You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Zeolit u prahu – lekovita svojstva, upotreba i iskustva

Zeolit u prahu – lekovita svojstva, upotreba i iskustva

Kada govorimo o zeolitu, ne govorimo samo o jednom kamenu, već o čitavom mineralnom kompleksu prirodnog porekla iz šupljina vulkanskih stena koje ispunjava i u kojima se može pronaći.

Naime, zeolit predstavlja skupinu od preko 200 različitih mineralnih komponenti počev od natrijumovih, aluminijumskih, kalijumovih i kalcijumovih, pa do najvrednijeg klinoptilolita koji predstavlja kristalni oblik zeolita i idealan je za ljudsku upotrebu. Može se pronaći i u našim krajevima u oblasti Vranja, Brusa, Stalaća kao i Jošaničke banje.

Radi se o 100% prirodnoj supstanci, koja predstavlja jednu od najproučavanijih suplemenata savremenog doba, a koja je korisna kako za čoveka, tako i za životinje. On postaje aktivan tek kada se mehanički obradi, i kao takav se nadalje može koristiti u medicini, farmaciji, poljoprivredi ali i stočarstvu i živinarstvu.

Zeolit u prahu - lekovita svojstva, upotreba i iskustva

Kako zeolit deluje?

Nazivaju ga još i mineralom i kamenom budućnosti, pre svega zbog njegovog izuzetnog dejstva u borbi protiv slobodnih radikala, gde on deluje kao veoma snažan antioksidans u čišćenju organizma od svakakvih štetnih materija i toksina koje nam donose stres, zagađenje okoline, nezdrava ishrana, ili jednom rečju – savremen način življenja.

Pomenuli smo već da se zeolit pre svega mora tehnološki obraditi kako bi dospeo u svoje aktivno stanje. Taj proces obrade obuhvata usitnjavanje materije do veličine mikrona kako bi joj se nadalje omogućilo da obavlja svoju namenu bilo u medicini, bilo u stočarstvu ili poljoprivredi.

Tako izmenjene supstance ostaju iste po hemijskom sastavu, s tim što im se menjaju neka fizičko-hemijska svojstva, odnosno, povećava se njihova slobodna površina, adsorbciona moć, kapacitet i mogućnost jonske izmene, te tako one mogu delovati na brojne ćelije u organizmu, tako što iz njih izbacuju štetnosti i toksine, a ubacuju vodu i hranljive sastojke. Smatra se da, što je zeolit više usitnjen, to su njegova dejstva kao adsorbensa u oslobađanju organizma od aflatoksina, pesticida, herbicida, amonijaka i drugih štetnosi, veća.

Zeolit u medicini

Zeolit koji se koristi u medicinske svrhe je kao što smo već i pomenuli klinoptilolit. On deluje tako što svojom strukturom kaveza sa rešetkama koje su negativnog naboja (negativno naelektrisane), privlači sve štetne jone pozitivnog naboja iz organizma kakvi su kancerogeni i organski otrovi, teški metali, slobodni radikali i drugi.

Ova vrsta zeolita je netoksična i bezbedna je za upotrebu, nema neželjenih dejstava, nus-pojava niti kontraindikacija. Nije joj utvrđena letalna niti toksična doza. Smatra se da ova vrsta zeolita ne stvara zavisnost i ne taloži se u organizmu, već se iz njega jednostavno eliminiše. U organizmu,pored toga što ga oslobađa od štetnosti reguliše PH i jača imunitet ljudi.

Kada je u pitanju dejstvo zeolita u medicini, moramo naglasiti da zeolit nije lek, već predstavlja dodatak ishrani tj dijetetski suplement, koji nam umonogome može pomoći da ojačamo svoj organizam, podignemo imunitet na viši nivo, da prečistimo telo od štetnosti a samim tim i da preveniramo nastanak brojnih bolesti savremenog doba.

Pored svih njegovih osnovnih karakteristika koje smo naveli, zeolit u medicini kroz svoju osnovnu ulogu antioksidansa i adsorbensa pomaže i u regulisanju brojnih drugih problema sa kojima se suočava savremeni čovek. Stoga, ovaj mineral nam može pomoći i u sledećim stanjima:

  • u regulisanju nivoa šećera u krvi (bilo kod dijabetičara, bilo kod osoba koje su sklone porastu nivoa šećera u krvi)
  • u regulisanju rada kardiovaskularnog sistema (u borbi protiv aterosklerotskih procesa, potpomaže cirkulaciju, jača srce, reguliše krvni pritisak, pomaže stoga u preveniranju srčanog i moždanog insulta)
  • idealan je u regulaciji tegoba sa probavnim sistemom, naročito stabilizuje nastale dijareje, učestvuje u regulaciji rada jetre, pankreasa i žučnih puteva
  • reguliše nivo hormona u organizmu, a posebno je značajan kod žena, za održavanje balansa ženskih polnih hormona i regulisanje simptoma menopauze, ali učestvuje i u regulaciji brojnih drugih ginekoloških problema sa kojima se susreću pripadnice lepšeg pola (infekcije)
  • deluje i kod izbacijvanja peska ili kamena iz mokraćnih puteva, bubrega ili pak žučnih kanala
  • jača imunitet, pomaže u borbi protiv infekcije, idealan je kod oboljenja zuba i desni, potpomaže kako se smatra i u izbeljivanju zuba, za šta ga i koriste široke narodne mase
  • značajan je i kod osteoporoze
  • smanjuje mogućnost nastanka, tj prevenira nastanak prehlade i gripa, kao i alergijskih manifestacija
  • eliminiše kadmijum, arsen, olovo, živu u slučaju trovanja
  • doprinosi boljoj koncentraciji, memoriji i mentalnim sposobnostima, a smatra se i da ima pozitivnog uticaja u preveniranju težih bolesti kakva je Alchajmerova bolest

