You are here: Home » Tinkture i melemi » Propolis tinktura – lekovita svojstva i upotreba

Propolis tinktura – lekovita svojstva i upotreba

Propolis je smolasta supstanca koju sakupljaju pčele sa biljnih pupoljaka i sa kore drveta. Pčele ga upotrebljavaju za sužavanje ulaza u košnicu i za dezinfekciju njene unutrašnjosti. Za prirodna antibiotička svojstva propolisa ljudi su znali još pre dva milenijuma. Raznim kliničkim ispitivanjima njegovo izuzetno blagotvorno svojstvo kao preventiva oboljenja i kao dodatak terapijama je odavno dokazano. Najčešće se primenjuje u formi tinkture.

Propolis u različitim oblicama može da se nabavi u apotekama, kao i kod proizvođača domaćeg meda.

Propolis tinktura - lekovita svojstva i upotreba

Lekovita svojstva tinkture propolisa

Tinktura propolisa deluje kao prirodni antibiotik. Ona ima izuzetno pozitivno dejstvo na sam imuni sistem i njegovo podizanje, obnavljanje i održavanje. Za ovu blagotvornu biološku aktivnost propolisa su zaslužni u njemu prisutni flavonidi.

Tinktura propolisa je bogata aktivnim sastojcima flavonidima koji deluju antiksidativno, usporavaju starenje telesnih ćelija i generalno štite organizam od razvoja kancerogenih oboljenja. Tinktura od propolisa ima i dokazano pozitivno dejstvo na regulaciju krvnog pritiska i uopšte svega vezanog za krvotok i cirkulaciju. Korisna je i kao preventiva nastanka krvnih ugrušaka, a pozitivno deluje i na poboljšanje vida.

Propolis ima naučno potvrđeno prirodno antibiotsko, anestetičko i antiinflamatorno svojstvo.

Namena i upotreba tinkture propolisa

Zbog svojih delotvornih sastojaka, na prvom mestu flavonida, propolis i tinktura od propolisa zaslužuju istaknuto mesto kada se radi o prirodnim preparatima za prevenciju i lečenje.

  • Tinktura propolisa se preporučuje za terapiju različitih upalnih procesa, a na prvom mestu onih koji su vezani za creva. Deluje tako što obnavlja crevnu floru.
  • Naučno je potvrđeno njeno antibakterijsko i antivirusno delovanje, a posebno je korisna i delotvorna kod upale sluznice želuca, herpesa, fibrocistične mastopatije, upale pluća i tuberkoloze.
  • Propolis je izvrstan prirodni preparat za podizanje imuniteta. On stimuliše imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma, povećavajući produkciju antitela, a istovremeno zaustavljajući razvoj bakterija i virusa.
  • Zbog svog prirodnog antibiotičkog delovanja preporučuje se u terapiji različitih akutnih i hroničnih upalnih procesa.
  • Efikasna je i u tretmanima poremećaja funkcije štitne žlezde, kao i kod šećerne bolesti.
  • Propolis ima dokazano dejstvo na različita kožna oboljenja i pomaže u tretmanu dermatitisa, žuljeva i ekcema, kao i ublažanju tegoba kod različitih vidova povrede kože. Može da leči i infekcije kože i gljivična oboljenja.

Tinktura propolisa je pogodna za upotrebu kod pacijanata koji su inače osetljiviji na razne preparate i lekove, pošto ne izaziva neželjene nuspojave u želudačnoj i crevnoj flori. Može da se koristi u kombinaciji sa drugim mednim mešavinama, u konsultaciji sa stručnjakom.

Tinktura propolisa se prepisuje isključivo osobama starijim od 16 godina. Najčešće se dozira tri puta na dan po jedna supena kašiku posle obroka.