You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Suve kajsije – lekovita svojstva i upotreba

Suve kajsije – lekovita svojstva i upotreba

Suvo voće predstavlja zdravu energetsku bombu za naš organizam, a svi sušeni plodovi imaju svoje posebne prednosti i korisne strane, zbog kojih treba da budu zastupljeni u našoj redovnoj ishrani. Svo suvo voće je bogato hranljivim sastojcima i zbog toga izuzetno kao dodatak ishrani, kao zdrava poslastica i grickalica, a pre svega se preporučuje za podizanje energije celokupnog organizma. Najviše i najčešće se konzumira suvo grožđe, suve šljive, brusnice, smokve i urme, a sušena kajsija zauzima posebno dragoceno mesto.

Suvo voće ima obilje belančevina, vlakana, vitamina, minerala i korisnih šećera i i predstavlja prvoklasnu namirnicu za početak dana. Ono predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka i to u mnogo većim količinama nego u svežem stanju. Preporučuje se sportistima, ali i osobama svih uzrasta i stanja. Ipak, trebalo bi se pažljivo i umereno konzumirati, jer ima visoku kalorijsku vrednost, pa nije baš pogodno za osobe koje žele da smršaju.

Suva kajsija zauzima posebno mesto u obilju ukusnog sušenog voća, a za razliku od ostalog, smatra se da je pogodna i u ishrani osoba koje drže dijetu za mršavljenje.

Suve kajsije - lekovita svojstva i upotreba

Prednosti suvih kajsija

I sveže i suve, kajsije su super voće sa brojnim blagotvornim svojstvima za ljudsku ishranu. Za lekovita svojstva i pozitivan učinak kajsija na ceo organizam odavno su znali dugovečni stanovnici pakistanske doline Hunza. Njihova vitalnost i duboka starost povezuju se upravo sa čudesnom Prunius armeneiaca, koju na razne načine koriste u svojoj ishrani. Ulje od koštica i suve kajsije su, uz čisti planinski vazduh, zaslužni za njihovo dugo zdravlje.

Sušene kajsije, zapravo, imaju mnogo više prednosti od svežih plodova, iako nema sumnje da ova ukusna narandžasta voćka u svakom obliku ima nebrojene koristi za naš organizam. Stvar je u tome da, tokom procesa sušenja, voće gubi vodu, a pritom se ne oštećuje i ne menja njegova nutritivna vrednost. Sušenjem se hranljiva vrednost kajsije pojačava, jer svi njeni dobri sastojci bivaju koncentrisani i destilovani u snažniji oblik.

Korisne osobine suvih kajsija potiču iz veće koncentracije blagotvornih sastojaka saog ploda. One imaju visok sadržaj beta karotena i A vitamina, koji igraju vitalnu ulogu u održavanju kvaliteta vida. Suve kajsije su bogate mineralima, gvožđem, kalcijumom, kalijumom i fosforom, odgovornim za regulisanje raznih telesnih procesa koji održavaju sveukupnu vitalnost organizma. Sadrže i vitamin C, te su odlične u podizanju i održavanju imunog sistema i otpornosti organizma na oboljenja.

Za šta su dobre suve kajsije?

Suve kajsije su odličan izvor hranljivih materija za sve osobe i uzraste. One pružaju optimalan sadržaj kvalitetnih i hranljivih sastojaka, neophodnih za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, a mogu i da pomognu u tretiranju nekih telesnih stanja.

Suve kajsije su odlične za čišćenje i obnavljanje organizma svakog dana i pomažu mu da funkcioniše pravilno i obavlja svoje procese, bez obzira na lošu ishranu ili neku zdravstvenu smetnju. Pored toga, izuzetne su za regulisanje problema sa otežanom probavom ili zatvorom, jer imaju blago laksativno dejstvo. One pomažu izbacivanju štetnih materija i reaguju sa drugim supstancama u želucu, stvarajući dobru alkalnu sredinu, koja pomaže varenje.

Sušene kajsije se preporučuju sportistima kao super hrana za nadoknađivanje potrošene energije, a smatra se da čak pomažu i mršavljenju, pošto usporavaju taloženje masti u organizmu. Mogu pomoći i u prevenciji kožnih oboljenja i u borbi protiv groznice.

Suve kajsije u ishrani

Kao i ostalo suvo voće, sušene kajsije je najbolje konzumirati za doručak, kao super namirnicu u kombinaciji sa drugim hranljivim sastojcima, za zdrav početak dana i buđenje organizma, te kako bi se na pravi način iskoristile sve njihove prednosti. Zbog visoke hranljive vrednosti i većeg broja kalorija treba biti oprezan u količini. Mogu se konzumirati i za užinu, umesto nezdravih slatkiša i grickalica, a li nije preporučljivo konzumirati ih nakon obroka, kada je varenje usporeno. Nekoliko sušenih plodova ove ukusne voćke će zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za mnogim nutritijentima od vitalnog značaja.