You are here: Home » Zdravlje » Čajevi za jetru

Čajevi za jetru

Čaj može da reguliše imuni sistem organizma, sprečava rak, snižava visoke nivoe masti, dovodi do gubitka težine, štiti zdravlje stomaka, snižava krvni pritisak. Čaj je, takođe, bogat vitaminom C, više nego voće i povrće, što poboljšava imuni sistem, zdravlje i dugovečnost.

Pre nego što saznamo zašto su čajevi dobri za čišćenje i obnovu jetre, hajde da se prvo upoznamo sa jetrom. Ukoliko niste znali to je najveća žlezda u našem telu. Njena težina je obično oko 1,85 kg. Uloga jetre je da učestvuje u procesu varenja i razmenjivanja energije, uloga stvaranja žuči je svakako jedna od najbitnijih.

Zašto su čajevi dobri za jetru?

Čaj sadrži mnogo hemijskih jedinjenja koja se nalaze u ljudskom telu i koristan je za prevenciju bolesti i, takođe, za pacijente koji imaju oboljenje jetre. Jetru može oštetiti mnogo stvari a najčešće su to prekomeran unos alkohola kroz duži vremenski period, neka bolest ili možda hemoterapije.

ciscenje jetre pomocu cajeva

Koji su čajevi najbolji za jetru?

Čaj od jasmina: Čisti jetru, poboljšava vid, poboljšava varenje, štiti jetru, otklanja šlajm iz grla, snižava krvni pritisak, poboljšava zdravlje srca, produžava životni vek. Ovaj čaj je najbolji kada se zasladi bombonom.

Zeleni čaj: Sadrži polifenole, kofein, hlorofil i antioksidantne katehine, koji poboljšavaju zdravlje jetre, sprečavaju gasove u stomaku, sprečavaju rak, produžavaju životni vek, ubijaju bakterije, poboljšavaju varenje, smanjuju krvni pritisak. Pogodno je da zeleni čaj piju pacijenti sa oboljenjem jetre, ali treba napomenuti da bi pacijenti sa slabom slezinom i stomakom trebalo da budu oprezni, jer je jak zeleni čaj bogat polifenolima, što može iritirati slab stomak.

Oolong čaj: Pomaže u varenju masne hrane, snižava visoke nivoe masti, deluje kao diuretik i antipiretik, sprečava toplotni udar, pomaže ubijanju bakterija, smanjuje upale, sprečava rak, daje energiju, produžava životni vek i održava zdravlje jetre.

Crni čaj: Sadrži kalcijum, cink, mangan i tragove drugih elemenata i aminokiselina, koje deluju kao diuretik, smanjuju upalu, poboljšavaju rad želuca i probavu, usporavaju proces starenja, snižavaju šećer u krvi, snižavaju krvni pritisak, smanjuju telesne masti i sprečavaju rak.

Tie Guan Yin: Sadrži mnoštvo organskih sastojaka koji su korisni za ljudsko zdravlje, snižava holesterol, sprečava oksidaciju, bori se protiv ćelija raka/tumora i štiti jetru.

Čaj od artičoke: Verovatno niste znali ali artičoka je jedna od najduže gajenih biljaka na celom svetu. Pošto u sebi sadrži flavanoide, kao i derivat kofeinskih kiselina ova biljka i čaj od nje može jako dobro uticati na jetru.

Čaj od maslačka: Ovaj čaj deluje skoro pa indentično na jetru kao i prethodni čaj od artičoke, pa se često može i kombinovati za zdraviju jetru i njeno obnavljanje.

Caj od maslačka

Mere opreza i neželjeni efekti

Problemi sa jetrom mogu biti vrlo nezgodni, pa iz tog razloga nikako ne bi trebali da to olako shvatite i preuzmete na sebe da se samostalno i na svoju ruku lečite. Obavezno se pre konzumiranja bilo kakvih čajeva za ovaj problem posavetujte sa svojim lekarom.