You are here: Home » Zdravlje » Lečenje zapušenih sinusa pomoću čajeva

Lečenje zapušenih sinusa pomoću čajeva

Zapušeni sinusi ne samo što izazivaju zapušenje disajnih kanala kroz nos, već mogu napraviti probleme i sa grlom. Ovaj osećaj zapušenosti sinusa obično je izazvan nagomilavanjem sluzi u vašim disajnim putevima što može biti izazvano brojnim problemima poput poput prehlade, gripa, plućnog endema itd.

U slučaju da dodje do zapušenja sinusa svakako bi prvo trebali da potražite pomoć i posavetujete se sa svojim lekarom. Ukoliko želite probati da pomognete svojim sinusima, ili vam je lekar dao zeleno svetlo da se alternativno lečite i posegnete za čajevima, mi ćemo vam u ovom tekstu dati savete i smernice kako vam čajevi mogu pomoću da izlečite svoje sinuse.

Kako čajevi deluju na zapušene sinuse?

Čaj ima ulogu da odčepi svu sluz koja se nagomilala na vašim disajnim putevima i donese vam olakšanije disanje. Aktivni sastojci koji se nalaze u čaju sadrže važne minerale i kiseline koje će smiriti zahvaćene delove i polako vas oslobadjati bola i otežanog disanja.

uticaj cajeva na glavobolju od sinusa

Čajevi za zapušene sinuse

Da bi ovakav način lečenja sinusa imao efekta, čaj koji odaberete treba da bude 100% proveren, siguran, i da pritom sadrži u sebi tanine, hranljive sastojke, antioksidante, prirodne enzime, kao i minerale poput: gvoždja, magnezijuma i mangana.

Pored toga što će čaj koji ovo sadrži dobro uticati na to da se vaši začepljeni kanali vrate u funkciju, on će pozitivno delovati i na vaše celokupno zdravlje.

Mi ćemo vam sada predložiti 3 vrste čaja koju većina stručnjaka i travara preporučuje kada je u pitanju otpušavanje zapušenih sinusa:

1) Čaj od eukaliptusa

Ovo je možemo slobodno reći i najpoznatiji čaj kada su u pitanju disajni organi. Ima ulogu da otpusti nagomilanu sluz i vašim disajnim putevima vrati prvobitnu funkciju.

Eukaliptus je pored ovog svojstva, jako poznat i kao sastojak u raznim internacionalnim kuhinjama, a takodje je i sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.

Pije se od 2 do 3 šolje ovog čaja dnevno, jer preko toga može doći do pojave blagih bolova u zubima, pa zato nemojte preterivati.

2) Čaj od nane

Ovaj čaj je naširoko poznat kao čaj sa lepim mirisom i jako prijatnog je ukusa. Utiče tako što razbija nagomilanu sluz a zatim štiti vaše disajne puteve od ponovnog nagomilavanja. Pokzazao se i kao jako efikasan kada su u pitanju prehlade generalno, upale grla, gastritis pa čak i za ublažavanje menstrualnih bolova.

Što se tiče čaja od nane, za njega ne postoji neka maximalna doza jer je potpuno siguran i prirodan, pa ga možete piti koliko god želite, ali naravno kao i svemu i u tome budite umereni. Tri puta dnevno je sasvim u redu.

caj od nane za sinuse

3) Echinacea čaj

Čaj od biljke ehinacee deluje tako što stimuliše proizvodnju većeg broja krvnih zrnaca i antitela da brže i lakše izbacite neželjene stvari iz vašeg sistema. Jedno od istraživanja je pokazalo da su ljudi koji su koristili čaj od echinacee imali bolje rezultate u lečenju sinusa od onih koji su koristili klasične lekove. Zato dobro razmislite o ovom čaju ako imate problema sa sinusima.

Ipak, kao i za većinu tretmana i ovde trebate povesti računa i biti obazrivi, pa ćemo se sada još osvrnuti i na odredjene mere predostrožnosti.

Mere predostrožnosti i neželjeni efekti

Ove vrste čajeva su na prirodnoj bazi pa s’ toga ne bi smeli imali bilo kakve neželjene efekte ukoliko ih konzumirate u granicama normale, do 3 puta dnevno. Ipak, svakako bi pre početka ispijanja neke od ovih vrsta čajeva bilo poželjno da se posavetujete sa svojim ličnim lekarom.