You are here: Home » Tinkture i melemi » Tinktura (kapi) od lavande – upotreba i recept

Tinktura (kapi) od lavande – upotreba i recept

Lavanda, ili kako se latinski naziva ” lavandula angustifolia”, je biljka koja ima izuzetno jako antiseptičko, ali i blago sedativno delovanje.

Zbog toga, ova biljka se koristi na više načina u svrhu uklanjanja kožnih oboljenja, smirenja upalnih procesa na koži, ili u želucu, ali i u svrhu smirivanja organizma kod prisustva blaživ oblika nervne uznemirenosti i nervoze.

Tinktura od lavande

Pored čaja ili ulja od lavande, tinktura lavande je izuzetno zastupljen i pritom delotvoran proizvod koji možete naći u apotekama, ali ga možete napraviti i sami.

Ova tinktura odnosno kapi, mogu se koristiti za spoljnu, ali i za unutrašnju upotrebu u zavisnosti od potrebe.

Za šta se sve koristi tinktura od lavande?

Tinktura od lavande, koristi se kod prisustva svih gore nabrojanih stanja, kao što su kožna oboljenja, upalni procesi na koži, ili u želucu, nervna uznemirenost i napetost, ali i kod prisustva drugih stanja, kao što su:

– Smanjena ili otežana cirkulacija,
– Glavobolja,
– Nesanica.

Tinktura od lavande

Takođe, upotrebom tinkture od lavande, smanjuje se i rizik od nastanka moždanog udara, ali se i ublažavaju posledice pretrpljenog moždanog udara.

Kako se pravi tinktura od lavande?

Za pripremu tinkture od lavande, potrebno je da imate:

– Pola litra jake domaće rakije,
– Pet punih supenih kašika sitno iseckanih cvetova lavande.

Način pripreme:

Tinktura od lavande, priprema se tako što se sa pola litra jake domaće rakije prelije pet punih supenih kašika sitno iseckanih cvetova lavande. To se ostavi da deset dana odstoji u zatvorenoj ambalaži na jakom suncu ili u blizini izvora toplote. Nakon deset dana, sadržaj se procedi i koristi se tinktura.

Gotova tinktura, čuva se u tamnoj zatvorenoj ambalaži na sobnoj temperaturi.

Kako se tinktura lavande koristi?

Ukoliko se koristi za spoljnu upotrebu, tinktura od lavande se utrlja ili dobro umasira u kožu. Ukoliko se koristi za unutrašnju upotrebu, tinktura od lavande se pije i to po potrebi jednom dnevno po jedna supena kašika pre obroka.