You are here: Home » Zdravlje » Čajevi za bubrege

Čajevi za bubrege

Bubrezi spadaju u najvažnije organe u ljudskom telu, zato što čiste organizam od toksina i viška soli. Osim toga, bubrezi proizvode nekoliko važnih hormona. Rad bubrega mnogo zavisi od unosa tečnosti. Ukoliko pijete puno vode, čaja ili soka, bubrezi su se najverovatnije očistili sami.

Ipak, u bubrezima se često nakupi soli i toksina koji nisu izašli prirodnim čišćenjem, pa čak i sitni pesak i kamenčići. Nakupine u bubrezima mogu izazvati velike i bolne probleme pri mokrenju i radu bubrega uopšteno.

Bubrezima je nekad potrebno pomoći da se očiste, a među najefikasnijim metodama je detoksifikacija bubrega lekovitim biljkama. Čišćenje bubrega poboljšava njihov rad i sprečava stvaranje kamenca, a osim toga može ojačati organizam, poboljšati funkciju mokraćne bešike pa i stabilizovati krvni pritisak.

Čaj od peršuna

Šaku listova peršuna operite i iseckajte na krupnije komade. Stavite u šerpu, prelijte vodom toliko da pokrije listove i stavite na šporet. Kuvajte još 10 minuta nakon ključanja. Poklopite i ostavite da se ohladi, a zatim procedite. Ukoliko želite jači čaj, ostavite ga poklopljenog da stoji 30 minuta. Ovaj čaj se pije rashlađen, jednom dnevno po jednu šolju. I pored čaja, potrebno je piti dosta tečnosti, kako bi bubrezi pravilno radili.

Ukoliko imate kamenčiće u bubrezima ili sumnjate da ih imate, budite oprezni pošto ovaj čaj podstiče njihovo izbacivanje pa bi bilo dobro svakako konsultovati lekara, posebno u trudnoći. Već nakon nekoliko dana konzumacije ovog čaja vidljiva je promena u mokraći, pošto telo izbacuje nakupljene toksine.

Čaj od semenki lubenice

Supenu kašiku semenki lubenice sameljite ili sitno iseckajte. Prelijte sa pola litre ključale vode, ostavite da se ohladi, a zatim procedite. Ovaj čaj je najbolje piti odmah, što svežiji i što topliji. Preporučljivo je piti ga tri puta nedeljno, a može se piti i više puta na dan. Ovaj čaj posebno je preporučljiv u slučaju bubrežnog kamenca, ali pomaže i kod stimulacije rada bubrega.

caj od semenki lubenice

Čaj za čišćenje bubrega

Napraviti mešavinu od 15 grama preslice, 10 grama koprive, 8 grama trolistice i 6 grama gospine trave. Ova količina mešavine dovoljna je za tri nedelje konzumacije. Prstohvat mešavine preliti sa 125 ml vrele vode, ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. U talog od mešavine dodati dve šolje vruće vode i kuvati 10 minuta. Taj drugi čaj treba procediti, a potom dodati prvom, kako bi se izmešali.

Ovaj čaj treba piti sobne temperature, tri puta dnevno, pola sata pre svakog obroka. Čaj se sme piti najduže 3 nedelje, a cela terapija može se ponavljati najviše 4 puta godišnje, sa najmanje 14 dan razmaka.

Čaj od breze

Listove breze, peteljke trešanja i kukuruzne svile uzeti otprilike u istoj količini. Supenu kašiku ove mešavine preliti sa 3 dl i kuvati još jedan minut. Poklopiti i ostaviti da se ohladi, a potom dodati prstohvat sode bikarbone. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, a onda procediti i zasladiti medom. Čaj se pije topao, 3 puta dnevno pre obroka, najmanje 3, a najviše 9 nedelja.

caj od breze

Čaj od semenki celera

Supenu kašiku semenki celera, sameljite ili sitno iseckajte, a zatim prelijte sa pola litre ključale vode. Ostavite da se ohladi pa procedite. Najbolje je uvek piti sveže pripremljen čaj, zato ga popijte odmah. Ovaj čaj se pije barem jednom dnevno, tri puta nedeljno. Nije preporučljiv za trudnice.

Čaj od rastavića

4-5 supenih kašika rastavića prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite, ostavite da stoji pola sata, a zatim procedite. Ovaj čaj se pije i hladan i topao, a najbolje je konzumirati ga posle jela. Čaj od rastavića se najčešće koristi za upale mokraćnih kanala, ali je odličan za smanjenje kamena u bubregu. Osim toga, koristi se za lečenje grčeva u bešici, bolnog i učestalog mokrenja, a poboljšava i krvnu sliku.

caj od rastavica

Čaj od lanenog semena

4 supene kašike lanenog semena kuvati u jednom litru vode 10 minuta na jakoj temperaturi. Kada se ohladi, dodati sok jednog limuna, a po potrebi se može dodati još vode. Čaj se pije na svakih 2 sata po pola šolje. Terapija traje dva dana.

Čaj od kukuruzne svile

40 grama kukuruzne svile skuvati u 2 dl vode. Kukuruzna svila treba da bude mlada i sočna, kako bi čaj bio efikasniji. Čaj procediti i ohladiti. Piti ceo dan, čak umesto vode. Ovaj čaj je odličan za čišćenje bubrega, uklanjanje bubrežnog peska i lečenje mokraćnih kanala.