You are here: Home » Zdravlje » Tablete i vitamini za imunitet

Tablete i vitamini za imunitet

Imuni sistem ima odbrambenu funkciju i štiti organizam od bolesti i infekcija. Organizam je potrebno svakodnevno snabdevati svim potrebnim hranljivim materijama kako bismo održali imunitet. Međutim, većina ljudi pribegava za upotrebom suplemenata minerala i vitamina tek kada mu imuni sistem oslabi i kada dođe do bolesti.

Da bismo ojačali naš imuni sistem neophodno je da telu pružimo dovoljno odmora i kvalitetnog sna, da se što više krećemo i boravimo na svežem vazduhu, kao i da se hranimo zdravo.

Međutim, često se dešava da u zimskom periodu ne unosimo dovoljno vitamina i minerala u organizam, jer voće i povrće nisu dostupni kao u toplije doba godine. Tada je neophodno koristiti dodatke ishrani u vidu tableta koje se mogu naći u svakoj apoteci. Unos vitamina bi trebalo da pojačaju trudnice i dojilje, sportisti, pušači i starije osobe. Pre upotrebe bilo kakvih tableta i vitamina najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.

U nastavku možete videti koji su vitamini i drugi hranljivi sastojci najvažniji za održavanje i jačanje imunog sistema.

Tablete i vitamini za imunitet

Vitamini i minerali za imunitet:

Vitamin C. Vitamin C je neophodan vitamin kada je reč o jačanju imuniteta. Takođe, ovaj vitamin omogućava pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mentalnih funkcija, bori se protiv virusa i infekcija, ublažava umor i iscrpljenost, a telu vraća snagu i energiju. Preporučuje se da dnevna doza vitamina C za odrasle osobe bude 80 mg, s tim da su potrebe za ovim vitaminom povećane kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, kod osoba koje su pod stresom, kao i kod pušača. Vitamin C se u organizam unosi preko svežeg voća i povrća, kao što su kivi, južno voće, kupus, paprika, paradajz, peršun, spanać, jagode itd. Do nedovoljnog unošenja vitamina C dolazi najviše zimi usled nedostatka svežeg voća i povrća. U tom slučaju preporučuju se suplementi vitamina C u vidu tableta. Najbolje je koristiti takozvane tablete sa vremenskim otpuštanjem, odnosno sa produženim oslobađanjem, jer na taj način organizam će se kontinuirano snabdevati vitaminom C.

Vitamini B kompleksa. U vitamine B kompleksa spadaju tijamin (B1), riboflavin (B2), nijacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), folna kiselina (B9) itd, a svaki od njih ima svoju specifičnu ulogu i neophodan je za pravilno funkcionisanje organizma. Vitamin B3 reguliše krvni pritisak i omogućava pravilno funkcionisanje mozga. Najviše ovog vitamina ima u kikirikiju. Folna kiselina je značajna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i neophodna je za ishranu dece i trudnica. Može se naći u džigerici, integralnim žitaricama i zelenom povrću. Vitamin B12 je važan za poboljšanje koncentracije i pamćenja, a pomaže i kod rasta dece. Takođe, ublažava PMS simptome i popravlja raspoloženje. Ovaj vitamin se najviše nalazi u džigerici, ribi i jajima.

Vitamin A. Vitamin A je takođe važan za podizanje imuniteta i za zaštitu od virusa. Ovaj vitamin se može u naći u namirnicama životinjskog porekla, kao što su mlečni proizvodi, džigerica ili riba, a ima ga i u namirnicama biljnog porekla, poput šargarepe, bundeve itd, gde se javlja u obliku beta-karotena. Međutim, ukoliko ipak ne unosite u organizam dovoljno ovog vitamina, preporučuje se upotreba suplemenata vitamina A.

Vitamin D. Često je potrebno uzimati vitamin D putem suplemenata, jer malo je namirnica koje sadrže ovaj vitamin. To su uglavnom masna riba, tunjevina, jaja ili puter, a neophodno je i što više vremena provoditi na suncu, jer to je način za prirodno stvaranje ovog vitamina koji je neophodan za zdravlje i održavanje imuniteta.

Vitamin E. Vitamin E je još jedan u nizu vitamina neophodnih za imunitet. Ovaj vitamin štiti kožu od slobodnih radikala i štiti krvne sudove. Vitamin E se nalazi u hladno ceđenim uljima, u semenkama pšenice, pamuka i pirinča, u lešnicima, bademima itd. Preporučuje se da muškarci dnevno unose 10-15 mg ovog vitamina, a žene 19 mg. Nekada je potrebno koristiti suplemente vitamina E.

Cink je mineral koji je neophodan za očuvanje imunog sistema organizma i koji se najčešće uzima u vidu šumećih tableta. Cink ima ulogu da stvara T-limfocite, da omogući normalnu sintezu DNK i RNK, da poboljša kognitivne funkcije i brojne ostale procese u organizmu.

Beta-glukan. Beta-glukan je sastojak koji ne spada ni u vitamine ni u minerale ali veoma je važan za jačanje imuniteta i za zaštitu od infekcija. Ovaj polisaharid se može naći u nekim žitaricama, ali i u algama, kvascu i gljivama. Najčešće se uzima u vidu tableta, a preporučuje se da ga uzimate najmanje 3 meseca.