You are here: Home » Zdravlje » Alergija na histamin – intolerancija, simptomi, ishrana i lečenje

Alergija na histamin – intolerancija, simptomi, ishrana i lečenje

Alergija na histamin kod dece i odraslih javlja se u vidu jake reakcije organizma na neke specifične namirnice. Ovde je zapravo reč o intoleranciji na pojedine vrste hrane. Zato je jako dobro da uradite test intolerancije na hranu.

Histamin je organsko jedinjenje azota, koje je veoma je značajno za naš imuni sistem i za regulaciju fizioloških funkcija stomaka. Ovaj prirodni sastojak mnogih proizvoda u većini slučajeva ne predstavlja problem za čovekov organizam jer ga specifični mehanizam koji se nalazi u našim crevima uspešno neutrališe.

Međutim, postoje osobe kod kojih ovaj mehanizam ne funkcioniše dovoljno dobro. Takve osobe obično pate od alergije na histamin. Iako ovo oboljenje ne može ugroziti život, ono remeti naše svakodnevno funkcionisanje. Kod osoba koje su alergične na histamin organizam burno reaguje nakon unošenja ove supstance putem pojedinih namirnica.

Alergija na histamin - intolerancija, simptomi, ishrana i lečenje 1

Koji su simptomi alergije na histamin?

Alergija na histamin se može manifestovati kroz više različitih simptoma. Ovi simptomi veoma podsećaju na alergijske simptome, jer se i kod alergijskih reakcija povećava lučenje histamina u organizmu. Simptomi alergije na histamin se dele na osnovu regije gde se promene najčešće manifestuju:

– Problemi u probavnom traktu: bolovi i grčevi u stomaku, zatvor, naduvenost stomaka, dijareja (proliv ili dosta meka stolica), mučnina i povraćanje.

– Glava i lice: jaka glavobolja, migrena, nesvestica, hronični umor, otok lica i crvenilo, često kijanje, zapušen nos ili povećana sekrecija iz nosa.

– Simptomi na koži: osip praćen crvenilom i neprijatnim svrabom, koprivnjača.

– Grudni koš: astma, aritmije srca, nešto ređe otežano disanje.

– Ostali simptomi: nesanica i drugi poremećaji spavanja, anksioznost, nizak krvni pritisak, iznenadne promene raspoloženja, hladnoća, itd.

Dijagnoza alergije na histamin postavlja se kada postoje dva ili više nabrojanih simptoma. Hrana bogata histaminom se može zadržati i do 48 sati u organizmu, a simptomi intolerancije su ponekad trenutni, nekad se javljaju nekoliko sati nakon konzumacije, a u najgorem slučaju traju ceo jedan dan.

Dijagnoza i lečenje alergije na histamin

Dijagnoza alergije na histamin postavlja se testiranjem njegove količine i enzima diaminooksidaze u krvi, zatim ishranom bez ovog sastojka u trajanju od mesec dana i zaključnom kontrolom. U terapiji se koriste i antihistaminici-grupni lekovi koji sprečavaju vezivanje za receptore i ubrzavaju razgradnju i izlučivanje oslobođenog histamina iz organizma. Upotrebom antihistaminika postiže se izlečenje u 75% slučajeva alergije na histamin. Međutim, histamin se ne oslobađa samo tokom ovih reakcija, već on može biti unet i spoljnim putem, odnosno konzumiranjem namirnica i pića koji ga prirodno sadrže kao aktivni sastojak ili tokom čije razgradnje on nastaje.

Dakle, histamin se nalazi i izvan organizma, u hrani, naročito onoj koja duže dozreva ili se obrađuje, zatim u pićima i lekovima. Da ne bi ušao u krv i potom izazvao pojavu alergijskih simptoma, ovaj biogeni amin se mora razgraditi u tankom crevu. Ukoliko u tankom crevu nema dovoljno enzima koji ga razgrađuju, može doći do ispoljavanja simptoma sličnih alergiji, ali se u tom slučaju radi o intoleranciji na histamin. Nivo histamina u hrani zavisi od procesa dozrevanja i stepena svežine namirnica. Što se hrana duže čuva i dozreva, to će nivo histamina u njoj biti veći, te će tegobe kod osoba koje pate od intolerancije na histamin biti izraženije. Na primer, sveže meso prirodno ne sadrži histamin ili ga sadrži u veoma malim količinama, ali u njegovoj daljoj preradi, odnosno u procesima dozrevanja povećava se njegova količina. Isti je slučaj i sa ribom. Sveža riba ne sadrži histamine ili ih sadrži u veoma malim količinama, ali se na temperaturama iznad četiri stepena Celzijusovih aminokiselina histidin, koja se nalazi u ribi u velikim količinama, razgrađuje u histamin. Takođe i dimljenje, soljenje i mariniranje mesa može povećati sadržaj histamina.

U kojoj hrani se nalazi histamin?

Histamin se nalazi u velikom broju alkoholnih pića (belo i crno vino, pivo i šampanjac), zatim nedovoljno sveže ribe poput sardina, inćuna, skuše, sardela, haringi, somovine i lososa, kao i drugih morskih plodova dostupnih u supermarketima. U hranu koja obiluje histaminom takođe spada i dimljeno meso i gotovo sve mesne prerađevine (slanina, kobasice, pršut, salama, šunka itd.), zatim tvrdi i buđavi sirevi, kao i oni koji se mogu razmazivati po hlebu.

Što se tiče povrća, tu su: paradajz, spanać, pečurke, ukiseljeno povrće (kupus i zelje) i patlidžan, a od voća avokado, banane, kivi, ananas, mango, crvene šljive, citrusi (limun, pomorandže i mandarine), kruške, maline, papaja, jagode i ostalo crveno voće, kikiriki, orasi, indijski orah i semenke suncokreta. U ostale namirnice koje sadrže histamin ubrajaju se kečap, senf, vinsko sirće, čokolada, kafa, crni čaj, hleb, peciva s kvascem, šećer, itd.

Histamin dijeta

Stepen intolerancije na histamin varira od osobe do osobe. Nažalost, ne postoji hrana koja uopšte ne sadrži ovaj amin, te je za osobe koje su alergične na histamin jedino rešenje eliminacijska ishrana ili histamin dijeta. Važno je prepoznati koje namirnice sadrže visok nivo histamina, zatim koje podstiču njegovo oslobađanje, kao i koje namirnice inhibiraju razgradnju histamina u organizmu. Dakle, u slučaju intolerancije na histamin jedino rešenje je promena navika u ishrani i brižljiva evidencija o namirnicama koje se konzumiraju. Na taj način telo se postepeno čisti od toksina, a tolerancija raste zbog pojedinih promena koje nastaju u imunom sistemu, Pre prelaska na eliminacijsku ishranu sa niskim sadržajem histamina treba posetiti dijetetičara i uraditi sve neophodne testove.

Najvažnije sredstvo u borbi sa ovim problemom jeste dnevnik ishrane, u koji se upisuje sve što se konzumira u određenom periodu, kao i eventualna pojava simptoma. Upisuje se vreme konzumiranja određene hrane, količina (može i približno), period reakcije i opis simptoma. Takođe se upisuju i lekovi koje osoba uzima, ali i da li je pod stresom. Vođenjem ovog dnevnika vremenom se dobija grupa namirnica koje su sigurne za upotrebu, ali i onih čije konzumiranje izaziva simptome alergije na histamin.