You are here: Home » Zdravlje » Prehlada i temperatura u trudnoći – uzroci, simptomi i lečenje

Prehlada i temperatura u trudnoći – uzroci, simptomi i lečenje

Trudnice su dosta sklonije prehladama nego žene koje nisu u drugom stanju. Naime, imuni sistem je tokom trudnoće dosta slabiji i otpornost organizma na spoljašnje uticaje je jako mala.

Zato trudnice moraju mnogo više da se čuvaju, kako bi trudnoća protekla u najboljem redu, mada u najvećem broju slučajeva virus gripa i prehlade ne može da ošteti plod.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o uzrocima i simptomima prehlade i gripa u trudnoći, kao i o adekvatnim načinima lečenja.

Prehlada i temperatura u trudnoći – uzroci, simptomi i lečenje

Uzroci

Dakle, glavni uzrok prehlada kod trudnica jeste pad imunološkog sistema. Imuni sistem kod trudnica je uglavnom zadužen da zaštiti bebu, pa je zato majka podložnija infekcijama i virusima. Povišena telesna temperatura se u trudnoći javlja kao prateći simptom gripa i pada imuniteta, ali može biti uzrokovana i nekim oboljenjima uha, nosa i grla, ginekološkim problemima ili problemima sa mokraćnim putevima.

U svakom slučaju, povišena telesna temperatura nije normalna pojava u trudnoći i zato je treba na vreme lečiti.

Simptomi

Ukoliko je u pitanju obična prehlada, ako samo kašljete i curi vam nos, onda to i nije neki razlog za brigu. Ovaj problem ćete rešiti uz tople čajeve i nekoliko dana mirovanja.

Međutim, ako se od simptoma jave povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima, gubitak apetita, groznica i glavobolja (one mogu biti raznih vrsta), onda je potrebno da se što pre obratite vašem lekaru, koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju. Povišena telesna temperatura, naročito kada je iznad 39 stepeni, može da dovede do brojnih komplikacija. Temperatura otežava da se dete snabdeva krvlju, a može da dovede i do kontrakcija materice, pa čak i da izazove prevremeni početak trudova, ukoliko je reč o uznapredovaloj trudnoći.

Lečenje

Najveći broj lekara ne preporučuje vakcinaciju budućih majki u prva tri meseca, jer su tada spontani prekidi trudnoće najčešći. Što se lečenja prehlade i temperature tiče, možete pokušati da snizite temperaturu prirodnim putem, ali nemojte nikako uzimati lekove bez prethodne konsultacije sa lekarom. Znajte da se većina lekova protiv kašlja i antihistamina ne sme koristiti u trudnoći. Najkritičniji period jesu prva tri meseca trudnoće i tada ne bi trebalo uzimati nikakve lekove. Ono što je dozvoljeno u trudnoći jesu neki lekovi za glavobolju i za slabije bolove, ali i njih treba da vam prepiše lekar. Isto tako, za vreme trudnoće nemojte koristiti ni kapi za nos, jer one uglavnom u sebi sadrže mnoge hemijske materije koje mogu imati štetno dejstvo na vaš organizam. Lekar će vam verovatno preporučiti kapi za nos koje su na bazi morske vode, ali ipak sačekajte savet lekara. Dakle, ne uzimajte nikakve lekove na svoju ruku jer to može još više pogoršati vaše stanje, ali i dovesti do komplikacija sa plodom.

Mnogo bolje bi bilo da se opredelite za neke prirodne varijante lečenja. Na primer, izrendajte čen belog luka i dodajte ga u jogurt ili u kiselo mleko. Ovaj prirodni antibiotik znatno će ojačati vaš imunitet. Dobri prirodni antibiotici koji će izlečiti grip su i limun i brusnice. Takođe, ukoliko vas boli grlo, usta možete ispirati čajem od žalfije nekoliko puta u toku dana. Ono što je važno jeste da trudnice ne piju ovaj čaj, već ga je potrebno ispljunuti odmah nakon što isperete usta i grlo. Osim čaja od žalfije, grlo se može ispirati i rastvorom od morske soli i tople vode. Naime, potrebno je samo da ¼ kašičice soli razmutite u 2 dl tople vode.

Takođe, bolno grlo se može lečiti i uz pomoć obloga od krompira. Naime, izgnječite nekoliko kuvanih krompira i namažite tu smesu na vrat, pa ga umotajte krpom i šalom. Kako biste snizili temperaturu, najbolje je da se tuširate mlakom vodom i da nosite pamučnu garderobu. Na pluća i stopala stavljajte obloge od alkohola i vode i pijte što više vode, biljnih čajeva i limunade.

Takođe, pijte što više sokova od sveže ceđenog voća i povrća i što više se odmarajte. U slučaju povišene telesne temperature preporučuje se i topla pileća supica. Može se desiti da nemate apetit i da vam nije do hrane, ali naterajte sebe da pojedete barem tost i neki topli napitak. U slučaju začepljenog nosa od velike pomoći mogu biti parne kupke. Potrebno je samo da u vrelu vodu stavite nekoliko kapi eukaliptusovog ulja ili čaja od žalfije. Druga opcija je da jednostavno u kupatilu pustite vrelu vodu da teče i da boravite u toj prostoriji oko 10 minuta. Ukoliko pored ovih prirodnih metoda tegobe ne prođu za nedelju dana, obratite se vašem lekaru.

Ovo su neki od načina na koje možete izlečiti prehladu i grip za vreme trudnoće. Ipak, najbolje bi bilo da do prehlade uopšte i ne dođe. Zato se trudite da se hranite zdravo i raznovrsno i da konzumirate namirnice koje su bogate mineralima i vitaminima. Možete uzimati i neke prenatalne vitamine, naravno, u konsultaciji sa vašim ginekologom. U trudnoći ne bi trebalo da pušite i trudite se da što češće perete ruke, kako ne biste dolazili u kontakt sa bakterijama.