You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Sojino mleko za zdravlje, kalorije i cena

Sojino mleko za zdravlje, kalorije i cena

Sojino mleko, koje je napravljeno potapanjem, mlevenjem i kuvanjem soje sa vodom, je veoma hranljivo piće. Soja je prirodno bogata esencijalnim masnim kiselinama, proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima.

Ove hranljive materije pružaju energiju i omogućavaju da vaše telo funkcioniše na optimalnom nivou.

U nastavku je navedeno šest najvažnijih zdravstvenih koristi koje možete dobiti ako pijete sojino mleko.

Najbitnije zdravstvene prednosti sojinog mleka:

  1. Poboljšava profil lipida

Najvažnija odlika sojinog mleka je njena sposobnost da poboljša vaš profil lipida u krvi. Za razliku od mlečnih proizvoda, koji su bogati zasićenim mastima i holesterolom, mast iz sojinog mleka je uglavnom nezasićena i bez holesterola. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline u soji sprečavaju transport holesterola u vaš krvotok.

sojino mleko kalorije za zdravlje i cena

Studije su pokazale da regularan unos soje može značajno da smanji koncentraciju triglicerida u krvi i nisku gustinu lipoproteina (LDL) i da poveća nivo visoke gustine lipoproteina (HDL). Ovaj kombinovani efekat čini sojino mleko idealnim pićem ako imate visok holesterol ili porodičnu istoriju koronarnih srčanih bolesti.

  1. Jača krvne sudove

Omega 3 i omega 6 masne kiseline kao i moćni fito-antioksidanti u soji mogu efikasno da štite vaše krvne sudove od povreda i krvarenja. Ova jedinjenja vezuju se za sluzokožu krvnih sudova i štite ćelije sluzokože od napada slobodnih radikala i holesterola. Vezivanje ovih nutrijenata takođe poboljšava fluidnost i fleksibilnost krvnih sudova tako da su otporniji na promene krvnog pritiska.

  1. Podstiče mršavljenje

Sojino mleko prirodno ima niži sadržaj šećera nego regularno mleko. Kravlje mleko ima oko 12 grama šećera po šolji, a sojino mleko samo 7 grama. Zbog toga šolja sojinog mleka ima samo 80 kalorija. Pored toga, mononezasićene masne kiseline u sojinom mleku mogu da spreče crevnu apsorpciju masti, što je još jedna sjajna prednost za mršavljenje. Sojino mleko takođe vam daje dodatnu dozu vlakana i održava vas sitim duže vreme.

  1. Sprečava rak prostate

Sojino mleko je bogat izvor fitoestrogena, jedinstvenog biljnog hormona koji može da spreči proizvodnju testosterona kod muškaraca. Smanjeni nivo testosterona može značajno da smanji rizik od raka prostate. Studije su pokazale da muškarci čija ishrana sadrži soju imaju manji rizik od razvoja raka prostate ili od hipertrofije prostate.

  1. Sprečava sindrome u postmenopauzi

Tokom menopauze, prirodna proizvodnja estrogena kod žena opada do minimuma. Iznenadno smanjenje estrogena dovodi do brojnih zdravstvenih problema za žene koje su u postmenopauzi. Te žene imaju veliki rizik od srčane bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

One su takođe podložnije depresiji, promenama raspoloženja, nesanici i drugim psihološkim poremećajima. Fitoestrogen u soji je efikasna zamena za estrogen. Regularan unos soje je sjajan način da se spreče i ublaže sindromi menopauze.

  1. Sprečava osteoporozu

Osteoporoza je još jedna bolest povezana sa godinama i hormonima. Fitoestrogen u soji može da ubrza apsorpciju kalcijuma u vašem telu i da spreči gubitak koštane mase. Za najveće koristi, kupujte sojino mleko koje je obogaćeno dodatnim kalcijumom i vitaminom D.

Kalorije u sojinom mleku

Sojino mleko ima oko 38 kalorija u 100 grama. To je uglavnom za oko 10 do 20 kalorija manje nego kravlje mleko.

Sojino mleko – gde kupiti i koja je cena?

Sojino mleko možete naći i u prahu a i u tečnom stanju. U tečnom stanju 1l sojinog mleka je uglavnom oko 300 dinara. U slučaju da se odlučite za sojino mleko u prahu, ono je oko 400 dinara za pakovanje od 300 grama.

Ovo su samo okvirne cene na tržištu trenutno. Mi otvaramo internet prodavnicu zdravih proizvoda uskoro, pa ćete moći ovo mleko da nabavite kod nas po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se na našu email listu koji možete videti ispod ovog teksta i obavestićemo Vas čim krene prodaja da bi ste dobili velike popuste.