You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Ovseno mleko – lekovita svojstva, upotreba i recept

Ovseno mleko – lekovita svojstva, upotreba i recept

Ovas ili zob je žitarica koja se može koristiti u vidu pahuljica, mekinja, brašna ili mleka. Ovas, kao i proizvodi napravljeni od njega, poseduju mnoga lekovita svojstva.

Pored pirinčanog, bademovog i sojinog mleka, ovseno ili zobeno mleko predstavlja odličnu zamenu za kravlje mleko. Ovseno mleko je lepog ukusa i sadrži brojne hranljive sastojke. Osim što ga možete piti, možete ga dodavati u razna jela i poslastice.

Ovseno mleko - lekovita svojstva, upotreba i recept

Zdravstvene prednosti ovsenog mleka

Ovseno mleko sadrži velike količine vlakana i gvožđa, a veoma malo masti, šećera i kalorija, što je idealno ako želite da smršate. Takođe, ono je bogat izvor vitamina B, E i A i minerala, kao što su kalijum, mangan i fosfor.

Zahvaljujući velikoj količini proteina i vlakana, ovseno mleko smanjuje nivo lošeg holesterola i rizik od srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti. Reguliše nivo šećera i pomaže u prevenciji dijabetesa. Takođe, ovseno mleko pomaže u jačanju imuniteta i čini organizam otpornijim na mnoge infekcije i bolesti. Ovo mleko daje energiju i snagu, pa se naročito preporučuje sportistima, ali i deci u razvoju. Zahvaljujući prirodnim proteinima i šećerima koje sadrži, ovseno mleko povoljno utiče na zdravlje kože i kose.

Ovseno mleko možete kupiti u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane, a možete ga i sami napraviti. U nastavku slede jednostavni recepti kako da sami kod kuće napravite ovseno mleko.

Recepti za ovseno mleko

Sastojci:

 • 1 šolja ovsenih pahuljica
 • 5 šolja vode
 • ¼ štapića vanile
 • Prstohvat soli
 • Malo smeđeg šećera

Način pripreme:

Ovsene pahuljice i prstohvat soli prelijte sa 2 šolje vode i pustite da odstoje par sati. Nakon toga izmiksajte sastojke i dodajte još 3 šolje vode, vanilu i malo smeđeg šećera ako želite, pa ponovo izmiksajte.

Pored ovog, predstavićemo vam još jedan od načina na koje možete napraviti ovseno mleko.

Sastojci:

 • 1 šolja ovsenih pahuljica
 • 3 šolje vode
 • 1 ½ -2 kašike javorovog sirupa
 • 1 kašičica ekstrakta vanile
 • Prstohvat soli
 • Malo cimeta

Način pripreme:

Dobro operite i iscedite ovsene pahuljice, a zatim ih prelijte hladnom vodom i ostavite oko 20 minuta da se natapaju. Nakon toga ponovo ih iscedite i stavite u blender zajedno sa 3 šolje vode. Zatim uz pomoć guste cediljke procedite pahuljice, a tečnost vratite u blender i dodajte javorov sirup, ekstrakt vanile i cimet i izmiksajte sve sastojke u blenderu. Još jednom procedite i sipajte u staklenu flašu. Ovo mleko može stajati u frižideru 4-5 dana.

Gde ga kupiti  i koja je cena?

Ovseno mleko se ne može baš tako lako naći na našim prostorima. Uskoro otvaramo internet prodavnicu zdravih proizvoda pa ćete moći da ga nabavite kod nas. Cena će biti najpovoljnija i bićete obavešteni kada krene prodaja ukoliko se besplatno prijavite na našu mailing listu.