You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od cveta lipe

Čaj od cveta lipe

Poznato je da lipa, ili tzv. američka lipa (Tilia Americana), skladišti zrake sunca u svojim sladunjavim cvetovima sa ukusom meda. Kada se popije ukusan čaj napravljen od ovih cvetova, on unosi sunčevu toplotu u telo i telo počinje da se znoji.

Prirodni iscelitelji već dugo koriste ovaj efekat. Oni daju pacijentu topli čaj od lipe da izazovu znojenje – to je način da se telo rashladi – da bi tako smanjili groznicu, pa je u narodnoj medicini ovaj čaj poznat kao “čaj za groznicu”.

Ovaj čaj ima i mnoge druge zdravstvene prednosti: pomaže da se ublaže kašalj i prehlada, stimuliše apetit, smanjuje anksioznost, otklanja nesanicu i ublažava bolne grčeve. Zbog toga što ima toliko mnogo upotreba, ovaj čaj je dragocen svakodnevni lek u domaćinstvima.

Koje sve prednosti ima čaj od lipe?

Terapijski efekat

Cvet lipe sadrži vlaknastu sluz lekovite biljke, kao i mnoge vitamine i etarsko ulje farnezol. Kada se uzima kao čaj, ovaj pomešani “koktel” smanjuje groznicu. Čaj od lipe je, takođe, dobar analgetik – naročito za grčeve – i veoma je efikasan za iskašljavanje, što pomaže da se razbije gomilanje sluzi i zagušenje. Bezbedno je piti šolju ili dve ovog čaja svaki dan.

Flavonoidi protiv groznice

Čaj od lipinog cveta je veoma cenjen zato što smanjuje groznicu. To se postiže izazivanjem znojenja, čime se oslobađa toplota iz tela. Ovaj efekat nastaje uglavnom zbog flavonoida u cvetovima, koji deluju direktno na znojne žlezde. Da bi učinak ovog čaja bio maksimalan, utoplite se i, ako je moguće, ostanite u krevetu 30-ak minuta nakon konzumiranja čaja.

prednosti caja od lipe

Gumarabika protiv bronhitisa

Visok sadržaj gumarabike u čaju smiruje receptore za kašalj u disajnim putevima, čime se otklanjaju bronhijalni problemi. Takođe, gumarabika podstiče zarastanje disajnih puteva.

Vodite računa: Neki istraživači veruju da konzumiranje velikih količina čaja od lipinog cveta može oštetiti srce. Drugi tvrde da je to bezbedno. Oni sa srčanim oboljenjima možda će želeti da ograniče unos ovog čaja.

Lekovito delovanje i upotreba

Čaj od cveta lipe u kadi

Opuštajuća večernja kupka prelivena čajem od cveta lipe otklanja nesanicu i smiruje nervnu napetost. Napravite čaj kuvanjem 2-3 šačice lipinog cveta u oko 1l vode. Procedite ovu mešavinu i sipajte u kadu sa vodom. Večernja kupka od cveta lipe je efikasna i za smirivanje beba i male dece i pomaže im da lakše zaspe.

Nega tela i kože

Sveže pripremljen čaj od cveta lipe može se dodati losionima i može se primeniti na lice i telo. Čaj pomaže da se regeneriše koža. Pošto cvetovi lipe mogu da smanje otok, ovaj čaj je odličan lek i za otečene kapke. Za smanjenje otoka jednostavno potopite pamučne loptice u čaj, a onda ih stavite na kapke i držite oko 20 minuta.

Priprema čaja od lipe

Sipajte 1 šolju ključale vode preko 1 kašičice cvetova lipe, a zatim neka odstoji 10 minuta. Konzumirajte ovaj ukusni čaj – što topliji – 3 puta dnevno da smanjite groznicu i izazovete znojenje.

recept za caj od lipe

Lekovite mešavine čaja

Da sprečite nagomilavanje sluzi i da ostanete zdravi

40 g cvetova lipe, 25 g hajdučke trave, 25 g svete valerijane
Koristite 1 kašičicu biljne mešavine na 1 šolju ključale vode; neka odstoji oko 10 minuta. Koristite po potrebi da biste sprečili zagušenje. Uz ovaj čaj pijte i dodatne tečnosti da biste isprali bubrege.

Da sprečite prehladu i druge infekcije

40 g cvetova lipe, 25 g starijeg cveta, 25 g cveća kamilice, 25 g matičnjaka
Dodajte 1 kašičicu biljne mešavine na jednu šolju ključale vode; neka odstoji 10 minuta i procedite. Da biste sprečili prehladu, pijte jednu šolju ovog čaja svaki dan.

Da ublažite napetost nerava i da se opustite

40 g cvetova lipe, 15 g žalfije, 15 g timijana, 15 g matičnjaka
Dodajte 1 kašičicu biljne smeše na 1 šolju ključale vode; neka odstoji 10 minuta i procedite. Najbolje je ovaj čaj piti uveče pre spavanja.