You are here: Home » Tinkture i melemi » Švedska grančica (Sweden bitter) – lekovita svojstva i upotreba

Švedska grančica (Sweden bitter) – lekovita svojstva i upotreba

Lečenje biljkama, raznim biljnim tinkturama i mešavinama je preteča moderne medicine. Savremena medicina ima svoje prednosti, ali je opet najbolje pronaći zdraviju, prirodniju alternativu koja nije štetna za organizam poput farmaceutskih lekova.

Švedska grančica je odavno poznat eliksir koji se sastoji od mešavina travki i alkohola, i koji se koristi u alternativnoj medicini već dugo. Verovatno veći deo vas nikad nije ni čuo za nju, ali se možete raspitati kod proverenih fitoterapeuta (narodski rečeno, travara). Mešavina sadrži oko tridesetak različitih vrsta lekovitih biljki. Svaki travar ima neku svoju recepturu koja se bazira na originalnoj, zato broj biljaka i varira. Origanalna receptura datira još iz 18-og veka, a pronađena je u spisima narodnog lekara iz Švedske koji je zahvaljujući ovom eliksiru doživeo duboku starost.

Ovu mešavinu možete praviti i sami, sušenjem i mlevenjem lekovitih trava, ali možete i kupiti gotovu mešavinu. Svaka apoteka pravi neku svoju mešavinu, pa sami možete probanjem videti koja vam najviše odgovara. Naravno, morate znati da ovaj preparat nije svemoguć i da se može desiti nekad da ne daje željene rezultate, kao i svaki lek.

svedska grancica (Sweden bitter) - lekovita svojstva i upotreba

Šta leči i kako se koristi?

Dokazan je povoljan uticaj švedske grančice na poboljšanje krvne slike. Utiče na razređivanje krvi, a to poboljšava njen protok kroz organizam. Samim tim utiče na poboljšanje prokrvljenosti svih organa i poboljšava njihov rad. Međutim, upravo iz razloga što povoljno deluje na razređivanje krvi, preparat ne bi trebalo koristiti predugo. Nije preporučljiv za trudnice i žene koje planiraju trudnoću u skorije vreme. Za pročišćavanje krvi, eliksir koristiti 7 do 10 dana, po nekoliko kapi rastvorenih u čaši vode. Nakon tretmana napraviti pauzu, a poželjno je pre korišćenja eliksira posavetovati se sa lekarom. Kada je krv ređa, lakši je njen protok kroz telo, samim tim i protok svih materija koje nosi u sebi. Korišćenje eliksira švedske grančice duži period nego što je propisano može dovesti do toga da se iz organizma sem toksina izbace i mnoge korisne materije

Eliksir švedske grančice je jedan od najboljih prirodnih lekova za lečenje kandide. Kao i svakoj gljivici, kandidi ne odgovara previše kisela sredina za razvoj. Kada se u organizmu poremeti odnos kisele i bazne sredine, dolazi do širenja kandide i njenog nastanjivanja u sluzokoži nosa, grla, polnih organa… Gorčina ovog eliksira je idealna za podizanje kiselosti crevne flore jer stimuliše enzime koji su zaduženi za varenje. Tako se održava kisela sredina trbušne duplje i sprečava širenje kandide. Koristi se tako što se nekoliko kapi rastvori u litar i po vode ili čaja i konzumira nekoliko puta u toku dana.

Od ovog eliksira mogu se praviti i obloge koje pomažu kod upalnih procesa, bolova u kostima. Obloge se mogu stavljati i na lice kako bi se isušile akne i bubuljice. Dobre su i za lečenje manjih opekotina. Postupak je isti, vlažnu krpu nakapati sa nekoliko kapi tinkture ili je razmutiti u vodi, pa u tome namočiti krpu i staviti na bolno mesto. Pošto isušuje mesto na koje se nanosi, potrebno je nakon korišćenja obloge, tretirano mesto namazati nekom blagom kremom kako bi se izbegla iritacija.