You are here: Home » Zdravlje » Prirodni šampon protiv opadanja kose

Prirodni šampon protiv opadanja kose

Opadanje kose kako kod muškaraca, tako i kod žena, može biti uzrokovano unutrašnjim ali i spoljnim faktorima, a najčešći uzroci su stres, upotreba raznih lekova, loša ishrana, pušenje i neke zdravstvene tegobe.

Postoje razni načini da se borite protiv opadanja kose. Pored promene načina ishrane i eliminisanja loših navika, preporučuje se upotreba lekovitih preparata za masažu korena glave i za pranje kose. U tome vam mogu pomoći razni preparati koje možete kupiti na tržištu, ali pre toga možete sami pokušati da napravite šampon koji će vam biti od velike koristi. Ukoliko baš ništa ne pomogne, uvek vam ostaje opcija presadjivanja kose koju vam može izvršiti neki dobar estetski hirurg. Ipak, svakako prvo možete probati da problem rešite prirodnim putem.

U nastavku ćete videti kako sami kod kuće da napravite šampon od koprive, koji je poznat po svom blagotvornom dejstvu na kosu, a predstavićemo vam još dva recepta koja efikasno sprečavaju gubitak kose.

Prirodni šampon protiv opadanja kose

Recept 1 (Šampon od koprive)

Sastojci:

Sveži listovi koprive

¼ l jabukovog sirćeta

Način pripreme:

Uzmite sveže listove koprive i prelijte ih sa ¼ litra ključalog jabukovog sirćeta. Pustite da mešavina odstoji oko 10 minuta, a zatim procedite i sačekajte da se malo ohladi. Na taj način vaš šampon od koprive je spreman za upotrebu.

Način delovanja:

Šampon od koprive je od davnina poznat po svom blagotvornom dejstvu na kosu i na kožu glave. Osim što sprečava opadanje kose, čaj od koprive ublaža i svrab temena i sprečava pojavu peruti.

Recept 2

Sastojci:

750 ml šampona od koprive

100 ml vodenog rastvora Pantenola

Jedna bočica kapi od koprive od 30 ml

Jedna bočica AD kapi, vodeni rastvor od 30 ml

50 ml ricinusovog ulja

Dve ampule vitamina B

Način pripreme:

Pripremite 750 ml šampona od koprive i u njega umešajte bočicu pantenola od 100 ml, bočicu AD kapi od 30 ml, bočicu kapi od koprive od 30 ml i ricinusovo ulje i promućkajte sve sastojke. Sve potrebne sastojke za pravljenje ovog šampona možete naći u bilo kojoj apoteci.

Način delovanja:

Ovaj prirodni šampon ubrzava cirkulaciju u temenu i poboljšava prokrvljenost u koži glave. Na taj način je omogućeno da se ostali sastojci brže apsorbuju. Pantenol koji se nalazi u šamponu stimuliše regenerativne procese na koži glave, a ricinusovo ulje uništava gljivice i deluje umirujuće. Zatim, AD kapi imaju regenerativno dejstvo, a vitamini B kompleksa hrane kosu i vraćaju joj čvrstinu. Zbog svih ovih svojstava, ovaj prirodni šampon smatra se pravom vitaminskom bombom za kosu i za kožu glave i odličan je u borbi protiv opadanja kose.

Recept 3

Sastojci:

2 šoljice destilovane vode

Šamponska baza

Čaj od ruzmarina

Čaj od koprive

Čaj od kadulje

Čaj od lavande

2000 mg metilsulfonilmetana (MSM) u prahu

Način pripreme:

U staklenoj posudi izmešajte sušene biljke ruzmarina, koprive, lavande i kadulje. Nakon toga, zagrejte vodu na ringli, a kada provri dodajte 3 kašike biljne mešavine koju ste prethodno napravili. Poklopite šerpu i pustite da odstoji 30-40 minuta. Zatim, dodajte u čaj metilsulfonilmetan i ostavite da mešavina stoji još oko 10 minuta, a zatim je procedite. U flašicu naspite 1 dl čaja i 1, 5 dl šamponske baze, pa flašu začepite i dobro primućkajte. Metilsulfonilmetan i šamponsku bazu možete kupiti u gotovo svim biljnim apotekama.

Način delovanja:

Ovaj prirodni šampon može biti jako efikasan u borbi protiv opadanja kose.  Čaj od ruzmarina daje kosi sjaj i jača vlasi, a čaj od kadulje je poznat po svom antioksidativnom i antibakterijskom dejstvu. Zahvaljujući čaju od koprive koji sadrži, ovaj šampon jača koren kose i stimuliše njen rast, dok čaj od lavande sprečava da se kosa ubrzano masti. Metilsulfonilmetan sadrži sumpor koji hrani kosu svim potrebnim nutrijentima, obnavlja kožu glave i snabdeva koren kose kiseonikom. Osim toga, ovaj prirodni šampon doprinosi i bržem rastu i boljem kvalitetu kose.

Recept 4

Sastojci:

500 ml Kosili šampona

10 ml AD kapi

50 ml ricinusovog ulja

100 ml rastvora Pantenol

1 tableta acetisala ili anbol od 300 mg

Način pripreme:

U Kosili šampon dodajte sve ostale sastojke i dobro promućkajte bočicu kako bi se svi sastojci dobro sjedinili. Prethodno je potrebno samo da tabletu acetisala, odnosno anbola, izdrobite u avanu, kako bi se dobio prah.

Način delovanja:

Potrebno je prati kosu ovim šamponom 3-4 puta u toku nedelje, a prvi rezultati će biti vidljivi već nakon petnaestak dana. Iskustva su pokazala da je potrebno oko 2 meseca da kosa prestane sa opadanjem. Osim što sprečava opadanje kose, ovaj prirodni šampon je takođe veoma efikasan u borbi protiv peruti.