You are here: Home » Zdravlje » Voda u plućima – uzroci, simptomi i lečenje

Voda u plućima – uzroci, simptomi i lečenje

Voda u plućima ili takozvani edem pluća je ozbiljno medicinsko stanje. To je poremećaj kada se u plućima nađe višak tečnosti. Normalna količina tečnosti u plućima zdravog čoveka je 20% od ukupne mase pluća, a u slučaju edema količina tečnosti se penje do 30%.Usled nakupljanja tečnosti u plućnim alveolama dolazi do otežanog disanja. Pluća se otežano snabdevaju krvlju i kiseonikom, što može dovesti i do fatalnog ishoda.

U nastavku sledi nešto više o uzrocima, simptomima i lečenju ove bolesti.

Uzroci

Najčešći uzrok vode u plućima su srčani problemi. Pored toga, uzroci mogu biti i upala pluća, povrede grudnog koša i izloženost određenim toksinima i lekovima. Edem pluća može nastati i kao posledica bubrežnih bolesti, virusnih infekcija ili udisanja dima ili vode prilikom utapanja. U nekim slučajevima do nakupljanja vode u plućima može doći i usled života na velikim nadmorskim visinama.

Voda u plućima - uzroci, simptomi i lečenje

Simptomi

Simptomi ove bolesti se mogu javiti odmah (akutni edem pluća) ili tek kasnije (hronični edem pluća). Osnovni simptomi kod akutnog edema pluća su kratak dah i otežano disanje, pojačano znojenje, osećaj davljenja ili gušenja, nesvestica i vrtoglavica, bolovi u grudima i ubrzano lupanje srca. Takođe, može da se javi kašalj koji proizvodi penušavi sekret, a u ovom sekretu može biti čak i krvi.  Jedan od simptoma je i stalan osećaj nemira i straha. Tegobe se vremenom pogoršavaju i javlja se strah od smrti gušenjem, gubitak svesti, jako znojenje i nabrekle vene na vratu. Ako se pojave simptomi akutnog edema pluća, odmah treba potražiti pomoć lekara, jer u suprotnom ishod može biti fatalan. Kod hroničnog edema pluća disanje je teže u stanju mirovanja nego kod fizičke aktivnosti. Takođe, može se desiti da noću otežano dišete i da se često budite, a može se javiti i umor i otok u nogama. Ovo su neki od simptoma edema pluća, ali sve zavisi od toga koji je uzrok nakupljanja tečnosti.

Lečenje

Što se tiče lečenja edema pluća, najpre treba utvrditi uzrok koji je doveo do nakupljanja tečnosti. U najvećem broju slučajeva lečenje uključuje dodatni kiseonik i lekove. Ako se edem pluća naglo razvija, onda je potrebna hitna medicinska pomoć.

Prvi korak kod lečenja edema u plućima je davanje kiseonika. Pacijent obično prima kiseonik preko nosne kanile ili maske za lice. Ukoliko se simptomi ni tada ne ublaže, lekari će prikačiti pacijenta na specijalnu mašinu za disanje. Pored ovoga, za lečenje edema pluća lekari često prepisuju određene lekove. U slučaju da je edem pluća povezan sa nekim drugim zdravstvenim stanjem, onda se mora lečiti i osnovna bolest.

Ono što je takođe važno jeste da redovno kontrolišete krvni pritisak, da prestanete da pušite i da redovno vežbate. Važno je i da se redovno i zdravo hranite i da unosite što više namirnica bogatih kalijumom i magnezijumom, kao što su kajsije, banane i zeleno lisnato povrće. Preporučuje se i korišćenje belog luka, ruzmarina i lipe u vidu čaja, kapsula ili tinkture. Dobro je i stavljati obloge od ricinusovog ulja na grudni koš u predelu pluća. Takođe, dobro je da pluća obložite listovima kupusa premazanih sirćetom i da odozgo stavite neku vunenu tkaninu koju ste natopili toplim maslinovim uljem. Ruski narodni lek podrazumeva da sunđer natopite u slanu vruću vodu i da ga stavljate na pluća nekoliko puta dnevno. Od pomoći mogu biti i obloge od mladog sira koje treba stavljati na leđa 3 puta u toku dana u trajanju od 3h.

Jedan od ruskih tradicionalnih načina lečenja vode u plućima je inhalacija crnim lukom. Iseckajte jednu glavicu crnog luka i stavite ga u veću posudu. Nagnite glavu nad posudom i pokrijte je peškirom. Zatim udišite paru otvorenih usta i zatvorenih očiju. Ovu inhalaciju treba primenjivati svako jutro i veče sve dok se stanje ne poboljša jer nema nikakve neželjene efekte.

Još jedan recept sa crnim lukom može biti od velike pomoći. Naime, pripremite 300 g crnog luka, očistite ga i izmiksajte u blenderu. Zatim, prelijte luk sa ½ litra suvog belog vina i dodajte 100 g livadskog meda. Stavite sve u veću teglu, dobro je zatvorite i pustite da odstoji 8 dana. Povremeno je protresite. Nakon tog perioda procedite tečnost i pijte svakoga dana po jednu kašiku 4 puta dnevno pre obroka. Ovaj lek možete koristiti duži vremenski period.