilne i duge menstruacije normalna pojava i koje ništa ne preduzimaju povodom toga. Ovakve menstruacije su dosta česta pojava i uglavnom ne ukazuju na nešto loše, a naročito se javljaju kod devojaka kod kojih se ciklusi nisu još ustalili i kod žena koje su pred menopauzom. Međutim, do ovakvog krvarenja može doći u bilo kom periodu života žene. Jedan od uzroka obilnih i produženih menstruacija može biti i hormonski poremećaj u organizmu.

Takođe, produžene menstruacije mogu biti i posledica mioma materice, nepravilnog obnavljanja endometrijuma, polipa na materici ili infekcija u maloj karlici. U nekim slučajevima, ovakva krvarenja su posledica korišćenja spirale, koja se koristi kao sredstvo kontracepcije, pa se tada preporučuje vađenje spirale. Još jedan od mogućih uzroka produžene menstruacije može biti rani spontani pobačaj i tada je potrebno da se žena što pre javi ginekologu. Ginekolog mora da proceni da li je potrebno da se uradi revizija materice, odnosno da li je pobačaj bio potpun ili ne. Uzroci produžene menstruacije mogu biti i psihičke prirode, a u pitanju mogu biti i bolesti krvi. Kada žena ima obilna i produžena krvarenja često se može raditi o anemiji.  Može se desiti da su krvarenja puna ugrušaka, što može biti veoma iscrpljujuće za organizam.

Takođe, nekada su uzroci produžene menstruacije problemi sa štitnom žlezdom ili gojaznost. U najtežim slučajevima može se raditi o raku grlića materice ili o ozbiljnim reproduktivnim problemima. Zbog toga bi najbolje bilo da se žena koju muče ovakvi problemi što pre obrati ginekologu.

Lečenje

Da bi se utvrdio uzrok obilnog krvarenja prvo se radi unutrašnji ginekološki pregled, a zatim i test Papanikolau, kao i biopsija grlića materice. Važno je uraditi i pregled krvi kako bi se utvrdilo eventualno postojanje anemije ili neke druge bolesti. Da bi se smanjilo krvarenje iz materice lekari će verovatno prepisati uzimanje estrogena i progesterona, verovatno u vidu kontraceptivnih pilula, mada postoje i drugi lekovi za regulisanje menstrualnog ciklusa. Ukoliko je u pitanju anemija, moraju se uzimati preparati gvožđa. U najtežim slučajevima, u kojima uzimanje lekova ne pomaže i menstruacije nastavljaju da budu obilne, potrebno je uraditi takozvanu eksplorativnu kiretažu. U pitanju je ljušćenje sluznice materice, kako bi se pronašao pravi uzrok ovog krvarenja. Važno je znati da ova intervencija uvek dovodi do prestanka krvarenja iz materice, čak iako se ne utvrdi tačan uzrok krvarenja.

Postoje i neki prirodni preparati koji mogu pomoći u slučaju produžene menstruacije, a u nastavku slede dva recepta kako da ih napravite kod kuće.

  1. Uzmite 30 g rusomače i 30 g troskota, 20 g kamilice i 20 g lista bele imele. Pomešajte sve sastojke i uzmite 3 kašike ove čajne mešavine. Prelijte ih sa 4 dl vrele vode, pa poklopite posudu. Ostavite da čaj stoji oko 2h, a zatim ga procedite. Ovaj čaj treba piti topao dva puta u toku dana, ujutru na prazan stomak i uveče pre spavanja.
  2. Pomešajte 30 g troskota, 30 g rusomače i 40 g imele. Od ove čajne mešavine uzmite 2 kašike i kuvajte oko 15 minuta u 2 dl vode. Nakon toga poklopite čaj i pustite da odstoji oko 4h, a zatim ga procedite. Pijte ovaj čaj svako jutro i svako veče sve dok ne primetite da su tegobe nestale.