You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Protein iz graška i njegove prednosti

Protein iz graška i njegove prednosti

Grašak je pravo super povrće, veoma cenjeno zbog svoje velike hranljive vrednosti i prijatnog ukusa, bilo da se koristi svež, konzerviran, zamrznut ili sušen.

Grašak je bogat ugljenim hidratima, od kojih ima dosta šećera, zatim vlaknima i belančevinama. Bogat je vitaminima A, B1, B2 i B6, kao i vitaminom C. Takođe sadrži i minerale, od kojih najviše gvožđa, kalijuma, kalcijuma i fosfora. Grašak sadrži mali udeo masti, a holesterola nema. Bogat je i dijetetskim vlaknima i odličan je za sve tipove ishrane.

Protein iz graška i njegove prednosti

Smatra se da belančevine iz graška manjkaju u aminokiselinama, cistinu, melatoninu i triptofanu, te je preporučljivo kombinovati ga sa namirnicama životinjskog porekla. Ipak, u poslednje vreme na tržištu su se pojavili proteinski dodaci ishrani dobijeni upravo iz graška. Proizvođači tvrde da grašak sadrži optimalnu koncentraciju korisnih amino kiselina, kao i kod drugih vrsta proteinskih dodataka. Količina belančevina koju grašak sadrži je izvrsna za vegeterijanski način izhrane, kao i za osobe koje su alergične ili netolerantne na laktozu iz mlečnih proizvoda ili proteine životinjskog porekla.

Protein iz graška i njegova upotreba

Protein iz graška je dostupan kao dodatak ishrani u obliku praška i odlična je zamena za druge vrste proteinskih praškova. On sadrži sličan profil aminokiselina kao i poznati whey protein, a posebno je bogat argininom, lizinom i fenilanalinom. Za razliku od pomenutog whey proteina, protein iz graška se lakše vari, pošto uopšte ne sadrži ni laktozu ni gluten. Odličan je za vegeterijance koji ne podnose preparate od soje i sve osobe kojima smetaju mlečni proizvodi i namirnice obilate glutenom.

Postoji više različitih proizvođača proteinskog praha čija je osnova grašak, a svi imaju istu namenu i prednosti nad drugim vrstama. Protein iz graška je odličan za aktivne sportiste, jer daje dovoljni energetski podsticaj pre vežbanja, a kvalitetno oporavlja mišiće nakon treninga zahvaljujući velikoj hranljivoj vrednosti i korisnim nutritijentima.

Protein graška je hipoalergen i ne izazova nadutost, a odličan je i u primeni tokom dijeta za mršavljenje. Snižava nivo hormona grelina, koji ima tendenciju da raste nakon obroka, u iščekivanju sledećeg i tako signalizira osećaj gladi. Ima nizak glikemijski indeks, te predupređuje iznenadne skokove šećera u krvi i potrebu za slatkim. Protein graška održava osećaj sitosti u dužem vremenskom periodu i zato je koristan i u ove svrhe.

Preporučuje se osobama koje se aktivno ili rekreativno bave sportom, kao i osobama koje žele da smršaju i dostignu optimalnu telesnu težinu. Idealan je za sve osobe sa specifičnim režimima ishrane, kao što su vegeterijanci i vegani. Najadekvatnije se upotrebljava kao dodatak supama, sosovima i šejkovima.