You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Surutka: šta je, za šta je dobra i protein iz surutke (whey)

Surutka: šta je, za šta je dobra i protein iz surutke (whey)

Surutka je proizvod koji se dobija prilikom izrade sira. U mleko se dodaje sirilo, usled čega se ono zgrušava i formiraju se grudvice. Preostala tečnost se naziva surutka. Sir koji se pravi od grudvica u mleku koje nastaju dodavanjem sirila  je poznat pod nazivom beli meki sir (eng. cottage cheese). Većina sireva se pravi od ovih grudvica, a surutka se baca.

Međutim, mlekari su bili pametni, pa su shvatili da se surutka može koristiti kao dodatak ishrani koji hrani može dati neka svojstva mleka, ali da ipak ne sadrži mleko. Osim toga, svaki profit koji su postigli sa surutkom je bio bonus. Kada se iz nje ukloni voda, ostaju proteini, minerali i laktoza, veliki procenat laktoze – do 75%.

za sta je dobra surutka i protein iz surutke whey

Industrija mlečnih proizvoda je uspela da ubedi prehrambenu industriju da je surutka čudesan proizvod. Spisak mogućih blagodeti koje ona pruža hrani je dug koliko i vaša ruka.

Surutka je dobra za zaslađivanje hrane jer sadrži obilje laktoze. Ako se ona koristi u ove svrhe, nema potrebe za šećerom. Ovo se čini jako zdravim. Međutim, većina nikada nije čula za surutku.

Koje sve vrste surutke postoje?

Postoji mnogo vrsta surutke. U nastavku su navedene neke od njih i približan procenat laktoze koji one sadrže. Tačan procenat laktoze nije moguće odrediti ni u jednom proizvodu od surutke. Dovoljno je reći da skoro svi imaju vrlo visok sadržaj laktoze. Stoga, ako ste netolerantni na laktozu, izbegavajte proizvode od surutke za koje je istaknuto da sadrže dosta ovog proteina.

Sušena surutka: Ovo je najčešći oblik surutke. Ponekad se jednostavno naziva surutka. Drugi nazivi za nju su mlečna surutka, slatka mlečna surutka i surutka u prahu. Sve sadrže do 75% laktoze, a možda čak i više.

Surutka sa smanjenim sadržajem laktoze: Uprkos nazivu, ima preko 50% laktoze.

Tečna surutka: Ovo je prilično retka vrsta, ali može se naći. Sadržaj laktoze značajno varira.

Nemlečna surutka: Pretpostavlja se da sadrži laktozu i proteine iz nemlečnih izvora. Zato ova vrsta surutke ne predstavlja bolji izbor u odnosu na mlečnu varijantu (osim ako niste alergični na mleko).

Protein iz surutke – whey protein

Dodaci ishrani na bazi proteina surutke su popularni proizvodi koji se danas mogu naći na policama zdrave hrane. Mada su zdravi, sa njima unosite i veliku količinu laktoze (u većini slučajeva preko 50%). Ako ste netolerantni na laktozu, dodaci ishrani na bazi proteina surutke nikako nisu dobar izbor za vas. Postoje dodaci ishrani na bazi soje koji ne sadrže mleko.

Izolovani proteini surutke su baš to. Većina proteina je izolovana iz surutke, a procenat laktoze je vrlo mali (najčešće oko 0,5%).

Postoji mnogo reklama za proizvode koji sadrže 100% proteina surutke. Neki od njih imaju najmanje 1% laktoze, a na nekima nije navedeno. Svakako budite oprezni ako ste netolerantni na laktozu.