You are here: Home » Recepti » Sirup za imunitet kod dece i odraslih – recepti

Sirup za imunitet kod dece i odraslih – recepti

Osim što možete kupiti različite sirupe za jačanje imuniteta, veoma lako i jednostavno sami možete pripremiti kod kuće zdrave sirupe za imunitet. Ovi prirodni sirupi su bolja varijanta od bilo kog kupovnog medicinskog preparata.

Važno je samo da napravite dobar izbor voća i lekovitog bilja. U zavisnosti od kojih sastojaka se pravi, sirup za imunitet može biti namenjen bebama i deci, ali i odraslima.

U nastavku možete videti nekoliko recepata kako da napravite domaće sirupe za podizanje i jačanje imuniteta kod dece i odraslih.

Sirup za imunitet kod dece i odraslih - recepti

Sirup za imunitet za bebe i decu – recepti:

Recept 1

Da biste napravili sirup za imunitet za bebe i decu, potrebno je prvo da pripremite ½ kg malina i da ih propasirate sa ¼ litra vode i sa jednim limunom. Na drugoj strani, zagrejte ¼ l vode i u to stavite 1 kašiku čaja od majčine dušice ili 1 kašiku sveže majčine dušice i pustite da proključa, a zatim kuvajte još 2-3 minuta. Ukoliko nemate majčinu dušicu, možete koristiti čaj od bosiljka ili rtanjski čaj. Procedite mešavinu u drugu šerpu, pa vratite na šporet i dodajte ½ kg šećera. Kuvajte još oko 10 minuta, sve dok ne dobijete sirup. Po potrebi možete dodati malo vode. Kada se smesa zgusne, dodajte sok od limuna i maline koji ste napravili i kuvajte sve još 10-15 minuta.

U rerni zagrejte staklene flašice i u njih sipajte vreli sirup koji ste dobili, pa zatvorite flašice celofanom ili gumenim čepom. Uvijte flašice u ćebe i ostavite da tako prenoće. Ovo je tradicionalan način da se izvrši pasterizacija, pa se sirup neće kvariti. Nakon što otvorite sirup, važno je da ga držite u frižideru.

Ovaj sirup za imunitet možete davati bebama i deci 3 puta u toku dana po 1 kašičicu, kako biste sprečili pad imuniteta. Međutim, ako je dete već prehlađeno, onda je potrebno da konzumira po 1 veliku supenu kašiku svakoga dana.

Recept 2

Od sastojaka za ovaj sirup biće vam potrebno 200 ml vode, 250 g meda, 1 kašika anisa ili komorača, 1 kašika šipka, 1 kašika zove, 1 kašika bokvice, 1 kašika majčine dušice i sok od 1 limuna. Najpre pomešajte po 1 kašiku anisa i šipka i kuvajte tu mešavinu u 200 ml hladne vode. Kada provri, dodajte po 1 kašičicu zove (pogledajte kako se pravi čist sok od zove koji je takodje dobar, recept vidite ovde), bokvice i majčine dušice, pa pustite da čaj malo odstoji. Nakon 15 minuta procedite čaj, pa u njega dodajte 250 g meda i sveže isceđeni sok od jednog limuna. Dobro promešajte i na taj način dobićete sirup za jačanje imuniteta, koji treba da prespete u staklenu flašu i da ga držite u frižideru. Potrebno je deci davati od 2 do 5 kašičica ovog sirupa u toku dana, u zavisnosti od težine i uzrasta deteta.

Sirup za imunitet za odrasle – recepti:

Recept 1

Kada je u pitanju priprema sirupa za imunitet za odrasle osobe, postupak je isti. Jedina razlika je to što umesto majčine dušice možete staviti biljku ehinaceu, koja ima jače dejstvo, a umesto maline preporučuje se upotreba borovnica ili kupina. Ove biljke imaju više antioksidativnih svojstava i jače deluju na imunitet. Treba imati na umu da je borovnica naročito dobra za zdravlje očiju i za detoksikaciju organizma, a preporučuje se i dijabetičarima

Recept 2

Još jedan od sirupa za imunitet pravi se od bokvice i majčine dušice. Bitno je samo da nađete sveže biljke. Prvo ih izgnječite u avanu, a onda ih stavite u vrelu vodu, kako bi otpustile lekovite sastojke. Postupak pravljenja ovog sirupa je isti kao i kod prethodnih sirupa. Od voća možete dodati po želju malinu, kupinu, borovnicu ili dunju. Dunja je od davnina poznata po svojim svojstvima za jačanje imuniteta i kao idealan lek protiv kašlja.