You are here: Home » Biljni čajevi » Tahebo čaj

Tahebo čaj

Termin ” tahebo”, vezuje se za indijanski naziv za dve vrste drveća, to su tabebuia avellanedae i tabebuia altisima. Ove dve vrste drveća, poznate su još i pod nazivima lapacho colorado i lapacho morado.

Ono što je karakteristično za ovo drveće, jeste da ono raste isključivo na mestima na kojima je vazduh bogat ozonom, ima izuzetno duboko korenje i spada u grupu biljki mesožderki, odnosno hrani se insektima.

Šta je tahebo čaj?

Tahebo čaj, predstavlja čaj od unutrašnje kore pomenutih biljaka. Ovaj čaj, proizvodi se procesom sušenja unutrašnje kore, koja se secka i usitnjava do faze u kojoj podseća na rezanca. Kada se takva rezanca osuše, čaj je spreman za dalju pripremu i konzumiranje.

Kako se koristi tahebo čaj?

Tahebo čaj se koristi tako što se jedna puna supena kašika čaja, prelije sa jednim litrom ključale vode i ostavi da odstoji sve dok se ne ohladi. Kada se ohladi, čaj se pije hladan, bez dodavanja šećera i u meri koja zavisi od svrhe njegovog konzumiranja.

Za šta se sve koristi tahebo čaj?

Tahebo čaj je svoje efikasno delovanje pokazao čak i u lečenju veoma komplikovanih i teških oboljenja, kao što su: različiti oblici i vrste karcinoma, među kojima je i karcinom krvi, odnosno leukemija. Takođe, delotvoran je i za ublažavanje i usporavanje pojave simptoma kod ljudi koji su zaraženi HIV-om ili oboleli od side.

upotreba taheebo caja

Uz to, tahebo čaj, primenjuje se i kod prisustva znatno bezazlenijih zdravstvenih smetnji i oboljenja, kao što su:

– Anemija: koristi se 3 do 4 šoljice čaja dnevno,

– Astma: koristi se 4 do 5 šoljica čaja dnevno, preporučuje se i inhaliranje vrelim čajem, kao i stavljanje obloga od toplog čaja na grudi.

– Arteroskleroza: koristi se 3 do 4 šoljice čaja dnevno.

– Alergije: kod prisustva alergija različitih vrsta, koristi se za početak jedna šoljica čaja dnevno, zatim se doza po potrebi povećava do 3 šoljice dnevno.

– Crevna oboljenja: u toku trajanja oboljenja, piti po jedan litar čaja dnevno.

Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu: koristi se 3 do 4 šoljice čaja dnevno u periodu od par meseci, u zavisnosti od inteziteta i dužine trajanja simptoma.

– Dijabetes: koristiti jedan litar čaja dnevno.

– Ekcemi: koristi se 1 litar čaja dnevno, a preporučljivo je i korišćenje obloga od toplog čaja.

– Gastritis: koristiti jedan litar čaja dnevno,

tahebo caj za zdravlje

– Gljivične infekcije kože: koristiti 3 do 4 šoljice čaja dnevno, a preporučljivo je koristiti i obloge od toplog čaja.

Hemoroidi: preporučljivo je dodavati čaj u kupku ili ga koristiti za ispiranje hemoroida 3 do 4 puta dnevno.

– Hemoterapija: kod osoba koje su podvrgnute primeni hemoterapiji, mera preporučenog uzimanja tahebo čaja nije tačno određena. Dozvoljeno je piti i preko litar čaja dnevno.

– Kandida: koristi se u početku jedna šoljica dnevno, a zatim se postepeno mera povećava na 4 do 5 šoljica dnevno. Korišćenje se ne prekida sve dok traje prisustvo infekcije.

– Migrena: koristi se 3 šoljice čaja dnevno.

– Malarija: koristi se oko pola litra čaja dnevno, a preporučljivo je i stavljati obloge od hladnog čaja.

– Maligna oboljenja: kod prisustva malignih oboljenja, koristi se čaj koji je napravljen u drugačijoj razmeri sastojaka. U toku pripreme, 5 punih supenih kašika čaja, preliva se sa 2 ipo litra ključale vode. Nakon hlađenja, poželjno je koristiti više od jednog litra čaja dnevno.

– Psorijaza: koristiti jeda litar čaja dnevno, a preporučljivo je i dodavati čaj u kupku ili koristiti obloge od toplog ili hladnog čaja.

– Vaginalne infekcije: koristi se 3 do 5 šoljica čaja dnevno, a preporučljivo je i dodavanje čaja u kupku, kao i unutrašnje vaginalno ispiranje čajem. Umesto ispiranja, možete natopiti tampon čajem, a zatim ga koristiti nekoliko sati, a zatim zameniti drugim takođe natopljenim tamponom.