You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Sok od šargarepe (mrkve) – upotreba i recept

Sok od šargarepe (mrkve) – upotreba i recept

Bez obzira što se mrkva ili šargarepa koristi uglavnom kao dodatak čorbama, supama i drugim slanim jelima, ili se jede sveža, ona se sasvim efikasno može koristiti i za pripremu izuzetno zdravog i pritom ukusnog soka.

U nastavku teksta, otkrićemo vam kako da brzo i lako, napravite sok od šargarepe – mrkve.

Sok od šargarepe – šta vam je potrebno za pripremu?

Da bi ste pripremili sok od šargarepe, potrebno vam je:

– Jedan kilogram šargarepe,
– Dve ipo do tri kesice limuntusa,
– Dvesta pedeset grama šećera,
– Četiri litra vode.

Sok od šargarepe

Način pripreme:

Jedan kilogram šargarepe najpre dobro očistite, odnosno oljuštite i operite, a zatim i iseckajte na kolutove i skuvajte u dva litra vode. Kada se šargarepa skuva, izvadite je iz vode u kojoj je kuvana i dobro ispasirajte, a zatim vratite u vodu u kojoj je kuvana. Tome dodajte dve ipo do tri kesice limuntusa, dvesta pedeset grama šećera i još dva litra vode. Sve to uz povremeno mešanje kuvajte još oko pola sata.

Nakon pola sata, sok je gotov i spreman za prelivanje u prethodno sterilisane staklene flaše. Prelivanje soka u staklene flaše, treba obaviti dok je još topao, a zatim flaše zatvoriti, umotati u deblju tkaninu i ostaviti da se sok u njima ohladi. Kada se sok potpuno ohladi, a za to je potrebno nekoliko sati (možete sačekati i celu noć recimo), flaše odložiti na hladno i tamno mesto.

Ovakav sok, po potrebi možete dodatno zasladiti ili u njega dodati sok od sveže ceđenje pomorandze, mandarine ili jabuke.

Šta sve sadrži sok od šargarepe?

Sok od šargarepe, izuzetno je bogat brojnim mineralima, kao što su: kalcijum, kalijum, kobalt i drugi minerali, ali i vitaminima kao što su: vitamin B, vitamin A i provitamin vitamina A beta karoten.

priprema soka od sargarepe - mrkve i jabuke

Šta treba znati u vezi konzumiranja soka od šargarepe – mrkve?

Sok od šargarepe je izuzetno zdrav. Zbog visokog sadržaja beta karotena, preporučuje se posebno osobama koje imaju oštećen vid, ali i osobama koje imaju smanjenu pigmentaciju kože i koje teško dobijaju boju prilikom sunčanja.

Ipak, ono što je važno znati, jeste da ukoliko se uzima u velikim količinama, upravo zbog visoke koncentracije beta karotena koji sadrži, sok od mrkve može opteretiti jetru i loše delovati na nju.

Zato, dnevna doza soka od šargarepe, ne bi trebalo da prelazi pola litra za odrasle osobe i dvesta mililitara za decu.
Ono što se takođe može javiti kao problem prilikom prekomernog unosa soka od šargarepe u organizam, jeste neprirodno žućkasta boja kože.