Kako se upotrebljava zeolit?

Za početak bismo vam naglasili neke od iskustava koja potvrđuju zašto je zeolit nazvan “čudotvornim kamenom budućnosti”. Naime postoje mnoge pozitivne tvrdnje zašto bi trebalo da zeolit uvek imate u svom domu ili u svom ličnom prtljagu.

Smatra se da ukoliko dobijete žulj na nozi, dovoljno je da ga samo pospete prahom od zeolita id a će on u roku od nekoliko časova nestati. Takođe, ukoliko imate herpes, bubuljicu ili pak psorijazu, upotreba zeolit praha rešiće vaš problem neverovatnom brzinom.

Povredili ste se, ujeo vas je insekt, imate bolove u zglobovima, ili ste se možda otrovali, boli vas želudac ili ste preterali sa unosom alkohola – sve su to situacije kada je poželjno da kod sebe imate prašak zeolit.

Danas se zeolit nalati u obliku praha, supozitorija, krema pa čak i kao sastavni deo vaginaleta.

Kao preventivu i pomoć u terapiji poboljšanja imuniteta, visokog krvnog pritiska, gastritisa i holesterola, dovoljno je da popijete 3 puta dnevno po 1 gram zeolita u čaši od 2 dl vode.

Za pomoć kod šećerne bolesti možete uzimati zeolit u dozi 4 puta po 1 gram u 2 dl vode.

Za pesak i kamen u bubregu, masnu jetru ili pak giht, uzimajte i 5 grama zeolita dnevno po istom principu kao što je i gore navedeno.

Zeolit možete piti pre jela ili uz jelo, ali nikako ga ne uzimajte sa gaziranim pićima i vitaminom C. Dnevno pijte što više vode, jer su osobe koje koriste zeolit sklone dehidraciji, pa je potrebno unositi što više tečnosti, čak i do 3l vode na dan. Takođe za slučaj moguće interakcije sa drugim lekovima, obavezno konsultujte svog lekara.

Od zeolita možete spraviti sebi i jedinstvenu masku za lice za podmlađivanje, zatezanje i detoksikaciju kože, tako što ćete 2 kafene kašike zeolita pomešati sa vodom u homogenu smesu i naneti ih a nakon 10-15 minuta isprati.

Iskustva korisnika, nus-pojave i kontraindikacije

Iskustva i mišljenja korisnika i poznavalaca značaja zeolita su podeljena. Veliki je broj onih koji tvrde da im je zeolit umnogome pomogao, da se osećaju vitalnije, opuštenije, da im je koža nakon upotrebe zeolita postala mekša i nežnija.

Naučnici svakako smatraju da zeolit nikako nije lek i da ne postoji lek spravljen na bazi zeolita, kao ni da se on ne može koristiti kao lek.

Ukoliko uzimate zeolit to ne znači da smete da unosite u svoj organizam sve što vam dođe pod ruku jer smatrate da ćete njime ukloniti sve štetnosti iz organizma. Takođe, važno je naglasiti da zeolit nije lek, što smo već i napomenuli, i da on ne može izlečiti kancer, psorijazu ili da ćete smršati samo upotrebom zeolita.

Od nus-pojava moguće je da se jave glavobolja, bolovi u zglobovima, tamnije obojena stolica ili neki drugi lakši problemi sa digestivnim traktom.

Što se tiče upotrebe u trudnoći, obavezna je konsultacija sa lekarom, ali se u našoj zemlji deci, trudnicama i dojiljama zeolit uglavnom ne preporučuje. Takođe, ne preporučuje se ni osobama koje su imale transplantaciju nekog organa i čiji je imuni sistem konstantno suprimiran.

Cena zeolita za ljudsku upotrebu kreće se od minimalnih 500 dinara pa nadalje.

Zeolit u poljoprivredi i stočarstvu

Zeolit se pored medicine primenjuje i u poljoprivredi, a u cilju povećanja plodnosti zemlje, i to u ratarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu. Običaj je da se zeolit meša sa drugim vrstama đubriva i da na taj način doprinese povećanju roda pšenice, krompira, kukuruza, ječma i drugih poljoprivrednih dobara.

U stočarstvu se zeolit pak primenjuje kao dodatak ishrani ili za neutralisanje neprijatnih mirisa štale posipanjem, ali i da se umanji mogućnost tj da se preveniraju bolesti kopita ili papaka stoke.