You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Sok (sirup) od aronije za zdravlje i recept

Sok (sirup) od aronije za zdravlje i recept

Biljka aronija ili kako se još često naziva “sibirska borovnica”, zapravo pripada porodici ruža. Ova grmasta biljka, poreklom je iz Severne Amerike, ali se zbog njene izuzetno visoke otpornosti na niske temperature, ona sve češće uzgaja na hladnim teritorijama kao što je Sibir i jasno je da joj upravo zbog toga i pripada pomenuti sinonim.

Aronija može da podnese temperaturu od čak – 47 stepeni, ali je istovremeno jako otporna i na visoke letnje temperature i na sušu.

Drugim rečima, aronija kao biljna vrsta ne traži puno, a pruža neopisivo mnogo.

Plod aronije su bobice, koje se mogu i sveže konzumirati, ali kada je reč o proizvodima ove biljke, jedan od najzastupljenijih i najzdravijih je sok od aronije.

U nastavku ovog teksta, posvetićemo više pažnje upravo soku od aronije.

biljka aronija

Šta sve sadrži sok od aronije?

Kada je reč o sastavu soka odnosno sirupa od aronije, važno je napomenuti da on sadrži sve one sastojke koji su prisutni i u svežim bobicama aronije.

Konkretno, to su sledeći vitamini: provitamin A, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B9, vitamin C, vitamin E i vitamin P. Što se tiče minerala, u soku od aronije sadržani su: gvožđe, kalcijum, kalijum, bakar, jod, kobalt, fosfor, mangan i brojni drugi minerali.

Pored navedenih sastojaka, važno je napomenuti da aronija sadrži i druge veoma korisne sastojke kao što su: katehin, tanin, biofenol i jedan od uopšteno nasnažnijih i najefikasnijih antioksidanasa antocijanin. Ovaj snažni antioksidans, odgovoran je za intezivnu boju aronijinih bobica, ali ono što je njegova bitnija uloga, jeste to što kada dospe u ljudsko telo, on direktno utiče na oslobađanje organizma od svih štetnih elemenata kao što su toksini, slobodni radikali i drugi elementi koji su prvi i osnovni uzročnici ubrzanog starenja i pojave bolesti u organizmu.

Zašto je dobro konzumirati sok od aronije?

Kada je reč o razlozima zbog kojih je dobro konzumirati sirup od aronije, oni su zaista brojni.
konkretno, sok od aronije je dobro piti kod sledećih stanja ili prisustva zdravstvenih smetnji u organizmu:

– Kod prisustva pojačanog unosa štetnih materija u organizam (kao što su duvanski dim, alkohol i slično),
– Kod prisustva izloženosti intezivno zagađenom vazduhu,
– Kod prisustva povišenog krvnog pritiska,
– Kod prisustva poremećaja funkcije štitne žlezde,
– Kod prisustva rizika od pojave srčanih oboljenja (recimo ukoliko za to postoji genetska ili druga predispozicija),
– Kod prisustva već nastalih srčanih smetnji,
– Kod stanja nakon pretrpljenog infarkta miokarda,
– Kod prisustva teških metala koji su na bilo koji način dospeli u vaš organizam,
– Kod oslabljenog imuniteta,
– Kod poremećene probavne funkcije,
– Kod sklonosti čestim prehladama i virozama,
– Kod prisustva smetnji sa urinarnim traktom (neredovna ili nepravilno raspoređena potreba za mokrenjem),
– Kod prisustva upalnih procesa u organizmu,
– Kod prisustva problema sa lošom koncentracijom,
– Kod stanja nakon preležanih teških bolesti,
– Kod pojačane izloženosti organizma mentalnom ili fizičkom naporu.

Takođe, sok – sirup od aronije se posebno preporučuje deci jer pospešuje njihov razvoj, sportistima jer jača njihove fizičke sposobnosti, osobama koje su intezivno izložene umnom naprezanju (u toku učenja, ili obavljanja poslova koji zahtevaju umni rad) i starim osobama kod kojih jača predispozicija za nastanak svih vrsta gore pomenutih zdravstvenih stanja i problema.

Kako da sami napravite sok od aronije?

Iako je sok od aronije već postao lako dostupan na tržištu i možete ga pronaći u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, mi ćemo sa vama podeliti recept uz pomoć kog ćete ovaj sok veoma jednostavno i brzo napraviti i sami.

sok sirup od aronije

Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od aronije?

Za pripremu soka od aronije, potrebno vam je:

– 2 kilograma svežih i opranih bobica aronije,
– 1 kilogram šećera,
– 1 litar vode,
– Sok od 1 sveže isceđenog limuna.

Način pripreme:

Najpre pomešajte kilogram šećera i litar vode i tu mešavinu stavite na ringlu da provri. Dok ne provri, mešavinu šećera i vode povremeno mešajte, kako bi se šećer rastopio. Kada provri, u pomenutu mešavinu dodajte dva kilograma svežih i opranih bobica aronije. Uz neprestano mešanje, sačekajte da mešavina još jednom provri. Dok mešate sadržaj u šerpi, trudite se da pritiskate bobice aronije kako bi se sok iz njih maksimalno oslobodio. Kada mešavina provri, nastavite kuvanje još oko dva minuta. Nakon dva minuta, pomerite šerpu sa šporeta i sačekajte da se sadržaj u njoj potpuno ohladi.

Nakon toga, sadržaj dobro procedite i vratite na šporet da još jednom provri. Kada sadržaj i ovog puta provri, ponovo pomerite šerpu sa šporeta i u nju dodajte sok od jednog sveže isceđenog limuna. Sve to dobro promešajte i dok je vrelo sipajte u prethodno sterilisane i pripremljene staklene flaše. Flaše hermetički zatvorite, sačekajte da se sadržaj u njima ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ih odložite na tamno i hladno mesto.

Ovako dobijen sok prilikom konzumiranja razblažujte po želji sa vodom.

Ono što želimo da napomenemo, jeste da ostatak od bobica aronije koji vam ostane nakon ceđenja soka ne bacate, jer od njega možete napraviti takođe zdrav i ukusan džem od aronije.

Sok – sirup od aronije – gde ga kupiti i koja je cena?

Ovaj izvanredan sok ćete moći da nabavite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda koju uskoro otvaramo. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim krenemo sa prodajom da dobijete specijalne popuste.