You are here: Home » Blog » Ricinusovo ulje – upotreba za kosu, kožu, lice, obrve i zdravlje

Ricinusovo ulje – upotreba za kosu, kožu, lice, obrve i zdravlje

Ricinus (Ricinus communis) je biljka koja raste u Africi i Indiji, a ceđenjem njenog semena dobija se ricinusovo ulje.

Ono poseduje brojna lekovita i terapeutska svojstva i veoma je korisno za kožu i kosu, ali i za zdravlje uopšte.

Ricinusovo ulje je čest sastojak raznih sapuna, losiona, kupki, ulja za masažu i lekova.

Ricinusovo ulje - upotreba za kosu, kozu, lice, obrve i zdravlje

Ricinusovo ulje za zdravlje

Leči zatvor. Ricinusovo ulje reguliše varenje i leči zatvor odnosno stolicu. Dovoljno je da uzimate jednu kašiku ricinusovog ulja dnevno tri dana uzastopno i vaša stolica će se regulisati.

Leči artritis. Ricinusovo ulje poseduje antiupalna svojstva i zato predstavlja odličan lek za artritis i za bolove u zglobovima i mišićima. Potrebno je da pamučnu krpu umočite u ricinusovo ulje i stavite na bolni zglob, a zatim da pokrijete plastičnom kesom. Preko kese stavite flašu sa vrućom vodom i pustite da stoji oko sat vremena. Ponavljajte ovaj postupak dva puta nedeljno.

Ricinusovo ulje se koristi još i za lečenje multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, menstrualnih tegoba, migrena i raznih upalnih procesa u organizmu. Takođe, ono može i da leči blage površinske otoke jer utiče na proizvodnju T-limfocita u ljudskom telu.

Ricinusovo ulje za negu

Leči kožne probleme. Ricinusovo ulje pomaže u lečenju opekotina, akni, strija i suve kože, a bori se i protiv raznih infekcija, poput bradavica, atletskog stopala i hroničnog svraba. Sve što je potrebno jeste da uzmete kuglicu od vate, da je umočite u ricinusovo ulje, da namažete njom oboleli deo kože i da ostavite da deluje oko sat vremena, a zatim da isperete. Da biste imali bolje rezultate, ovaj postupak ponavljajte ujutru i uveče. Ako je u pitanju samo mali deo kože, uzmite flaster i potopite ga u ricinusovo ulje i pređite preko tog dela kože, a zatim prekrijte čistim flasterom. Međutim, ako se radi o većem delu kože, potopite u ricinusovo ulje veće parče tkanine i držite je na obolelom mestu sat vremena, a zatim isperite.

Leči dermatofitozu. Dermatofitoza je česta bolest koja se javlja u svim starosnim dobima. Zahvaljujući takozvanoj undecilenskoj kiselini u ricinusovom ulju, ono može da pomogne u lečenju ove bolesti. Naime, potrebno je da razmutite 2 kašike ricinusovog ulja u 4 kašike kokosovog ulja. Namažite ovu mešavinu na obolela mesta i prekrijte pamučnom tkaninom i pustite da deluje tokom noći.

Leči akne. Zahvaljujući visokom sadržaju ricinoleinske kiseline, ricinusovo ulje se bori protiv bakterija koje izazivaju akne. Ono prodire u najdublje slojeve kože i pomaže u uklanjanju akni. Pre svega, potrebno je da operete lice toplom vodom, da bi se na taj način otvorile pore. Zatim masirajte lice uljem laganim kružnim pokretima i ostavite da ulje deluje tokom noći, pa ujutru isperite lice hladnom vodom.

Uklanja bore. Ricinusovo ulje ima sposobnost da odloži pojavu bora i da ukloni postojeće sitne bore na licu. Ono prodire duboko u kožu i stimuliše proizvodnju elastina i kolagena, a istovremeno hidrira i omekšava kožu. Da bi ricinusovo ulje imalo najveći efekat, potrebno je da ga svakodnevno nanosite na lice posle umivanja i da ga dobro utrljate u bore i fine linije.

Uklanja ožiljke. Zahvaljujući masnim kiselinama koje sadrži, ricinusovo ulje prodire duboko u tkivo ožiljaka i utiče na stvaranje zdravog tkiva oko njih, pa se na taj način postepeno uklanjaju ožiljci. Da biste uklonili ožiljke, važno je da budete uporni i strpljivi i da redovno koristite ricinusovo ulje.

Uklanja strije. Ricinusovo ulje je i veoma delotvoran lek za strije. Potrebno je samo da ga utrljate na strije na stomaku i butinama. Primenjujte ovaj postupak svakodnevno da biste imali najbolje rezultate.

Dezinfikuje rane. Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima, ricinusovo ulje se koristi i za dezinfekciju otvorenih rana. Njime se često mažu posekotine i ogrebotine jer ima sposobnost da ublaži bol i svrab.

Ricinusovo ulje za kosu

Neguje kosu. Smatra se da je ricinusovo ulje najbolje sredstvo za brži rast kose, a najbolje efekte daje u kombinaciji sa bademovim ili kokosovim uljem. Ricinusovo ulje se nanosi na teme i na taj način pospešuje cirkulaciju u folikulima dlake, pa kosa brže raste. Sve što je potrebno jeste da nanesete ulje na kožu glave, da stavite kapu i da pustite da deluje preko noći, pa ujutru da isperete kosu. Osim što će ubrzati rast kose, ricinusovo ulje će smanjiti lomljenje kose i obnoviće rascvetale krajeve dlake. Takođe, antibakterijska i antigljivična svojstva ricinusovog ulje će pomoći da se izleče razne infekcije kože glave i da se smanji ćelavost.

Podebljava obrve. Osim što utiče na ubrzani rast kose, ricinusovo ulje takođe ubrzava i rast trepavica i obrva. Potrebno je da ga utrljate na trepavice i obrve pre spavanja i da ovaj postupak ponavljate svako veče. Takođe, možete jednostavno masirati obrve ricinusovim uljem nekoliko minuta i ostaviti da deluje oko pola sata, a zatim isperite mlakom vodom.

Ricinusovo ulje nema neželjenih efekata, ali ne treba koristiti više od preporučene doze. Trudnice i dojilje bi trebalo da ga izbegavaju.

Gde ga kupiti i koja je cena?

Ricinusovo ulje ćete moći da nabavite u našoj internet prodavnici zdrave hrane koju uskoro otvaramo. Možete besplatno da se prijavite na našu email listu i dobićete obaveštenje čim krene prodaja i ostvariti pravo na velike popuste i akcije.