You are here: Home » Zdravlje » Zapušen nos – simptomi i lečenje

Zapušen nos – simptomi i lečenje

Sve veći broj ljudi ima problem sa sinusima i stalno zapušenim nosom. Zagađen vazduh, prisustvo polena, prašine, vlage, buđi i štetnih mikgroorganizama mogu izazivati alergijski rinitis, prehladu, bronhitis i astmu usled čega dolazi do otežanog disanja i curenja nosa.

Simptomi bolesti disajnih puteva su iritacija nosne sluzokože i sluzozokože grla i pojava sekreta zbog čega nastaju poteškoće sa disanjem. Česte upale sinusa  i zapušen nos su jasan znak da treba  da uradite bris grla i nosa kako biste znali da li su uzrok bakterije i gljivice koje se uglavnom leče primenom antibiotika i kapi za nos. Uzimanje antibiotika i kapi za nos bez lekarskog recepta može stvoriti kontraefekat i kontraindikacije.

Zbog toga je najbolje koristiti prirodne lekove ukoliko se radi o upali sinusa i alergijskom rinitisu. Najefikasniji prirodni lekovi su rastvor morske soli, origano, inhalacija sa uljima i čajevima i crnim lukom, ren i jabukovo sirće.

Zapusen nos - simptomi i lecenje

Rastvor morske soli

Morska so uklanja nečistoće i bakterije, pročišava disajne kanale i ima umiriujuće i blagotvorno dejstvo na iziritiranu sluzokožu nosa.

Rastvorite jednu kašičicu morske soli u pola litre prokuvane vode. Nos pročišćavate tako što uz pomoć kapaljke tečnost sipate u jednu nozdrvu, a izbacujete na drugu.

Origano kao antihistaminik

Štetne čestice iz vazduha kod preosetljivih osoba izazivju oslobađanje histamina  koji je glavni krivac za pojavu alergije: zapušenost nosa, curenje nosa i kijanje. Origano u velikim količinmama sadrži prirodne antihistaminike koji smanjuju oslobađanje histamina i ublažavaju simptome alergije.

Stavite jednu kap ulja origana na čist prst i natapkajte na jezik. Ne gutajte ulje odmah nego udišite isparavanja i izdišite kroz nos. Nakon nekoliko udisaja i izdisaja progutajte ulje sa pljuvačkom. Ulje origana je jako aromatično zbog čega će vam krenuti suze na oči, ali u malim količinama nije opasno i nema nikakve kontraefekte.

Inhalacija sa uljima i čajevima

Inhaliranje sa crnim lukom kao i organskim uljima i čajevima je jedna od najpoznatijih i najboljih prirodnih metoda za lečenje upale sinusa. Prilikom inhaliranja najbolje je staviti peškir na glavu i korisiti dublju posudu kako biste direktno udisali paru ili kupiti u apoteci plastični inhalator. Pored crnog luka koji se pokazao kao delotvoran lek, za inhaliranje takođe su dobri nana, bosiljak, žalfija i kamilica.

Ren

Ren je odličan za pročišćavanje disajnih puteva. Možete ga koristiti na dva načina kako biste što brže  oslobodili disajne puteve.

Narendajte malo rena i pomešajte ga sa medom ili jabukovim sirćetom. Smesu stavite na jezik i udišite neko vreme duboko. Dišite na nos što duže pre nego progutate smesu.

Očistite koren rena i odsecite mali komadić. Stavite u usta i zvaćite koliko možete. Prodisaćete posle svega nekoliko sekundi, a na ovaj način ste i dezinfikovali usnu duplju od bakterija, virusa i gljivica.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je takođe dobro za pročišćavanje disajnih puteva. Popijte čašicu čistog jabukovog sirćeta po mogućstvu organskog kako bi učinak bio što efikasniji. Ako vam je to prejako razblažite dve kašike sirćeta u šolji vode i popijte gutljaj po gutljaj.

Jabukovo sirće takođe se može koristiti i za inhaliranje. U pola litre ključale vode sipajte tri kašike jabukovog sirćeta, a potom se naparite.