You are here: Home » Zdravlje » Povišeni i smanjeni leukociti u krvi ili mokraći

Povišeni i smanjeni leukociti u krvi ili mokraći

Sve o povišenom ili sniženom nivou leukocita u organizmu

Bela krva zrnca ili leukociti su prva linija odbrane našeg organizma u borbi protiv svih tipova oboljenja.  Ona su glavni i sastavni deo imunog sistema i predstavljaju pravu vojsku koja štiti organizam od svih stranih materija koje mogu biti štetne.

Njihova tajna leži u tome što imaju sposobnost da razlikuju ćelije uljeze od naših telesnih ćelija i imaju moć da ih deaktiviraju i unište. Leukociti razoružavaju i ubijaju mikroorganizme i sve ostale strane agente koji mogu predstavljati pretnju našem zdravlju.

Povišeni i smanjeni leukociti u krvi ili mokraći

Šta su leukociti?

To su bele krvne ćelije sa primarno odbrambenom funkcijom organizma. Leukociti se stvaraju u koštanoj srži i razvijaju se iz dragocenih matičnih ćelija. Matične ćelije sazrevaju u pet glavnih vrsta belih krvnih zrnaca, a to su neutrofili, limfociti, monociti, eozinofili i bazilofili. Leukociti kod prosečne zdrave osobe treba da budu zastupljeni u razmeri od 4-10 x 10 na 9/l, a njihova koncentracija varira usled različitih faktora, kao što su zdravstveno stanje i starost. Bela krvna zrnca se razlikuju po svom izgledu, po mestu nastanka, zastupljenosti i funkciji.

Ljudsko telo u toku jednog dana treba da proizvede sto milijardi belih krvnih zrnaca, kako bi imunološki sistem obavljao svoju vitalnu funkciju. Svaki poremećaj nivoa leukocita upućuje na neku nepravilnost i smetnju u našem organizmu, bilo da se radi o povišenom ili sniženom nivou leukocita.

Šta znači povišen nivo leukocita?

Nivo leukocita se proverava biohemijskim analizama, odnosno nalazima iz krvne slike. Povišen nivo leukocita je jasan znak da nešto nije u redu i da naš organizam mora da poveća svoje odbrambene snage kako bi se odbranio od stranih ćelija koje ga napadaju. Veći broj leukocita može ukazivati na širok spektar oboljenja i zdravstvenih tegoba, od lakših, pa do veoma ozbiljnih problema.

Jedan od najjasnijih i najverovatnijih uzroka povišenog nivoa leukocita jesu razni tipovi infekcija.  Najčešće su u pitanju određene vrste virusnih ili bakterijskih infekcija. Poremećaji imunog sistema su takođe česti uzročnik povećanog broja belih krvnih zrnaca, kao i oboljenja koštane srži.

Veću produkciju leukocita izazivaju i neka specifična stanja kao što su hronična ili akutna limfocitna leukemija, hronična ili akutna mijelogena leukemija, reumatoidni artritis, teške alergijeske reakcije i alergije uopšteno, tuberkoloza, težak kašalj, policitemija vera, mijelfibroza, pušenje, stres, jaki lekovi poput kortikosteroida i drugi uzroci.

Tipovi povišenih leukocita

Opšte stanje povišenih leukocita se naziva leukocitoza. Pošto postoji pet različitih vrsta belih krvnih ćelija, a tako varira i uzročnik koji izaziva povećanu produkciju.

Neutrofilija – Povišeni neutrofili se javljaju usled bakterijskih infekcija, velikih fizičkih napora, povreda poput opekotina, kao i kod nekih tipova tumora, a može ga izazvati i unošenje kortikosteroida.

Eozinofilija – Povišen nivo eozinofila se javlja kod infekcije parazitima, kod autoimunih oboljenja, alergija i nekih malignih oboljenja.

Bazofilija – Povišeni bazofili su simptom virusnih infekcija i alergija, kao i malignih oboljenja.

Monocitoza – Povišen nivo monocita je karakterističan za leukemiju, limfome, autoimune bolesti i infektivne bolesti.

Limfocitoza – Povišen nivo limfocita se javlja kod virusnih infekcija i leukemije.

Povišeni leukociti kod dece i trudnica – Povišen nivo leukocita kod male dece, beba i trudnica uglavnom ukazuje na postojanje infekcije. Za trudnoću se često smatra normalnim da nivo leukocita bude neznatno povišen, ukoliko se on nakon trudnoće vrati u referentni okvir. U svakom slučaju je važno redovno kontrolisati krvnu sliku i konsultovati lekara.

Prisustvo leukocita u mokraći

Prirodno će se u analizi mokraće uvek naći mali broj leukocita, a povišen nivo može da ukazuje na postojanje infekcije urinarnog sistema. Prisustvo leukocita u mokraći upućuje na oboljenae bubrega, mokraćnih kanala, bešike ili uretre. Simptomi koji mogu ukazivati na povišen nivo leukocita u mokraći može biti osećaj bola prilikom mokrenja ili učestalo mokrenje, više nego što je uobičajeno. Urin može da bude mutnog izgleda i jačeg, neprijatnog mirisa.

Šta znači nizak nivo leukocita?

Kao i u slučaju povišenog nivoa leukocita i nizak nivo upućuje na različite zdravstvene tegobe. Sam po sebi, smanjen nivo leukocita, poznat pod naučnim nazivom leukopenija, oslabljuje imuni sistem i tako povećava rizik od infekcija.

Najčešći uzroci zbog kojih se smanjuje nivo leukocita su različita oboljenja koja utiču na koštanu srž. To su urođeni poremećaji koji smanjuju funkcije koštane srži, zatim rak i druge bolesti. Pojedine infekcije takođe mogu da uzrokuju brže trošenje belih krvnih zrnaca u odnosu na njihovu produkciju. Neki lekovi mogu da imaju neželjeni efekat uništavanja leukocita i koštane srži. Autoimuna oboljenja takođe mogu biti objašnjenje za nizak nivo leukocita.

Specifični uzroci snižavanja nivoa leukocita su aplastična anemija, zarazne bolesti, hipersplenizma, Kostman sindrom, HIV ili AIDS, drugi autoimuni poremećaji, neuhranjenost, hemoterapija, radioterapija,  mijelokatekis, parazitske bolesti, nedostatak vitamina i drugi uzroci.

Rizična stanja poremećaja nivoa leukocita

Svaki preterani disbalans u organizmu izaziva kritično stanje koje može biti veoma opasno pa i ugroziti ljudski život. Izuzetno visok ili nizak nivo leukocita zahteva hitno lečenje. Jedno od najozbiljnijih stanja je oboljenje poznato kao neutropenija, koja zapravo predstavlja abnormalno smanjen nivo neutrofila.

Budući da su neutrofili glavna odbrambena snaga organizma u borbi protiv bakterijskih infekcija, neutropenija predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje. Osobe koje pate od ovog poremećaja su izuzetno osetljive na bakterijske infekcije i ukoliko se ne leče brzo i na vreme, mogu oboleti od veoma opasnog oboljenja poznatog pod nazivom neutropenična sepsa.