You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Sok (sirup) od zove – bazge recept

Sok (sirup) od zove – bazge recept

Zova, ili kako se latinski naziva “sambucus nigra”, u narodu je još poznata i pod nazivom bazga. Ova biljka, izuzetno je cenjena i zastupljena u narodnoj medicini. Tačnije, od različitih delova ove biljke, proizvode se različiti lekoviti preparati.

Kroz sadržaj ovog teksta, posvetićemo pažnju činjenicama koje su vezane za sirup, odnosno sok od zove, koji je jedan od najpopularnijih i najzastupljenijih prirodnih proizvoda na bazi zove.

Sirup (od koga se potom dobija i sok od zove), možete napraviti i sami, a mi ćemo vam pružajući vam detaljna uputstva za to, pomoći u tome.

Kako da sami napravite sirup od zove?

Postoji više načina odnosno recepata uz pomoć kojih možete napraviti sirup od zove. Mi ćemo sa vama podeliti dva odlična recepta, a na vama je da se opredelite koji ćete isprobati.

sok od zove

Recept broj 1:

Da bi ste napravili ovaj sirup, potrebno vam je:

– 40 svežih cvetova zove,
– 2 litra vode,
– Sok od 2 sveže isceđena limuna,
– Kilogram šećera.

Način pripreme:

Sveže ubrane cvetove zove najpre protresite, kako bi ste sa njih uklonili tragove prašine i oterali bubice koje se mogu naći na njima. Nemojte prati cvetove, jer ćete tako sa njih ukloniti polen i sastojke koji su neophodni kako bi ste uspešno napravili sirup. Zatim, stavite cvetove u odgovarajuću posudu i prelijte ih sa dva litra prokuvane i ohlađene vode.

Sačekajte da cvetovi u vodi odstoje 24 sata. Nakon 24 sata, u istu posudu dodajte i sok od 2 sveže isceđena limuna i 1 kilogram šećera. Nakon toga, sačekajte još 24 sata da sve to zajedno odstoji. Za to vreme, povremeno mešajte sadržaj kako bi se šećer skroz istopio.

Nakon toga, dakle kada prođe i drugih 24 sata, procedite sadržaj kroz cediljku ili gazu i dobijeni sirup prelijte u odgovarajuću flašu, a zatim ga koristite za pripremu soka.

Kako se priprema sok od ovako dobijenog sirupa?

Sok od ovako dobijenog sirupa, priprema se tako što se sirup u količini od jedne trećine čaše sipa u čašu, a ostale dve trećine se doliju vodom. To se promeša i pije se kao sok od zove.

Recept 2:

Da bi ste na drugi način napravili sirup od zove, potrebno vam je:

– 50 svežih cvetova zove,
– 4 limuna,
– 4 litra vode,
– 1 kilogram meda.

Način pripreme:

Kao i na početku pripreme sirupa po prvoj recepturi i ovog puta sveže cvetove zove najpre protresite kako bi ste sa njih uklonili prašinu i oterali bubice. Zatim, cvetove prelijte sa 4 litra vode i sačekajte da prođe 24 sata.

Nakon 24 sata, procedite sadržaj i u vodu koju ste dobili dodajte kilogram meda. Vodu i med stavite na ringlu i kuvajte oko 5 minuta nakon što sadržaj provri. Tokom kuvanja, mešajte sadržaj kako bi se med skroz rastopio.

Na kraju, pomerite šerpu sa ringle i u nju dodajte sok od 4 sveže isceđena limuna.

Sve to dok je toplo prelijte u flaše, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

recept za pripremu soka sirupa od zove

Zašto je dobro konzumirati sok od zove?

Sok koji dobijete od sirupa od zove, dobro je konzumirati iz više razloga. Prvi razlog, jeste to što ovaj sok fantastično osvežava organizam, posebno ukoliko ga pijete u periodu letnjih vrućina.

Pored ovog, postoje još i brojni drugi razlozi. Recimo, ovaj sok jako efikasno snižava povišenu telesnu temperaturu i otklanja simptome prehlada i viroza, kao što su drhtavica i osećaj slabosti u mišićima i kostima. Takođe, sok od zove odličan je kao lek koji pomaže u lečenju bronhijalnih smetnji, odnosno smetnji sa disanjem i nagomilanim plućnim sekretom.

Ukoliko imate problema sa bolovima u kostima koji su izazvani prisustvom išijasa ili neuralgije, sok od zove će takođe pozitivno uticati na vas.

Ovaj sok ujedno i čisti organizam jer pospešuje znojenje i mokrenje, pa tako i ubrzava i intezivira proces izbacivanja toksina iz organizma. Obzirom na to da pospešuje mokrenje, sok od zove se preporučuje i osobama koje imaju problema sa urinarnim traktom i osobama koje imaju problema sa radom bubrega.

Da li postoje osobe koje ne bi smele da koriste sok od zove?

Sok od zove ne bi smele da koriste trudnice i dojilje. Takođe, ukoliko je pripremljen po prvoj recepturi, dakle uz upotrebu šećera, ovaj sok ne bi smeli da piju ni dijabetičari. Sok napravljen po drugoj recepturi, dijabetičeri smeju da konzumiraju, ali tada se preporučuje da se prilikom pripreme soka upotrebi duplo manja količina meda.