You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Semenke bundeve kao lek, upotreba i nutritivna vrednost

Semenke bundeve kao lek, upotreba i nutritivna vrednost

Osim što nam služe kao ukusna grickalica dok gledamo filmove ili sport, semenke bundeve takođe imaju i mnoge zdravstvene prednosti.

Zdravstvene prednosti semenki bundeve

Semenke bundeve se od davnina koriste u medicinske svrhe. One sadrže velike količine minerala (gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, cink) i vitamina K. Takođe, semenke bundeve sadrže aminokiselinu triptofan koja stvara serotonin, hormon sreće ili zadovoljstva. Ovaj hormon utiče na dobro raspoloženje i na kvalitet sna.

Zahvaljujući velikoj količini magnezijuma dodatno ćete se opustiti, a on je veoma važan i za zdravlje srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Semenke od bundeve smanjuju rizik od srčanog napada ili moždanog udara, tako što sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka ukoliko se redovno konzumiraju.

Semenke bundeve kao lek

Semenke od bundeve su dobre i za žene u menopauzi kod kojih dolazi do osteoporoze, zbog nedostatka vitamina D i cinka. Ove semenke su upravo jedan od najbogatijih izvora cinka, minerala koji pomaže u jačanju kostiju. Samo jedna četvrtina šolje bundevinih semenki može da zadovolji 17% naših dnevnih potreba za cinkom. Dokazano je i da bundevino seme kod žena smanjuje rizik od nastanka kancera dojke. Semenke bundeve ublažavaju bolove u zglobovima i glavobolje i imaju antiupalna dejstva. Ove semenke ublažavaju i stres, anksioznost i depresiju, a najnovije studije su pokazale da su one takođe i dobar afrodizijak. Dakle, konzumiranjem semenki od bundeve poboljšaćete celokupno psihofizičko zdravlje.

Zahvaljujući fitosterolu koji sadrže, semenke bundeve mogu da pomognu u snižavanju lošeg holesterola (čak do 13%), dok istovremeno povećavaju nivo dobrog holesterola. Semenke bundeve regulišu nivo šećera u krvi i poboljšavaju varenje, tako da mogu biti od velike pomoći kod mršavljenja. One sadrže zdrave proteine i biljna vlakna. Proteini u semenkama bundeve stvaraju osećaj sitosti, pa nećete imati potrebu za prejedanjem. Ipak, ukoliko želite da smršate, nemojte preterivati sa količinom bundevinih semenki jer jedna šoljica semenki ima čak 285 kalorija, pa ih treba jesti umereno.

One su bogat izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. Dokazano je da su ove semenke dobre za zdravlje muškaraca i da ulje napravljeno od njih sprečava uvećanje prostate ili pomaže u njenom lečenju. Antioksidansi u bundevinom ulju smanjuju rizik od nastanka raka prostate. Velika količina cinka je od izuzetne važnosti za zdravlje muškaraca. Dokazano je da semenke bundeve imaju isto dejstvo kao lek indometacin, koji se koristi protiv jakih otoka, upala i bolova. Za razliku od ovog leka, bundevino seme nema nikakve neželjene efekte. Takođe, da biste sprečili nastanak kamena u bubregu, jedite svakoga dana od 5 do 30 g bundevinog semena.

Semenke bundeve su dobre i za negu kože zbog velike količine esencijalnih masnih kiselina, beta karotena i vitamina E. Ove semenke se često koriste kao sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima.

Način upotrebe semenki bundeve

Da biste iskoristili maksimalno sve hranljive materije iz ovih semenki, najbolje je da ih jedete sirove jer je tada njihova hranljiva i lekovita vrednost najveća. Možete i blago da ih zapečete u rerni (dovoljno je petnaestak minuta na temperaturi od 170 stepeni). Ove semenke ne moraju da se melju, za razliku od lana i susama.

Osim što se mogu grickati kao užina, semenke bundeve se mogu koristiti za spremanje kolača i hleba, a mogu biti i odličan dodatak supama, sosevima ili salatama. Ove semenke se dobro kombinuju sa mahunarkama, povrćem, suvim voćem, žitaricama i medom. Preporučuje se da se svako jutro na prazan stomak jedu samlevene bundevine semenke pomešane sa medom. Najbolje je da se semenke od bundeve jedu bez ikakvih začina. Semenke koje se kupuju u supermarketima su često veoma slane i nisu dobar izbor.

Od semenki bundeve može se dobiti bundevino ulje i sok od bundeve, koji se koriste u ishrani, ali i za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba.