You are here: Home » Zdravlje » Ublažavanje menstrualnih bolova pomoću čajeva

Ublažavanje menstrualnih bolova pomoću čajeva

Menstrualni bol je opisan kao niz jakih grčeva lokalizovanih u predelu abdomena.

Međutim, ne pate sve žene od ovog bola. U slučaju da vi imate ovaj problem, verovatno znate za nekoliko kućnih lekova koji mogu da vam ublaže bol.

Ako je uzimanje pilula ipak previše za simptom koji se dešava samo jednom mesečno, možda ćete želeti da probate biljni lek, a koji može biti bolji početak od jedne šolje čaja?

Kako čajevi za menstrualne bolove deluju?

Čaj za menstrualne bolove obično čini da vaš bol nestane za kratko vreme. Dobra stvar kod uzimanja čaja za ublažavanje bola je ta da ćete takođe poboljšati vaše opšte zdravlje i izlečiti druge probleme.

Da bi delovao kako treba, čaj za menstrualne bolove treba da sadrži odgovarajuću količinu aktivnih sastojaka, od isparljivih ulja do prirodnih enzima, hranljivih materija, kiselina, tanina i minerala (natrijum, gvožđe, magnezijum i mangan).

Efikasni čajevi za menstrualne bolove

Da bi bio efikasan, čaj za menstrualne bolove treba da pokaže rezultate u kratkom vremenskom periodu i da bude sto posto siguran. Ako ne znate koji su čajevi dobri za vaše zdravlje, evo spiska odakle možete da izaberete:

Čaj od lista maline – veoma je bogat vitaminima (naročito vitaminom C) i takođe je dobar za dosta drugih zdravstvenih tegoba, od neplodnosti do mučnine, zapaljenja grla, anemije, astenije i simptoma menopauze.

Međutim, vodite računa da ne preterate sa brojem šolja koje se dnevno preporučuju da biste izbegli dijareju, grčeve u želucu ili druge bolesti digestivnog trakta.

caj od lista maline za menstrualne bolove

Čaj od kukuruzne svile – dobro je poznat po svojim diuretičkim svojstvima i svojstvima za čišćenje, zbog čega je ovaj čaj za menstrualne bolove sjajan lek u slučaju dijareje, prehlade, gripa ili u cilju preznojavanja.

Međutim, ako ste trudni, možda ćete želeti da razgovarate sa doktorom pre nego što počnete da koristite ovaj čaj (mogao bi da izazove kontrakcije materice i pobačaj).

Čaj od divljeg jama – sadrži diosgenin, supstancu koja podseća na estrogen i koja je dobra za sve ženske reproduktivne probleme. Ovaj čaj će poboljšati vaše opšte zdravlje u bilo kom trenutku i vratiti vaše početno blagostanje. Samo vodite računa da ne pijete više od 2 šolje dnevno i sve će biti u redu.

Neželjeni efekti čaja za menstrualne bolove

Kada se uzimaju pravilno, ovi čajevi su generalno bezbedni. Međutim, pazite da ne preterate sa brojem šolja koje se preporučuju dnevno kako biste izbegli zdravstvene probleme, kao što su kontrakcije materice, dijareja, grčevi u stomaku, mučnina ili povraćanje.

Ako već neko vreme uzimate neki od ovih čajeva i imate neke neuobičajene reakcije, razgovarajte sa vašim doktorom što je pre moguće! Nemojte uzimati čaj za menstrualne bolove ako dojite, ako koristite lekove za razređivanje krvi, antikoagulanse ili ako se spremate za operaciju.

Ako imate medicinsko odobrenje i ne postoji ništa što bi moglo ometati vašu terapiju, izaberite čaj za menstrualne bolove koji vam najviše odgovara i uživajte u njegovim blagodetima!