You are here: Home » Zdravlje » Čaj za prostatu

Čaj za prostatu

Prostata je muška polna žlezda veličine oraha. Njena funkcija je da proizvodi sekret koji prenosi spermatozoide. Oboljenja prostate su izuzetno česta i obično nastupaju u srednjim i poznim godinama. Simptomi se najčešće izraženi kroz otežano mokrenje, slabiji mlaz urina, stalnu potrebu za mokrenjem, kao i učestalo noćno mokrenje. Ove tegobe su jako neprijatne i s vremenom postaju sve izraženije.

Najčešća oboljenja su uvećanje prostate, zapaljenje i rak. O prostati treba voditi računa već od četrdesete godine, kada se šanse za oboljenjem polako povećavaju, iako od problema sa prostatom najviše boluju muškarci od 60 i više godina.

Uzroci oboljenja prostate mogu biti različiti, a najpoznatiji su razne infekcije, nepravilna ishrana, hronične upale bešike i mokraćnih kanala, geni, kao i preterano konzumiranje alkohola i gaziranih pića. Lečenje ovih oboljenja je dugotrajno i medicina nema odgovore na sva pitanja. Mnogi se, upravo iz tih razloga, okreću prirodnim metodama lečenja.

Čaj od vrbovice

Vrbovica je vrlo jednostavna biljka koja se koristi širom Evrope kako bi olakšala tegobe sa prostatom. Ova trava naziva se još i svilovina. Dosta uspeva u našim krajevima, s toga ju je moguće naći kod većine travara ili prodavaca na pijacama.

Jednu punu čajnu kašiku osušene ili sveže biljke potopiti u 2 dcl vrele vode. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Procediti travu, a čaj popiti dok je još topao. Piti dva puta na dan, po šolju od 2 dcl. Ujutro piti na prazan stomak, a uveče pred spavanje. Čaj kao terapiju piti najmanje nekoliko nedelja, iako se poboljšanje oseti dosta brzo. Čaj je prijatnog ukusa i nema nikakve nuspojave.

Čaj od male mlecike

Mala mlecika izuzetno je korisna biljka kada su oboljenja prostate u pitanju. Njenom upotrebom mogu se ublažiti simptomi obolele prostate ili sasvim ukloniti, pa čak i izbeći operacija. Onima koji su prostatu ipak morali operisati, čaj od male mlecike ublažiće peckanje i pomoći da se brže oporave. Čaj se priprema jednostavno. Čajnu kašičicu male mlecike potopiti u šolju ključale vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. Piti dva puta dnevno, ujutro na prazan stomak i uveče pola sata pre večere.

Čaj od brusnice

Brusnica je biljka koja pozitivno deluje na dosta oboljenja, a čaj od brusnice se često koristi za lečenje i prevenciju svih vrsta bakterija urinarnog trakta, kao i ublažavanja simptoma oboljenja prostate i sprečavanja daljeg napretka bolesti. Osim što brusnicu treba često konzumirati u svakodnevnoj ishrani, čaj od brusnice pomoći će prostati.

lekovita dejstva caja od brusnice

Kašičicu brusnica, potopiti u 2 dl ključale vode. Ostaviti da stoji 10 minuta i popiti dok je još vruće. Najbolje je koristiti sveže brusnice, ali mogu i suvi plodovi. Čaj je veoma prijatnog ukusa i mirisa i treba ga piti tri puta dnevno posle jela.

Čaj od bundevinog semena

Bundevino seme povoljno utiče na prostatu zbog svog ulja koje sadrži veliki broj različitih vitamina, a osim toga pomaže i kod upale bešike i otežanog mokrenja.

Četiri šake bundevinog semena potopiti u litar vode i kuvati 20 minuta. Ohladiti i ne cediti, semenke će pasti na dno. Doza je vinska čaša i treba je piti tri puta dnevno ili kada su jaki bolovi. Pre upotrebe treba dobro promešati.

Pored čaja od bundeve, za prostatu je dobar i sok od bundeve.

Zeleni čaj

Istraživanja pokazuju da zeleni čaj može usporiti razvoj raka prostate. Sastojak zelenog čaja, polifenom E smanjuje razvoj kancera čak i za 30 %. Ipak, da bi se postigao ovaj efekat, potrebno je sakodnevno piti što veću količinu ovog čaja, čaj i do 12 šolja, koncentrovanog. Svakako, zeleni čaj odličan je za celokupno zdravlje organizma i za razna oboljenja, tako da neće škoditi.

Čaj od rena

Ovu terapiju treba upotrebljavati 10 dana kako bi dala najbolje rezultate. 8 kašika narendanog rena, 2 kašike usitnjenog lista oraha i istu količinu iseckanog lista bosiljka preliti sa pola litra ključale vode. Ostaviti da se prohladi, a potom piti po šolju 3 puta dnevno pre jela.

Čaj od kupine i peršuna

Po dve supene kašike lista kupine, peršuna, žalfije i kukuruzne svile preliti sa 2 dl ključale vode. Procediti, ohladiti i piti tri puta dnevno, pre svakog obroka.

Druga varijanta ovog čaja je sa 4 kašike peršuna, 2 kašike kukuruzne svile i jednom kašikom peteljki trešnje. Preliti sa 1,5 litrom vode i ostaviti da stoji 2 sata. Piti više puta dnevno 10 dana.