You are here: Home » Zdravlje » Alergija, crvenilo i svrab na koži – simptomi i lečenje

Alergija, crvenilo i svrab na koži – simptomi i lečenje

Uzroci osipa na koži su mnogobrojni i najrazličitiji, pa ukoliko vam se često javlja, treba da otkrijete zašto vam se to dešava.

U nastavku teksta ćemo videti koji su najčešći uzroci pojave osipa na koži.

Znojenje

Jedan od mogućih uzroka osipa na koži je preterano znojenje, zbog toga što kapljice znoja zapušavaju pore i tako izazivaju upalu. Ovakav osip se najčešće javlja preko leta jer se tada najviše znojimo. Znojenje je najintenzivnije na regijama na kojima je trenje najjače, kao što su laktovi, kolena i bedra. Ovaj problem se može ublažiti hlađenjem kože i smanjenjem trenja.

Alergija, crvenilo i svrab na koži - simptomi i lečenje 1

Alergija na hranu

Pored prekomernog znojenja, uzrok osipa na koži može biti i alergija na određenu hranu. Simptomi ove vrste alergije su talasi vrućine i osip koji je najčešće praćen otocima, crvenilom i pojačanim svrabom. Ovaj problem ćete najbolje rešiti tako što ćete pokušati da izdvojite hranu za koju smatrate da je mogla da vam izazove alergiju i izbegavajte je oko šest nedelja kako biste tačno utvrdili koje namirnice su vam izazvale osip. Ukoliko se stanje pogorša, obavezno se obratite dermatologu.

Alergija na lekove

Osip je takođe jedna od najčešćih posledica alergijske reakcije na pojedine lekove. Pojavljuje se nekoliko minuta do nekoliko sati nakon uzimanja lekova. Težina ovog osipa može varirati od blagog crvenila do ljušćenja kože. Najbolje je da posetite lekara odmah nakon pojave prvih simptoma.

Alergija na sunce

Koža može nepovoljno reagovati i na sunčevu svetlost, najčešće u vidu crvenog osipa koji svrbi. Najčešće regije na kojima se javljaju ove promene su V izrez ispod vrata, zadnji deo šaka, spoljašnja površina ruku i donji delovi nogu. Još uvek nije sasvim poznato zašto koža reaguje ovako na sunce. Međutim, smatra se da imunološki sistem prepoznaje neke komponente suncem iritirane kože kao strane, zbog čega organizam pokreće  odbranu protiv njih. Kao posledica svega toga javlja se hemijska reakcija koja se ispoljava u vidu osipa, malih plikova ili u ređim slučajevima, nekom drugom vrstom eruptivnih promena na koži.

Autoimune bolesti

Do autoimunih bolesti dolazi kada imunološki sistem usled zabune napadne sopstveno telo. Jedna od ovih bolesti je i psorijaza, čiji je glavni simptom crvene mrlje prekrivene belim ljuskama. Ove mrlje se najčešće javljaju na temenu, kolenima, laktovima i stomaku.

Osip se takođe može javiti kao posledica lupusa, još jedne autoimune bolesti koja se manifestuje osipom na licu u obliku leptira.

Infekcija

U moguće uzročnike osipa na koži ubrajaju se i bakterijske i gljivične infekcije. Jedna od takvih infekcija je i atletsko stopalo. Ovu infekciju izazivaju gljivice, a najčešće se javlja u toplim letnnjim danima usled pojačanog znojenja. Glavni simptomi su svrab i bolni osip. Bakterijske infekcije najčešće izazivaju stafilokoke. Ako je osip na koži intenzivan, a koža na dodir gruba, moguće je da je došlo do infekcije šarlaha. Sve ove promene zahtevaju medicinsku pomoć, te se u slučaju pojave prvih simptoma preporučuje što ranije konsultovanje lekara.

Stres

Prekomeran stres menja hemiju tela i čini kožu osetljivijom nego inače, zbog čega je koža podložna raznim promenama poput mrlja, ekcema ili osipa.

Kontaktni dermatitis

Do pojave ove vrste dermatitisa dolazi kada telo dođe u kontakt sa alergenom. Na koži se najčešće javljaju alergijske reakcije zbog hemikalija iz deterdženata i kozmetičkih preparata. Posledice ove alergije mogu biti osip, svrab, crvenilo i bolno ljuštenje kože. U lečenju ovakvih promena najčešće se koriste kreme na bazi kortikosteroida. Međutim, kako je korišćenje ovih krema ograničeno jer stanjuju kožu, nikako ih nemojte uzimati na svoju ruku, već isključivo po savetu lekara.