You are here: Home » Blog » Ulje crnog kima – lekovita svojstva, upotreba i doziranje

Ulje crnog kima – lekovita svojstva, upotreba i doziranje

Crni kim (Nigella sativa) je začinska biljka koja najčešće raste u toplijim krajevima i državama poput Egipta, Sirije i Indije. Još od davnina se crni kim u Egiptu koristio za lečenje raznih zdravstvenih problema. Naziva se još i ulje crnog kumina.

Od crnog kima dobija se ulje koje je danas jedno od najpopularnijih ulja na svetu, ali i kod nas. Ovo čudotvorno ulje nazivaju još i ulje crnog kumina i čorokotovo ulje.

Ulje crnog kima se dobija hladnim ceđenjem zrelih semenki crnog kima. Ovo ulje je puno hranljivih sastojaka od kojih su najbitniji vitamini B kompleksa, folna kiselina, minerali (kalcijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor), omega 3 i omega 6 masne kiseline, proteini, beta sitosterol i mnogi drugi.

Ulje crnog kima kumina - lekovita svojstva, upotreba i doziranje

Zdravstvene prednosti ulja crnog kima

Jača imunitet. Dokazano je da ulje crnog kima jača odbrambeni mehanizam u telu i omogućava da budemo otporniji na razne viruse i bolesti.

Leči dijabetes. Ulje crnog kima je dalo pozitivne rezultate i u lečenju dijabetesa. Ono što je važno jeste da se ovo ulje može koristiti i u kombinaciji sa lekovima za dijabetes koje već koristite.

Reguliše probavu. Ulje crnog kima stimuliše rad bubrega, jetre i želuca i rešava probleme sa probavom. Upotrebom ovog ulja više nećete imati problema sa lošim varenjem, zatvorom i nadimanjem. Ovo ulje pročišćava probavni sistem tako što ubija parazite u crevima. Često se koristi i za lečenje gljivičnih oboljenja, kao što je kandida.

Smanjuje holesterol. Ovo ulje je efikasno i za snižavanje lošeg holesterola i nivoa šećera u krvi. Dokazano je da je nakon nekoliko meseci redovne upotrebe ulja crnog kima moguće sniziti holesterol za oko 5%.

Antibiotičko dejstvo. Ulje crnog kima deluje i kao prirodni antibiotik i nema nikakvih neželjenih efekata. Uspešno leči ešerihiju koli, razne gljivice i parazite, kao i brojne urinarne infekcije.

Sprečava i leči alergije. Dokazano je da se redovnom upotrebom ulja crnog kima može smanjiti uticaj alergenata na naš organizam. Tretmane protiv alergija je najbolje početi pre početka proleća i primenjivati ih do kraja jeseni. Ako koristite ulje crnog kima da biste ublažili neke alergije, preporučuje se da 3 puta dnevno nakon obroka uzimate 30-40 kapi ovog ulja. Ulje crnog kima je delotvorno i u lečenju bolesti disajnih organa, kao što su astma, bronhitis i upala grla i pluća.

Leči rak. Istraživanja su pokazala da se ulje crnog kima može koristiti za prevenciju raka, zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu koji imaju antitumorska svojstva. Takođe, ovo ulje se koristi i za lečenje najtežeg oblika karcinoma, odnosno raka gušterače. Zahvaljujući sastojku timokinonu ovo ulje uništava ćelije tumora.

Zdravlje kože. Ulje crnog kima se može koristiti i za negu kože i lečenje akni. Najbolje efekte ima kada je u pitanju suva koža, ali koristi se i za uklanjanje ožiljaka, strija i ekcema. Takođe, ovo ulje daje izuzetne rezultate kada je u pitanju sprečavanje pojave bora ili uklanjanje već postojećih sitnih bora. Ovo ulje može da ublaži i crvenilo na koži i mogu ga koristiti i osobe sa osetljivom kožom koja je sklona iritaciji.

Zdravlje kose. Ulje crnog kima ima pozitivan učinak i za našu kosu. Naime, ono doprinosi jačanju kose i poboljšanju njenog kvaliteta. Možete ga kombinovati sa još nekim uljem, kao što je kokosovo ili čičkovo ulje. Razna pakovanja za kosu koja sadrže ulje crnog kima daju kosi sjaj i gustinu i smanjuju perut. Dakle, ovo ulje možete koristiti kao pakovanje ili utrljati kap-dve ovog ulja na kosu posle svakog pranja.

Osim ovih navedenih zdravstvenih prednosti, treba spomenuti da je ulje crnog kima dobro još i za zdravlje srca, snižavanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Takođe, ono podstiče bolju cirkulaciju i leči proširene vene. Može da ublaži i bolne menstruacije, bolove u zglobovima i da pomogne u lečenju hroničnog umora i nesanice. Dokazano je i da ulje crnog kima utiče na povećanje plodnosti kako kod žena tako i kod muškaraca.

Konzumiranje, upotreba i doziranje ulja crnog kima

Dnevna doza ovog ulja se preporučuje u zavisnosti od toga da li ga koristite preventivno ili želite da izlečite neki zdravstveni problem. Ako je u pitanju samo prevencija, dovoljno je da samo jednom u toku dana uzmete 20-30 kapi (jedna kašičica) ovog ulja. Jedna kašičica ulja crnog kima sa čašom soka od narandže za doručak obezbediće vam dovoljno energije za ceo dan, a da biste imali miran i kvalitetan san popijte jednu kašičicu ovog ulja sa toplim napitkom nakon večere.

Međutim, ako je svrha lečenje neke bolesti, onda se preporučuje da uzimate 3 puta dnevno 20-30 kapi ovog ulja. Ulje crnog kima dostupno je danas i u vidu kapsula.

Naročito je dobro da konzumirate ulje crnog kima u kombinaciji sa medom, jer med poboljšava njegovo lekovito dejstvo i omogućava bržu apsorpciju u organizmu. Rezultati će biti vidljivi nakon 2-3 meseca redovne upotrebe ulja crnog kima.

Kao što smo već videli, ulje crnog kima može se koristiti i lokalno, odnosno za negu kože i kose, kod reume, artritisa ili migrena (pogledajte ovde: najbolji lekovi za migrenu).

Gde kupiti ovo ulje i koja je cena?

Uskoro otvaramo prodavnicu zdrave hrane pa ćete moći preko nas da nabavite ulje crnog kima po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se besplatno na našu email listu da budete obavešteni čim krene prodaja sa popustima.