You are here: Home » Tinkture i melemi » Tinktura od divljeg kestena – upotreba i recept

Tinktura od divljeg kestena – upotreba i recept

Tinktura od divljeg kestena (“aesculus hippocastanum”), preporučuje se za upotrebu i to kao veoma delotvoran prirodni preparat koji ublažava probleme proširenih vena i probleme sa kostoboljom.

Kako se pravi tinktura od divljeg kestena?

Da bi ste napravili tinkturu od divljeg kestena, potrebno vam je:

– Osam suvih plodova divljeg kestena,
– Litar jake domaće rakije ili litar sedamdesetoprocentnog alkohola.

Način pripreme:

Osam suvih plodova divljeg kestena, najpre operite i pažljivo ih isecite na četvrtine. Zatim, svaku četvrtinu ubacite u providnu staklenu ambalažu i to prelijte sa jednim litrom jake domaće rakije ili sa jednim litrom sedamdesetoprocentnog alkohola. Ostavite da sadržaj odstoji četrnaest dana na toplom i svetlom mestu, a zatim ga procedite i koristite u vidu tinkture.

Gotovu tinkturu čuvajte u zatvorenoj staklenoj ambalaži na sobnoj temperaturi.

Tinktura od divljeg kestena

Kako i za šta se koristi tinktura od divljeg kestena?

Tinktura od divljeg kestena, koristi se za masiranje bolnih i otečenih nogu, za masiranje kod prisustva bolnih zglobova i bolnih kostiju, proširenih vena, trombova ili posledica nakon zaraslih preloma kostiju. Takođe, tinktura od divljeg kestena je efikasna i kod prisustva hemoroida, ali i kod prisustva posledica promrzavanja.

Čak i onda kada nemate nijednu od gore navedenih zdravstvenih smetnji, upotreba tinkture od divljeg kestena će vam pomoći da njihovu pojavu delujete preventivno.

Dakle, rizik od nastanka proširenih vena i trombova ili bolova u kostima, smanjiće se, a često i potpuno neutalisati ukoliko redovno koristite tinkturu od divljeg kestena.

Istovremeno, time ćete postići da nikada ne osetite umor i napetost u nogama.

Ova tinktura se može koristiti i u vidu obloga koje se stavljaju na mesta zahvaćena gore navedenim problemima.

Tinkturu od divljeg kestena, možete koristiti svakodnevno, bez straha da će to izazvati neke kontraindikacije.

Što je upotreba ove tinkture redovnija, to će i njena efikasnost biti veća. U prilog tome, govore i podaci da su pojedini ljudi koji su imali problema sa kostoboljom, nakon nekoliko nedelja korišćenja ove tinkture, potpuno prestali da piju analgetike.