You are here: Home » Tinkture i melemi » Ulje od limuna – upotreba za lepotu i zdravlje

Ulje od limuna – upotreba za lepotu i zdravlje

Dobrobiti limuna za ljudsko zdravlje, vitalnost, dobro raspoloženje i lep izgled odavno su nam poznate. Ovaj izrazito žuti citrus se vekovima unazad koristi u lečenju, ishrani, kao preventiva ili jednostavno kao fini, osvežavajući napitak. Izuzetna lekovita svojstva koja sadrži plod limuna su sačuvana i u njegovom eteričnom ulju.

Ono je korisno za jačanje nervnog sistema, podstiče naše psihičke funkcije i poboljšava koncentraciju, umanjuje depresiju i nervozu i deluje smirujuće. Izuzetno je za imunitet i vitalnost, a ima i mnogobrojne primene u praktične i estetske svrhe.

Ulje od limuna - upotreba za lepotu i zdravlje

Lekovita svojstva limuna

Limun, na latinskom Citrus lemon, u Evropu je stigao zajedno sa krstaškim vitezovima i dostigao svoju popularnost negde tokom šesnaestog veka. U osamnaestom veku je otkrivena njegova izuzetna lekovitost kod skrobuta, bolesti od koje su često poboljevali mornari zbog nedostatka vitamina C tokom dugih plovidbi.

Limun je prirodni antioksidans i prirodni regulator kiselosti u organizmu, te bogat izvor vitamina i drugih korisnih sastojaka.  Eterično ulje koje se dobija iz ploda limuna ima jednaka svojstva kao i sam limun.

Eterično ulje limuna i njegova lekovitost

Ulje limuna je po mnogo čemu odličan prirodni preparat za zdrav i uravnotežen organizam. Ono predstavlja izuzetan proizvod koji objedinjuje blagostanje uma i fizičkog tela, stvarajući balans koji je neophodan za zdrav i vitalan organizam.

Eterično ulje limuna ima snažno pozitivno dejstvo na centralni nervni sistem i psihičke funkcije, te je kao takvo izuzetno delotvorno za podizanje budnosti i koncentracije. Zbog ovog svojstva i osobina karakterističnih za citrusna ulja, limunovo ulje je odlično kod depresije i nervoze, jer ublažava osećaj teskobe, straha i napetosti, smanjuje stres i deluje opuštajuće. Samim tim je odlično za podizanje raspoloženja.

Limunovo ulje ima svojstva koja su karakteristična i za sam plod, pa se tako smatra da pomaže i kod mršavljenja i reguliše probleme sistema za varenje. Zbog korisnih sastojaka koje sadrži u velikoj koncentraciji, delotvorno je kod prehlade, gripa i drugih zaraznih bolesti, a naučno je potvrđeno da snižava temperaturu. Odlično je za podizanje imuniteta, jača organizam i vraća mu energiju i pomaže kod lečenja rana, pošto ima i dezinfekciono svojstvo.

Načini upotrebe

Eterično ulje limuna može da se koristi na više načina, za inhaliranje ili raspršivanje u vazduh, oralnu primenu i lokalnu upotrebu na telu. Ono može da se doda u toplu kupku ili da se udiše pomoću inhalatora, a može da se stavi u difuzer za osvežavanje vazduha ili u mrisnu uljanu lampu. U svakom vidu upotrebe je dovoljno koristiti nekoliko kapi ulja. Za kupku je sasvim delotvorno ukapati od tri do pet kapi, za inhaliranje samo tri, a za primenu u difuzeru ili lampi od četiri do osam kapi.

Kada se primenjuje lokalno na kožu, obično se u maloj količini utrljava na problematično mesto. Kao takvo je odlično u tretmanu žuljevam ujeda insekata, akni i drugih neželjenih pojava na koži. Može da se koristi u tretmanu protiv celulita i prekomernog mašćenja kože i kose, kao i uklanjanja peruti. Kada se koristi na koži, najbolje ga je razrediti nekim od bazičnih ulja, poput maslinovog, jojobinog ili orahovog.

Kada se ulje limuna primenjuje oralno obično se koristi po par kapi, kao dodatak nekom napitku ili jelu. Može da se doda u jutarnji čaj, za dodatno podsticanje energije ili kao aromatični dodatak obroku. Kao takvo odlično deluje na podsticanje krvotoka, probave i mršavljenja.