You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u kičmi – uzroci i lečenje

Bolovi u kičmi – uzroci i lečenje

Bolovi u leđima i kičmi mogu biti uzrokovani različitim stanjima i oboljenjima. Naime, kičma je izložena stalnim opterećenjima i često može doći do njenog prevelikog naprezanja. Bolovi u kičmi se najčešće javljaju kod starijih osoba, ali danas sve češće zahvataju i mlađu populaciju. Da bi se bolovi u kičmi tumačili na pravi način, morate pre svega biti upoznati sa tim od čega je kičma sastavljena i kako funkcioniše.

Kičmeni stub se sastoji 33-35 pršljenova koji su povezani diskovima. Podeljen je na tri dela, a to su vratni ili cervikalni deo, grudni ili torakalni i slabinsko-krstačni ili lumbosakralni deo. Na spoljašnjem delu kičmenog stuba pripijeni su mišići koji omogućavaju različite vrste pokreta. U kičmenom stubu se nalazi kanal u kojem je smeštena kičmena moždina i koreni kičmenih živaca. Koreni koji izlaze iz kičmene moždine formiraju nerve izvan kičmenog stuba. U slučaju bolesti kičmenog kanala dolazi do pritiska na koren nerva, što izaziva bol i utrnulost. Ukoliko se javi bol u leđima koji je trajan i koji nikako ne prolazi, potrebno je da se što pre obratite lekaru. U nastavku ćete saznati nešto više o mogućim uzrocima bolova u kičmi i o adekvatnim načinima lečenja.

Bolovi u kičmi - uzroci i lečenje

Uzroci bola u kičmi

Bolovi u kičmi mogu se javiti usled nepravilnog držanja tela, dugotrajnog sedenja za kompjuterom, zauzimanja nepravilnog položaja i prevelikog naprezanja. Nekada je u pitanju i nedostatak fizičke aktivnosti. Ipak, najčešći uzrok bolova u kičmi je svakako diskus hernija. Može se desiti da ste osetili oštar bol u donjem delu leđa, iznad zadnjice, ali da ste taj bol ignorisali. Taj bol se vremenom pojačava, a naročito je jak kada kijate ili kašljete. Često se bol može proširiti i na noge. Svi ovi simptomi navode da je u pitanju bolest kičme koja se naziva diskus hernija. Ova bolest podrazumeva pomeranje diskova koji se nalaze između pršljenova, najčešće u slabinskom delu kičme. Do toga dolazi uglavnom nakon nekih trauma i usled degenerativnih promena, a u pitanju može biti i genetska predispozicija.

Naime, tada se želatinozno jezgro iz međupršljenskog diska izliva u međupršljenske otvore i pritiska korene kičmenih živaca, a nekada se može izliti i u prostor gde je smeštena kičmena moždina i pritiskati direktno nju. Tada dolazi do veoma jakog bola u leđima i do utrnulosti. Prateći simptomi su i bolovi u nogama, slabost u stopalima, poremećaj u mokrenju i u debelom crevu i impotencija kod muškaraca. Smatra se da od diskus hernije uglavnom obolevaju izrazito visoki i vitki ljudi, gojazni ljudi i osobe koje imaju deformitete na kičmenom stubu.

Takođe, diskus hernija se često javlja i kod osoba koje dugo sede u jednom položaju i kod onih koji se bave nekim borilačkim sportovima u kojima može doći do povreda kičme.

Osim diskus hernije, uzroci bolova u kičmi mogu biti i mnogo ozbiljniji. Nekada su u pitanju teže bolesti, tumori, infekcije, kao i upalne reumatske bolesti poput reumatoidnog artritisa ili gihta. Nekada je u pitanju i kriva kičma ili osteoporoza.

Lečenje

Većina tegoba koje su vezane za kičmu može da se leči nehirurškim metodama. Pre svega, moraju se koristiti odgovarajući lekovi prepisani od strane lekara, a to su uglavnom analgetici i antireumatici.

Takođe, neophodne su i medicinske vežbe i fizikalna terapija, u vidu bazena, lečenja ledom ili lečenja strujom. U mnogim slučajevima i masaža može biti od velike koristi. Ona je odlična za poboljšanje metabolizma, a efikasna je i protiv bolova i grčeva u mišićima. Što se medicinskih vežbi tiče, one se prilagođavaju svakom pacijentu i mogu znatno da poboljšaju funkciju i pokretljivost kičme. Osim ovih konvencionalnih metoda lečenja bolova u kičmi, postoje i neki jednostavni prirodni recepti koji mogu biti od velike koristi.

Recept 1. (Suvo voće) Ako vas muče bolovi u kičmi, preporučuje se da svako veče pre spavanja pojedete 5 suvih šljiva, 1 suvu smokvu i 1 suvu kajsiju. Naime, ovo voće sadrži materije koje regenerišu tkiva i čine ih jačim, a pršljenovi se sami vraćaju na svoje mesto. Ovo sušeno voće u kombinaciji predstavlja odličan lek za bolove u kičmi, a terapiju je potrebno sprovoditi oko mesec i po dana.

Recept 2. (Obloge od krompira) U slučaju diskus hernije od velike pomoći mogu biti obloge sa krompirom. Potrebno je samo da uzmete jedan krompir srednje veličine i da ga isečete na kolutove, koje treba da stavite na bolna mesta na kičmi.

Recept 3. (Obloge od belog luka) Za diskus herniju se preporučuje i beli luk. Naime, potrebno je da na ulju propržite 10 izgnječenih čenova belog luka i da tu toplu smesu stavljate na bolna mesta na kičmi. Držite ih oko 3h, a terapiju primenjujte najmanje mesec dana.

Recept 4. (Obloge od gline i kupusa) Prirodno lečenje diskus hernije podrazumeva i obloge od gline i kupusa koje možete veoma lako napraviti. Naime, biće vam potrebno ½ kg gline u prahu, 3 lista kupusa, 3 kašike jabukovog sirćeta i 1 l mineralne vode. Potrebno je samo da stavite glinu u veću posudu i da je pomešate sa vodom. Kada se dobije homogena smesa dodajte jabukovo sirće i pustite da odstoji sve nekoliko minuta. Potrebno je da bolno mesto premažete tom smesom, a zatim pokrijte listom kupusa i preko vežite krpom. Ostavite ovu oblogu da deluje oko 12h, kako bi glina zagrejala bolno mesto i smanjila bol i upalu.

Recept 5. (Čaj od đavolje kandže) Ovaj čaj takođe može biti veoma efikasan za lečenje bolova u kičmi. Potrebno je samo da 2 kašike korena đavolje kandže prelijete sa 200 ml vode. Poklopite i pustite da se ohladi, a nakon toga procedite i pijte čaj 2 puta u toku dana po jednu šolju.