You are here: Home » Biljni čajevi » Reishi čaj – benefiti i priprema

Reishi čaj – benefiti i priprema

Ako niste probali reishi čaj do sada, trebalo bi to da uradite. Napravljen od biljke koja je “lek za sve”, reiši čaj ima mnogo zdravstvenih koristi i pomaže vam da ostanete zdravi sa svakim gutljajem.

Reiši čaj je napravljen od gljive reiši, koja se smatra najboljom i najmoćnijom od svih kineskih biljaka.

Reiši je poliporna gljiva koja se može naći kako raste u tamnim šumama, na listopadnom drveću i trupcima. Meka je, vazdušasta i ravna i ima upadljivo crvenu kapu, u obliku bubrega i sa porama ispod nje. Klasifikovana je na osnovu boje i oblika, a svaka vrsta štiti i hrani različiti organ u telu. Klasifikacija je sledeća: bela (pluća i koža), purpurna (zglobovi), crvena (srce), zelena (jetra), crna (mozak i bubrezi) i žuta (slezina).

Sastojci reiši čaja

Reiši čaj ima mnogo zdravstvenih koristi zahvaljujući aktivnim sastojcima koji se nalaze u reiši pečurkama – koje su glavni sastojak čaja. Neke od njih uključuju triterpene (ganoderične kiseline), polisaharide, alkaloide, laktone, manitol i kumarin. Takođe, reiši čaj sadrži razne vitamine, proteine i minerale.

Za šta je dobar reishi čaj?

Reiši čaj je važan element u borbi protiv raka. On povećava ljudsku sposobnost da se bori sa malignim ćelijama i, samim tim, može da poboljša sintezu proteina i nukleinske kiseline. Takođe, štiti i ćelije od daljeg oštećenja i pomaže da se ublaže bol i nelagodnost izazvani hemoterapijom.

Konzumiranje reiši čaja će sačuvati vaše srce od bolesti, jer smanjuje nivoe lošeg holesterola i krvnog pritiska. Pomaže jačanju imunog sistema i takođe će usporiti proces starenja tako što će hraniti ćelije u vašem telu.

priprema reishi caja

Osim što je dobar za vaš imuni sistem, reiši čaj takođe pomaže vašem nervnom sistemu. Ovaj čaj će vam pomoći da se opustite, tako što će umiriti vaš um i nerve. Takođe će vam pomoći da dobro spavate noću.

Možete da pijete reiši čaj ako imate probleme sa astmom ili kašljem. Ovaj čaj štiti vašu jetru, stoga se preporučuje osobama koje pate od akutnog i hroničnog hepatitisa. Pored toga, ovaj čaj pomaže i kod dijabetesa, alergije kože i kod dvanaestopalačnog creva.

Priprema reiši čaja

Za šolju reiši čaja potrebno vam je oko 5 grama sušenih reiši pečuraka. Dodajte ih u šolju vode i kuvajte oko 10 minuta. Onda, pustite da mešavina odstoji 2-3h pre nego što procedite i uklonite biljke.

Ako vam se ukus čaja ne sviđa mnogo ili mislite da je previše gorak, možete dodati med ili voćni sok da ga zasladite.

Neželjeni efekti reiši čaja

Možete imati alergijsku reakciju na reiši čaj. Ako imate tegobe u stomaku ili su vam suva usta, nos i/ili grlo, možda imate alergijsku reakciju. Prestanite da pijete reiši čaj i obratite se svom lekaru, za svaki slučaj.

Ostali neželjeni efekti koje možete imati kada pijete reiši čaj uključuju vrtoglavicu, krvarenje iz nosa, bol u kostima, gastrointestinalni bol ili iritiranu kožu.

Najbolje je da ne pijete reiši čaj ako uzimate lekove za razređivanje krvi (aspirin, varfarin). Čaj može da pojača dejstvo leka. Takođe se smatra da ovaj čaj može da ometa dejstvo imunosupresivnih lekova ili čak rad transplantovanih organa.

Prema mišljenju Kineza, reiši pečurka je biljka koja može da vas vrati u život. Reiši čaj ima slična svojstva, jer ima mnogo zdravstvenih koristi. To treba da vas podstakne da pijete reiši čaj svaki dan!