You are here: Home » Zdravlje » Belo pranje kod žena – simptomi, uzroci i lečenje

Belo pranje kod žena – simptomi, uzroci i lečenje

Belo pranje je vaginalni sekret koji se javlja kod žena kao posledica neke upale na području sluznice vagine.

U pitanju može biti uobičajeni sekret koji žene izlučuju u raznim periodima života, ali može ukazivati i na neka ginekološka i druga oboljenja.

Simptomi

Glavni simptomi belog pranja su gusti iscedak beložućkaste boje i neprijatnog mirisa.

Takođe, svrab je gotovo uvek prateći simptom ovog poremećaja. Infekcija počinje svrabom, a onda se pojavljuje i iscedak. Često usled češanja dolazi do iritacije i osećaja peckanja u vaginalnom delu.

Belo pranje kod žena - simptomi, uzroci i lečenje

Uzroci

Uzroci belog pranja su najčešće razna gljivična i virusna oboljenja ili upala materice. Takođe, belo pranje može biti i posledica stresa ili delovanja nekih lekova. Do pojačanog sekreta i svraba nekad može doći i zbog nošenja previše uskih pantalona ili sintetičkog donjeg veša, kao i pri nošenju dnevnih uložaka. Loša cirkulacija u nekim slučajevima takođe može biti uzrok ove pojave. Nekada se pojačan sekret javlja i kao posledica pada imuniteta, usled nedostatka sna, loše ishrane ili nervne napetosti. Uzroci ovog poremećaja mogu biti i hormonska neravnoteža, kontraceptivne pilule ili korišćenje spirale. Pojačani sekret često imaju i žene obolele od dijabetesa.

Takođe, ovaj sekret se često javlja pred menstruaciju, za vreme trudnoće ili u menopauzi, jer tada najčešće dolazi do promene nivoa hormona. Kod trudnica su česte vaginalne infekcije, poput kandide i hlamidije. Ove infekcije nastaju zbog povećane količine estrogena u krvi, a važno je znati da one neće naškoditi plodu. Međutim, ako se tokom trudnoće pojavi braon iscedak, onda je potrebno odmah da se obratite lekaru, da bi se sprečile dalje komplikacije koje mogu biti opasne po bebu. Važno je samo da ostanete pribrani, jer dodatni stres samo može pogoršati stanje.

Lečenje

Da bi se pristupilo adekvatnom lečenju, najpre je potrebno uraditi sve laboratorijske analize i utvrditi tačan uzrok belog pranja. Ako analize pokažu da nema patogenih bakterija na iscetku, onda je dovoljno pojačati higijenske mere i koristiti preparate od lekovitog bilja. Za lečenje vaginalnih infekcija lekari uglavnom prepisuju antibiotike i vaginalete, koje treba koristiti u periodu od 7 do 14 dana.

Pošto je nepravilna ishrana jedan od glavnih uzroka belog pranja, trudite se da izbegavate sve štetne namirnice. Preterani unos mleka, pirinča i belog brašna, kao i velike količine šećera, masne i začinjene hrane mogu da pogoršaju ovaj problem. To se dešava zato što su ove namirnice bogate ugljenim hidratima, koji stvaraju uslove za nastanak vaginalnih infekcija. Tada se povećava kiselost vagine i omogućava se rast štetnih bakterija. Nekada je čak dovoljno samo promeniti režim ishrane da bi belo pranje nestalo.

Osim ishrane, veoma važna je i pravilna higijena vagine. Ne treba koristiti hemijska sredstva za higijenu intimnih delova tela jer oni mogu da poremete floru i pH vrednost sekreta. Najbolje je da vaginu ispirate samo mlakom vodom ili čajem od kamilice. Takođe, ako možete izbegavajte dnevne uloške, jer oni stvaraju toplo i vlažno okruženje koje je idealno za razvoj bakterija i gljivica. Preporučuje se i da uvek nosite pamučni donji veš. Za vreme menstruacije možete koristiti tampone, ali potrebno je da ih menjate na svaka 3 h.

Kao što smo već rekli, za lečenje belog pranja, koriste se i razni prirodni preparati. Na prvom mestu je maslinovo ulje sa dodatkom nevena. Naime, potrebno je da neven stavite u maslinovo ulje i da ostavite ovu smesu da stoji na toplom i sunčanom mestu nekoliko dana. Takođe, možete koristiti i suncokretovo ulje, ali vodite računa da ne sadrži konzervanse i da bude potpuno prirodno. Umesto nevena možete koristiti i kantarion, koji je čest sastojak u mnogim lekovima za vaginalne infekcije. Potrebno je samo da ulje namažete na intimnu regiju i da ostanete što duže u ležećem položaju. Zato je najbolje da ovu terapiju primenjujete uveče pred spavanje.

Za lečenje belog pranja mogu se koristiti i razne čajne mešavine. Pomešajte 2 kašike iseckanog lista žalfije, kašiku cveta belog sleza, kašiku lista koprive, kašiku cveta zove, kašiku lista kupine, kašiku lista i cveta hajdučice, lista i cveta kantariona, kašiku cveta kamilice i kašiku vrbove kore. Sve to prelijte sa 1,6 litara ključale vode, poklopite i pustite da odstoji oko 90 minuta. Procedite i po jednu šolju ovog čaja pijte 3 puta dnevno pre jela. Ostatkom čaja ispirajte vaginu ujutru i uveče svaki drugi dan. Primenjujte ovu terapiju 10 dana.